facelift

[FOTO/VIDEO] Toyota otkrila nove detalje osvježenog pick-upa Hilux: Nepobjediv dizajn i novi 2.8D-4D motor

23.10.2020 u 10:56

Bionic
Reading

Od svog lansiranja na tržište 1968. godine, nezaustavljivi Hilux uvijek je iznova dokazivao svoju nepobjedivost, osvojivši Sjeverni pol, islandske vulkane i antarktički kontinent te osvojivši postolja na reliju Dakar 2019.

Toyota je početkom lipnja pokazala prve slike i detalje osvježene izvedbe svog dugovječnog kamioneta. Da podsjetimo, pickup Hilux se proizvodi od 1968. godine, a ovo je drugo osvježenje osme generacije. Danas imamo nove slike i video materijal, kao i tehničke specifikacije, koji će možda i najbolje pokazati što je sve novo na ovom legendarnom pick-upu.

Novi Hilux (2020.) kombinira upečatljiv novi dizajn prednjeg dijela, dodatak snažnog 2,8-litrenog pogonskog agregata i poboljšanja svojih performansi na cesti i van nje s većom udobnošću, nadograđenom opremom i proširenom paletom modela.

Segment pick-upa neprestano raste u Europi. Od 154.000 prodaje vozila u 2015. godini, predviđenim rastom segmenta od oko 35 posto, godišnja prodaja pick-up vozila porast će na 208.000 jedinica do 2023. godine. Veliki dio ovog rasta može se objasniti porastom interesa za pick-upom kao vozilom za 'dual-usage' upotrebu, kako profesionalnog, tako i rekreacijskog vozila.

Toyotina nova top-verzija 'Invincible' (Nepobjedivi) nudi kupcima stajling po mjeri i vrhunske razine opreme primjerene korisnicima orijentiranih na slobodno vrijeme, ne žrtvujući pritom žilavost, robusnost i legendarnu kvalitetu, trajnost i pouzdanost (Quality, Durability and Reliability ili QDR) koji je Hilux učinio omiljenim svjetskim pick-upom.

Od svog početnog lansiranja 1968. godine, nezaustavljivi Hilux uvijek je iznova dokazao svoju nepobjedivost, osvojivši Sjeverni pol, islandske vulkane i Antarktiku, te također pobjedivši na reliju Dakar 2019. godine.

S dužinom 5325 mm, širinom 1900 mm, visinom 1815 mm, novi Hilux s dvostrukom kabinom Double Cab ‘Invincible’ 5 mm je kraći i 45 mm širi od svog prethodnika. A s dužinom tovarnog prostora između 1525 i 2315 mm, ovisno o formatu kabine, novom korisnom nosivosti od 1 tone i 3,5 tone vučnog kapaciteta Hiluxa sada je proširen na sve tipove karoserije s pogonom na sva četiri kotača - Single Cab, Extra Cab i Double Cab (jednostruka, produžena i dvostruka kabina).

Pogonski sklopovi

Nova paleta pogonskih agregata Hilux, uz 2,4-litreni dizelski motor (oznaka 2GD-FTV), pojačana je novim, snažnijim 2,8-litrenim dizelskim motorom (oznaka 1GD-FTV), koji je dostupan u izvedbama kabina Extra Cab i Double Cab, s izborom 6-stupanjskog ručnog ili 6-stupanjskog automatskog mjenjača povezanih s pogonom na sva četiri kotača, kao i Stop & Start sustavom kao standard.

Uz 6-stupanjski ručni mjenjač, ​​2,4-litreni agregat dostupan je u stilovima Single, Extra ili Double Cab, s izborom pogona na 2 ili 4 kotača. Dostupan je i sa 6-stupanjskim automatskim mjenjačem u izvedbama Extra i Double kabine s pogonom na sva četiri kotača. Nadograđen je isto tako i 6-stupanjski mjenjač. Sada ima koristi od raspona zaključavanja koji je proširen u položajima 4., 5. i 6. brzine. Ranije zaključavanje poboljšalo je reakciju vozila na inpute gasa za izravniji osjećaj ubrzanja.

