Sigurnost prije svega

[FOTO/VIDEO] Što se događa ako vozite sa zimskim gumama po ljetnim vrućinama

04.07.2022 u 11:25

Bionic
Reading

Vožnja sa zimskim gumama po toplijem (vrućem) vremenu je kontraproduktivna u smislu sigurnosti i voznih karakteristika, a i za vaš novčanik

Sezona se mijenja i toplo (vruće) vrijeme je odavno već stiglo, što znači da je i pravo vrijeme za promjenu guma. Ne samo zato što je to propisano zakonom u raznim europskim zemljama, već i, što je još važnije, iz sigurnosnih i ekonomskih razloga. Uostalom, zakonska obveza vožnje sa zimskim gumama je kod nas prestala još 15. travnja.

Pirelli, talijanski proizvođač guma, kaže kako je vrijedno podsjetiti na to da kada temperatura poraste iznad 15°C, performanse zimskih guma stvarno opadaju. To je zato što su ove gume dizajnirane za rad na nižim temperaturama, što znači da je prianjanje u zavojima daleko manje učinkovito na toplijoj površini ceste, dijelom zbog većih utora i debljih slojeva gaznog sloja gume. Dakle, pitanje je sigurnosti, ali i, kao što ćemo vidjeti, užitka i voznih karakteristika.

Veća vjerojatnost podupravljanja, preupravljanja i bočnog kotrljanja

Vožnja sa zimskim gumama po toplijem vremenu također znači da gubite u smislu preciznosti vožnje, s negativnim učincima na dinamičko ponašanje automobila, osobito u ekstremnim situacijama poput izvođenja hitnog manevra. Također je vidljivo u osjećaju koji imate od upravljanja, s osjećajem kretanja automobila koji je filtriraniji i manje izravni, manje uočljiv, ili jednostavno rečeno, 'ne možete reći što rade prednje gume'. Prilikom skretanja, mekša ramena zimske gume - i široki utori - naglašavaju zanošenje automobila, što povećava vjerojatnost podupravljanja pri ulasku u zavoj i preupravljanja pri izlasku, kao i bočnog kotrljanja automobila.

Pirelli testira ljetne gume Izvor: Promo fotografije / Autor: Pirelli

Ovdje se ne radi samo o malim promjenama koje bi mogli primijetiti samo testni vozači i stručnjaci. Čak i obični vozači, posebice sve popularnijih SUV-ova i crossovera, lako će moći primijetiti razliku u pogledu dinamike automobila. SUV vozila, sa svojim visokim središtem gravitacije, u kombinaciji s višim rubom guma - koji se u zavojima oslanjaju na vanjsku stranu kotača - posebno opterećuju zimske gume, koje moraju raditi s vanjskim temperaturama i temperaturama ceste koje uvelike variraju u odnowsu na njihov optimalan raspon uporabe.

Velika razlika u kočenju

Isto vrijedi i za kočenje, pri čemu se zaustavni put produljuje proporcionalno porastu temperature: što je temperatura viša, to je veći razmak u metrima potreban za zaustavljanje automobila sa zimskim nego s ljetnim gumama. Postoji i (u najboljem mogućem scenariju) ispunjavanja neželjenog izvješća o nesreći.

Sa svojom mekšom, savitljivijom smjesom, zimske gume su dizajnirane da omoguće bolje prianjanje na mokrim, snježnim ili zaleđenim površinama, a također će se mnogo brže istrošiti ako se koriste u vremenskim uvjetima 'izvan sezone'.

  • +4
Vožnja sa zimskim gumama po toplijem vremenu Izvor: Promo fotografije / Autor: Pirelli

Dakle, kao što smo nagovijestili na početku, radi se o uštedi novca, kao i o sigurnosti i voznim karakteristikama: pravodobna promjena guma znači da možete produžiti vijek trajanja oba seta (ljetnih i zimskih) koristeći ih kada rade najbolje, kao i osiguravanje vaše sigurnosti, uz sigurnost vaših putnika i drugih sudionika u prometu. I, kao što smo rekli, također je pitanje zaštite vašeg novčanika (uključujući novčane kazne u slučaju kašnjenja s montiranjem zimskih guma).