OSVJEŽENJE ZA MY21

[FOTO/VIDEO] Range Rover Velar; novi elektrificirani MHEV i PHEV motori te napredni infotainment sustav

24.09.2020 u 16:20

Bionic
Reading

Obitelj Range Rover sada je potpuno elektrificirana, a Plug-In Hybrid Range Rover Velar ‘P400e’ nudi izvrstan doseg isključivo na električni pogon od 53 km i emisiju CO₂ od 49 g/km, ali i cijelu paletu blago hibridnih motora od 48 V

Land Rover je objavio kako je za modelnu godinu 2021. osvježio svoj luksuzni SUV srednje veličine Range Rover Velar. Inače, Velar je prvi puta pokazan javnosti u proljeće 2017. godine, a na tržište je stigao u ljeto iste godine. Mnogi poznavatelji Land Roverovih modela su već na samom predstavljanju dodijelili Velaru atribut 'najcestovnijeg' modela u njihovoj paleti, a svakako treba reći i da je upravo ovaj model otvorio novi dizajnerski jezik Land Rovera koji je pod utjecajem njihovog prethodnog dizajnerskog jezika započeo s modelom Evoque. Njegov vanjski izgled sadrži glatke linije karoserije i naglašava sportskost i sposobnost na cesti, no važniji je novi jezik dizajna interijera koji započinje s Velarom, koji će se kasnije proširiti i na druge modele Range Rover.

Land Rover potaknuo je privlačnost trogodišnjeg Velara s revizijom svoje tehnologije, obnovljenom paletom motora i prvim priključnim hibridnim pogonskim sklopom. Ovaj luksuzni SUV srednje veličine, koji je u paleti smješten između Range Rovera Evoque i Range Rovera Sport, nudi kupcima savršenu ravnotežu dizajna i tehnologije – sada uz električni pogon. Novi, 2,0-litreni, četverocilindrični plug-in hibrid P400e nudi, prema proizvođaču, uglađenu i profinjenu vožnju, dajući ukupno 404 KS i 640 Nm okretnog momenta iz benzinskog motora od 300 KS i elektromotora od 105 kW, uz impresivnih 5,4 sekunde od 0 do 100 km/h. Litij-ionska baterija od 17,1 Wh, smještena ispod podnice prtljažnika, može se napuniti na 80 posto za samo 30 minuta uz korištenje brzog istosmjernog punjača (trajanje punjenja moguće uz istosmjerni brzi punjač od 50 kW i 100 kW, dok je stvarno punjenje u vozilu ograničeno na 32 kW), ili za 1 sat i 40 minuta uz standardni zidni punjač od 7 kW. Ova plug-in verzija Velara omogućuje nultu emisiju uz električni pogon, stvarni doseg na električni pogon od 53 km, potrošnju goriva do 2,2 litre/100 km i emisiju CO₂ od samo 49 g/km u mješovitim uvjetima vožnje prema EU – WLTP ispitnom ciklusu, pa je Range Rover Velar sada još održiviji, i to ne slučajno.

U Range Rover Velar se, osim toga, po prvi put, uvodi i nova obitelj 3,0-litrenih, rednih, šesterocilindričnih motora Ingenium. Najnovija generacija uglađenih i učinkovitih benzinskih i dizelskih motora je dostupna s 48-voltnom tehnologijom blagog hibridnog električnog pogona (MHEV) koja smanjuje potrošnju goriva i unapređuje profinjenost. Novi, redni, šesterocilindrični motori, razvijeni unutar kuće, dostupni su kao D300 (300 KS, dizelski) i P340 (340 KS) i P400 (400 KS) benzinska varijanta, s pogonom na sve kotače, pri čemu su sve izvedbe standardno opremljene zračnim ovjesom kako bi pružale legendarnu udobnost Range Rovera.

Ovi novi motori su dostupni s tehnologijom blagog hibridnog električnog vozila (MHEV) povrh najnovije tehnologije motora s unutarnjim izgaranejm, što pruža učinkovite performanse. Sustav MHEV koristi elektropokretač/generator na remenski pogon (Belt integrated Starter Generator - BiSG) smješten u prostoru motora radi prikupljanja energije koja se obično gubi prilikom usporavanja, a koja se zatim pohranjuje u litij-ionskoj bateriji od 48 V smještenoj ispod prtljažnika. Ovaj sustav može ponovno koristiti pohranjenu energiju radi pomoći toplinskom motoru prilikom ubrzavanja, kao i radi postizanja mirnijeg rada sustava stop/start.

Novi redni, šesterocilindrični motori P340 i P400 pružaju 480 Nm odnosno 550 Nm okretnog momenta, dok snažni P400 omogućava impresivnih 5,5 sekundi od 0 do 100 km/h. Oba motora se odlikuju električnim kompresorom kojem je pridružen twin scroll turbopunjač i sustav stalno promjenljivog podizanja ventila (Continuous Variable Valve Lift - CVVL), čime se postižu profinjene performanse.

Dizelski D300 pruža 650 Nm okretnog momenta, omogućavajući ubrzanje od 0 do 100 km/h za 6,5 sekundi uz potrošnju goriva od 7,4 l/100km i emisiju CO₂ od 194 g/km. Serijski sekvencijalni turbopunjači i napredni sustav naknadne obrade ispušnih plinova čine ga jednim od najčišćih dizelskih motora na svijetu.