2,8-litreni D-4D dizelski motor

Novi, DOHC, 16-ventilni, dizelski motor obujma 2755 cm³ koji ispunjava normu Euro 6d, generira 204 KS (150 kW) pri 3400 okr./min. i, s automatskim mjenjačem, 500 Nm okretnog momenta između 1600 i 2800 o / min. Maksimalni okretni moment za verzije s ručnim mjenjačem iznosi 420 Nm između 1400 i 3400 okr./min.

Ova nova jedinica opremljena automatskim mjenjačem ubrzat će Hilux od 0-100 km/h za samo 10,7 sekundi (2,1 sekundu brže od postojeće jedinice od 2,4 litre), uz istodobnu prosječnu potrošnju goriva od 9,5 l/100 km i emisiju CO₂ od 250 g/km (sve WLTP).

Opremljen je Common Rail sustavom ubrizgavanja goriva, promjenjivim mlaznicom turbopunjača i vodeno hlađenim međuhladnjakom (intercoolerom). Mjere kontrole ispušnih plinova uključuju katalizator oksidacije dizela (DOC), filtar čestica dizela (DPF), selektivno katalitičko smanjenje (SCR) i dodatno ubrizgavanje ureje (AdBlue).

Brojne značajke kombiniraju se kako bi se povećala i snaga i učinkovitost goriva:

  • Oblik bloka cilindara i vodene košulje, struktura brtve glave motora s površinskim premazom, ispušni razvodnik i materijali za brtve, te ventilator za hlađenje i spojnica ventilatora optimizirani su. Dobivena poboljšanja u krutosti, hlađenju i izvedbama brtvljenja pridonose povećanoj izlaznoj snazi.
  • Usvojen je novorazvijeni 'heavy-duty' turbopunjač. Veličina lopatica radnog kola i turbinskog kotača povećana je - s 48 na 58 mm te s 41,5 na 52 mm - povećavajući količinu nadpunjenog zraka.
  • Usvajanje kugličnog ležaja smanjuje trenje i olakšava turbo rotaciju veće brzine. Novorazvijeni mehanizam s promjenjivim lopaticama mlaznica omogućuje ispuštanje ispušnih plinova pri višoj temperaturi, istodobno suzbijajući toplinsku deformaciju, pogoršanje i oksidaciju te poboljšavajući pouzdanost.

U kombinaciji, ove mjere omogućuju novom turbopunjaču postizanje visoke snage i smanjenje potrošnje goriva.

Novi motor opremljen je elektronički upravljanim sustavom ubrizgavanja zajedničkog voda (common rail) s maksimalnim tlakom goriva od 250 MPa, kombinirajući veliku snagu i malu potrošnju goriva. U skladu s novim propisima o ispušnim plinovima Euro 6d, usvajanje međuhladnjaka hlađenog vodom poboljšava performanse hlađenja i doprinosi poboljšanoj izlaznoj snazi ​​i učinkovitosti goriva.

Usvojeno je nekoliko daljnjih mjera za poboljšanje učinkovitosti goriva novog 2,8-litrenog dizelskog agregata. Tako su optimizirani oblik komore za izgaranje, kao i klipovi i klipni prstenovi. Ugljični sloj Diamond-Like Carbon (DLC) dodan je na vanjsku površinu klipnih prstenova kako bi se smanjilo trenje, a protok plina za izgaranje je usporen kako bi se smanjili gubici u hlađenju.

Usvojena je dvostupanjska pumpa za ulje koja može optimalno prebaciti tlak ulja, smanjujući pogonsku silu pumpe za ulje kada je motor hladan ili pod laganim opterećenjem i trenje uzrokovano ranim zagrijavanjem klipa. Oblik EGR dijela usisnog razvodnika optimiziran je, suzbijajući varijacije EGR plina, a vijčani upravljački ventil je ukinut, povećavajući učinkovitost usisa.

Uz to, kontrolira se protok plina od turbopunjača do katalizatora, povećan je kapacitet katalizatora sustava za selektivnu katalitičku redukciju (SCR) i dodan je PM senzor, a usvojen je i vodeno hlađeni međuhladnjak - sve mjere potrebne za usklađenost s Euro 6d propisi o emisijama. Konačno, poboljšani su performanse buke i vibracija (NV), oblik EGR dijela usisnog razvodnika i izolator katalizatora optimizirani su, poboljšavajući tišinu motora.

