SAVJET ZA VOZAČE

Od srijede više ne morate imati zimske gume, ali nećete baš ni pohitati kod vulkanizera. Rade li oni uopće?

14.04.2020 u 13:45

Bionic
Reading

Uspijete li staviti ljetne gume od 15. travnja, i dalje morate voditi računa o tome da vas prometna policija ima pravo isključiti iz prometa i naplatiti vam kaznu ako vas zateknu iznenadne vremenske neprilike na cesti, a vi nemate propisanu zimsku opremu

Mnogi od vas su posljednjih nekoliko tjedana zbog pandemije koronavirusa uglavnom kod kuće, a vaš osobni automobil većinu vremena stoji parkiran ispred kuće ili u garaži. No ipak treba reći da 15. travnja prestaje vrijediti Odluka o obaveznoj uporabi zimske opreme na zimskim dionicama javnih cesta u Hrvatskoj. Od srijede dakle niste više u obvezi imati zimske gume na svom automobilu i u neka sretnija vremena mnogi od vas odmah bi pohrlili u vulkanizerske radionice skinuti često neudobne zimske i staviti 'glatke' ljetne gume. No vjerujemo da mnogi od vas neće to odmah učiniti, a za to u ovom trenutku ima više razloga.

Jedan od razloga je i malo drugačije radno vrijeme vulkanizerskih radionica od onog na koje ste uglavnom naviknuli. Drugi razlog leži u činjenici da ukoliko baš ne morate izlaziti bez prijeke potrebe iz svojih domova, to vjerojatno i nećete napraviti. Uostalom, probajte malo izračunati koliko ćete uopće kilometara odvoziti svojim vozilom u ovo doba ograničenog kretanja.

Dobar razlog da ne pohrlite odmah promijeniti svoje gume je i taj da vas prometna policija ovaj put neće kazniti jer niste promijenili zimske gume i montirali ljetne točno na dan 15. travnja. U obrnutoj situaciji ujesen to biste morali i zakonski učiniti. Jedan od razloga da ne hrlite odmah promijeniti svoje zimske gume leži djelomično i u činjenici da zbog neizvjesne gospodarske situacije vjerojatno kupnja novih ljetnih guma, ako su vam vaše stare ljetne gume dotrajale, ipak čini priličnu stavku u osiromašenom kućnom budžetu. S druge strane, neki će ipak pričekati još neko vrijeme da se klimatske prilike definitivno stabiliziraju, pa će tek onda vulkanizeru. Razumno je pričekati još koji dan, a zbog toga vas prometna policija sigurno neće kazniti.

Naravno, neki su i u ovim vremenima prilično ovisni o svom automobilu, najviše zbog prirode njihovog posla koji zahtijeva stalnu mobilnost, pa će 15. travnja jedva dočekati i požuriti na promjenu guma. I to je sasvim razumljivo. Uostalom, sezonska promjena guma često donosi dodatne pogodnosti, a to se svakako odnosi na balansiranje kotača kod ovlaštenih osoba u vulkanizerskoj radionici. Osim toga, bit će to dobra prilika da date pregledati felge, kočnice i dijelove ovjesa svog automobila te naravno same gume na kojima ste se do danas vozili i na taj način bit ćete sigurniji i vi, ali i ostali sudionici u prometu.

ČLANAK 193. STAVAK 3.

Što kaže zakon?

Obvezna uporaba zimske opreme na zimskim dionicama u RH traje od 15. studenog tekuće godine do 15. travnja iduće godine. To se odnosi na sve vrste motornih vozila, bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika, izuzev vozila Oružanih snaga Republike Hrvatske. Pod zimskom opremom motornih vozila čija najveća dopuštena masa nije veća od 3,50 tona, sukladno posebnom propisu, podrazumijevaju se zimske gume (M+S) na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg pripravnim za postavljanje na pogonske kotače. Autobusi i teretna vozila koji zbog tehničkih razloga ne mogu postaviti lance na pogonske kotače moraju imati zimske gume (M+S) na pogonskim kotačima.

Ipak, i dalje morate voditi računa o tome da vas prometna policija ima pravo isključiti iz prometa i naplatiti vam kaznu ako nemate propisanu zimsku opremu bez obzira na doba godine u slučaju iznenadnih vremenskih neprilika na cesti. Ako ste već skinuli zimske gume, u tom slučaju izbjegavajte prometnice na kojima vladaju zimski uvjeti jer u protivnom ugrožavate svoju, ali i tuđu sigurnost.

U tom slučaju, zaustavi li vas prometna policija, platit ćete propisanu kaznu od 700 kuna. Isto tako, ako nemate u svom automobilu propisanu zimsku opremu koju biste mogli odmah staviti na njega, prometna policija će vas trenutno isključiti iz prometa. Ali ono važnije je da, unatoč izvanrednim okolnostima, morate sami misliti na svoju sigurnost.

Mnogi se vozači pitaju rade li uopće vulkanizerske radionice i koje im je 'krizno' radno vrijeme? Savjetujemo vam da se prije odlaska na promjenu guma telefonski raspitate kod vašeg uobičajenog ili bilo kojeg vulkanizera po izboru koje im je radno vrijeme u ovom periodu. Evo i nekoliko linkova na koje to možete učiniti i putem interneta, a zanimljivo je i da neki servisi nude pomoć i oko dobivanja propusnice, ali i termina u kojem vas mogu primiti u radionici, ukoliko se njihove vulkanizerske radionice ne nalaze u mjestu vašeg prebivališta, ali su na vašem dohvatu ili ruti. Informiranjem kod vulkanizera o pravom vremenu dolaska na promjenu guma dodatno ćete štititi sebe i druge. Ne treba zaboraviti ni to da u ovoj izvanrednoj situaciji nećete moći popiti kavu u obližnjem kafiću dok čekate da vam djelatnici promijene gume jer naravno niti jedan od njih u ovom periodu ne radi.

Evo i nekoliko savjeta o tipu guma za vaš automobil u slučaju da trebate nove; ljetne, cjelogodišnje ili one zimske.

U svakom slučaju, razmislite što vam je najpametnije učiniti u ovom trenutku, a svi mi se nadamo da će ova noćna mora prije ili kasnije završiti.