2,4-litreni D-4D dizelski motor

Toyotin dokazani DOHC, 16-ventilski, obujma 2393 cm³ dizelski motor generira 150 KS (110 kW) pri 3400 okr./min. i 400 Nm okretnog momenta između 1600 i 2000 okr./min. Ova jedinica u kombinaciji s automatskim mjenjačem ubrzat će Hilux od 0-100 km/h za 12,8 sekundi, te uz istovremenu prosječnu potrošnju goriva od 9,3 l/100 km i emisiju CO₂ od 245 g/km (sve WLTP).

U skladu je s Euro 6d, opremljen je common-rail sustavom ubrizgavanja goriva, promjenjivom mlaznicom s turbopunjačem i vodeno hlađenim međuhladnjakom. Mjere kontrole ispušnih plinova uključuju katalizator oksidacije dizela (DOC), filtar čestica dizela (DPF), selektivno katalitičko smanjenje (SCR) i dodatno ubrizgavanje ureje (AdBlue).

Osim toga, optimizirani su oblik komore za izgaranje, te klipovi i klipni prstenovi. Ugljični sloj Diamond-Like Carbon (DLC) dodan je na vanjsku površinu klipnih prstenova kako bi se smanjilo trenje, a protok plina za izgaranje usporio je kako bi se smanjili gubici u hlađenju. Konačno, usvojena je dvostupanjska uljna pumpa koja može optimalno prebaciti tlak ulja, smanjujući pogonsku snagu pumpe za ulje kada je motor hladan ili pod laganim opterećenjem i trenje uzrokovano ranim zagrijavanjem klipa.

Dinamika vožnje

Inženjerski cilj novog Hiluxa bio je zadržati legendarne terenske sposobnosti, a istovremeno poboljšati udobnost na cesti.

Štiteći svoje sposobnosti i u najekstremnijim terenskim uvjetima, Hilux je jedno od rijetkih vozila u svojoj klasi koje ostaje vjerno svojoj arhitekturi karoserije. Njegova šasija s ljestvama kombinira izvanrednu izdržljivost s torzijskom krutošću potrebnom da izdrži i najjače sile uvijanja.

Vožnja na cesti

Udobnost i vozna sposobnost novog Hiluxa poboljšana je poboljšanjima ovjesa i servo upravljača. Ovjes koristi prednje i stražnje podešavanje amortizera, nudeći poboljšanu udobnost u vožnji i vrhunski odziv upravljanja.

Čvrst, izdržljiv stražnji ovjes s lisnatim oprugama i dvostrukim amortizerima revidiran je tako da kombinira terenske mogućnosti artikulacije koje se očekuju od robusnog radnog stroja s pogonom na sva četiri kotača s udobnošću vožnje i stabilnošću upravljanja nalik SUV-u.

Poboljšani dizajn lisnatih opruga ima pomoćnu kontaktnu točku krila s glavnim listom produženim za nekih 6 posto, vertikalnu konstantu opruge smanjenu dodavanjem proreza i optimiziranu čahuru. Uz to, samopodmazujuća guma je usvojena na stražnjoj čahuri okova, smanjujući trenje i olakšavajući hod ovjesa. Ove se mjere kombiniraju kako bi pružile uglađeniju vožnju sa smanjenim utjecajem na stepeničastim preprekama i rupama. Uz to, bočna krutost povećana je dodatkom vodoravne prirubnice, što poboljšava odziv upravljanja prilikom zavoja ili promjene trake.

Servo upravljač s promjenjivom kontrolom protoka poboljšava i osjećaj upravljanja i uštedu goriva. Nudi lakše upravljanje pri malim brzinama za lakšu upravljivost vozila, a veću težinu pri većim brzinama za veće samopouzdanje i kontrolu.

Sustav prelazi u stanje pripravnosti kada se vozilom ne upravlja - na primjer kada vozite ravno naprijed. Stoga se smanjuje zakretni moment potrošnje pumpe servo upravljača, što pridonosi većoj učinkovitosti goriva.

Off-road vožnja

Izuzetne 4x4 terenske sposobnosti Hiluxa dodatno su poboljšane dodavanjem nove elektroničke funkcije (koja se može aktivirati u načinu 2WD) koja replicira učinak mehaničkog diferencijala s ograničenim proklizavanjem za poboljšanu vuču na površinama s malim prianjanjem u pogonu na dva kotača (dostupan samo na 4WD modelima sa pogonom na sva četiri kotača); smanjenje broja okretaja motora u praznom hodu s 850 na 680 okr./min. i podešeni odziv gasa za veću kontrolu vozača; ažurirani sustav VSC; namjenska mapa s promjenjivom kontrolom protoka (VFC) za odgovarajući napor upravljanja i novi monitor kuta gume.

Ojačavajući još više svoje vještine za odlazak bilo gdje, Hilux se može pohvaliti vodećim u klasi minimalnom visinom od tla od 310 mm na izvedbi s dvostrukom kabinom, najvažnijim kutovima prilaza i odlaska od 29, odnosno 26 stupnjeva i sposobnošću savladavanja vodene prepreke do dubine od 700 mm.

Dizajn i tehnologija u kabini

Lice novog Hiluxa je potpuno preoblikovano novim, hrabrim i snažnim trodimenzionalnim izgledom maske hladnjaka i branika, koji značajno pojačavaju nastup ovog pick-upa na cesti kao i njegovu snažnu staturu, osnažujući istovremeno njegovu legendarnu otpornost, robusnost i sposobnost vožnje po svim terenima.

Ovaj dojmljivi novi vanjski izgled je dodatno naglašen uvođenjem novooblikovanih prednjih i stražnjih sklopova LED svjetala, novih strojno obrađenih i crnih aluminijskih naplataka od 18 cola te predstavljanjem novih boja karoserije - Emotional Red II, Dark Blue i Oxide Bronze metalik.

Poboljšana unutrašnjost se odlikuje novim dizajnom ploče s instrumentima, i novim, centralno smještenim, zaslonom infotainment sustava od 8 inča na kojem se nalaze mehaničke upravljačke sklopke radi boljeg upravljanja u svim uvjetima vožnje. Unaprijeđeni multimedijski sustav se odlikuje bržim odzivom softvera i zaslona, te sadrži integraciju pametnog telefona i za Apple CarPlay® i za Android Auto™.

Širok popis opreme uključuje sustav pametnog ključa i pokretanje motora tipkom, satelitsku navigaciju, automatski klima uređaj, prednje i stražnje parkirne senzore te ozvučenje s 9 zvučnika JBL Premium Sound System koji se odlikuje 8-kanalnim pojačalom snage 800 Watta kao i tehnologijom CLARi-Fi.

Dodatno naglašavajući ekskluzivnost palete novog Hiluxa, široka ponuda dodatne opreme od nekih 300 artikala će omogućiti kupcima naknadno prilagođavanje vozila zahtjevima njihovog poslovanja ili slobodnog vremena. Ta oprema uključuje zaštitni kavez, električni aluminijski pokrov, zaključavanje stražnje stranice sanduka, tvrdi krov za sanduk i utičnicu za napajanje od 12V u sanduku.

Top-verzija Invincible

Na vrhu ponude novog Hiluxa, dostupna u izvedbama s produženom (Extra Cab) i dvostrukom kabinom (Double Cab), je verzija Invincible koja je osmišljena za korisnike koji traže široku primjenu te žele sve pogodnosti i raznovrsnu primjenu pick-upa u kombinaciji s pustolovnijim i profinjenijim izgledom i obiljem opreme.

Detalji vanjskog izgleda koji se nalaze isključivo na opremi Invincible uključuju posebnu masku hladnjaka i branik, donju zaštitnu ploču, zaštitu blatobrana, te poseban izgled kvake vrata, naplataka i stražnje stranice sanduka.

U kabini, Invincible se temelji na specifikaciji High uz ekskluzivnu ploču s instrumentima, crnim metalik i crnim kromiranim umetcima, pa čak i posebnim dizajnom pametnog ključa. Na izvedbi s dvostrukom kabinom (Double Cab), svjetloplava rasvjeta obloga prednjih i stražnjih vrata kao i dvobojne presvlake sjedala od perforirane kože daju dodatni pečat izgledu kabine.

Toyota još nije obznanila cijene novog Toyota Hiluxa, ali je poznato da na naše tržište stiže početkom 2021. godine.

  • +70
Toyota Hilux (2020.) Izvor: Promo fotografije / Autor: Toyota