Konstrukcija novog, rednog dizelskog motora Ingenium zadovoljava norme Real Driving Emissions Step 2 (RDE2) kao i Euro 6d-final ispitivanje u realnim uvjetima, pri čemu tehnologija blagog hibridnog električnog vozila (Mild-Hybrid Electric Vehicle - MHEV) na 48 V, pojačava odziv i smanjuje potrošnju goriva. Ishod toga je da je novi dizelski motor Ingenium – dostupan i u Range Roveru i Range Roveru Sport – jedan od najčišćih dizelskih motora na svijetu.

Osim toga, u Range Roveru Velaru predstavljen je i četverocilindrični dizelski motor sljedeće generacije Ingenium D200 (204 KS), koji nudi više snage, manje CO₂ i zavidno malu potrošnju goriva. Ovaj motor se nudi uz istu blagu hibridnu tehnologiju na 48 V kao i ostatak palete, uz CO₂ od 165 g/km i potrošnju goriva od 6,3 l/100km.

Velar se odlikuje pritajenim dizajnom, naglašenim prekrasno integriranim digitalnim zaslonima koji su sada opremljeni Land Roverovim pionirskim sustavom za informiranje i zabavu, Pivi i Pivi Pro. Ovaj inteligentni i intuitivni sustav, u ponudi kao Pivi Pro od paketa sa specifikacijom S, transformira iskustvo u unutrašnjosti Velara.

Pivi je prije svega jednostavan za korištenje, njegovo jednostavno sučelje smanjuje broj koraka u postupcima i tako povećava sigurnost. Nova električna arhitektura ispod površine omogućava jasnu sliku na prikazima i superbrzi odziv, pa su prikazi i navigacijski sustav spremni za korištenje gotovo trenutačno, zahvaljujući i posebnom izvoru napajanja. Kupci mogu pristupiti osvježenjima softvera 'preko zraka' (over-the-air) što smanjuje potrebu za posjet servisu. Ugrađena podatkovna veza znači da stranke raspolažu najnovijim kartama, aplikacijama i softverskim modulima za vozilo pri čemu mogu, putem dodirnog zaslona, odrediti raspored preuzimanja osvježenja kako njima odgovara.

Streaming glazbe i medija nije nikada bio jednostavniji. Spotify je integriran izravno unutar izbornika infotainmenta, po prvi put, s uključenim podacima, a tu je i Bluetooth veza za dva telefona istovremeno.

Nick Rogers, Izvršni direktor, Konstrukcija proizvoda Jaguar Land Rover, je rekao: 'Ime Range Rover Velar i njegovo podrijetlo potječu još od kodnog imena prototipova izvornog Range Rovera. Prošlo je pedeset godina od predstavljanja pionirskog Range Rovera 1970., a sada je svaki član obitelji elektrificiran našom izvanrednom plug-in hibridnom tehnologijom. Elektrificirani pogonski sklopovi i čišći blagi hibridni dizelski motori čine Velar još učinkovitijim i održivijim izborom za naše stranke. Jaguar Land Roverova nova električna arhitektura (Electrical Vehicle Architecture) – EVA 2.0 – podržava nove infotainment sustave Pivi i Pivi Pro, kao i osvježavanje softvera preko zraka (Software-Over-The-Air - SOTA), te niz naprednih sustava za pomoć u vožnji, kamera i tehnologija za pročišćavanje zraka, što sve zajedno čini Range Rover Velar čišćim, sigurnijim i pametnijim nego ikada prije, kao i jednim od tehnološki najnaprednijih luksuznih SUV-ova na svijetu.'

Unutrašnjost Range Rovera Velar je sada još mirnije utočište usvajanje aktivnog prigušivanja buke vožnje (Active Road Noise Cancellation). Ova inteligentna tehnologija djeluje kao par vrhunskih slušalica za prigušivanje buke, neprekidno nadzirući vibracije s površine kolnika i računajući zvučni val suprotne faze koji je potreban kako putnici ne bi čuli buku. Djelovanje je nježno, ali minimalno smanjenje od 4 decibela osigurava još profinjeniju i još više umirujuću unutrašnjost. Ovaj sustav čak može podesiti razinu i položaj zvukova koji se emitiraju u kabini na temelju broja i rasporeda putnika unutar vozila, koristeći senzore u sigurnosnim pojasima. Ovaj napredni sustav pruža iskustvo još većeg spokoja u Velaru, smanjujući čak i zamor vozača, koji nastaje kroz produženo izlaganje zvukovima niske frekvencije na dugim putovanjima.

Novi sustav pročišćavanja zraka u kabini (Cabin Air Filtration) unapređuje element opuštanja i čistoće koji vlada u Velaru, smanjujući razinu štetnih čestica, peludi, pa čak i neugodnih mirisa. Ovaj novi sustav – uveden pored postojeće funkcije ionizacije zraka u kabini – pročišćava čestice, alergene, pelud, pa čak i snažne mirise iz zraka. Uključivanjem putem tipke „Purify“ na donjem dodirnom zaslonu, u stanju je izvući ultramale čestice (do PM2,5, pa čak i manje). Vozači i putnici mogu biti sigurni da je zrak koji udišu unutar Range Rovera Velar čišći nego okolni zrak.

Dostupna je i druga generacija praktičnog ključa za aktivnosti (Activity Key), koji u cijelosti može zamijeniti tradicionalni ključ kada je to nužno. Ključ u obliku vodootporne i otporne na udarce narukvice sada raspolaže i LCD satom koji omogućava strankama pokretanje, zaustavljanje, zaključavanje i otključavanje vozila, bez potrebe za nošenjem tradicionalnog ključa sa sobom.

Dodatni novi dizajnerski elementi predstavljeni na Velaru uključuju novi oblik obruča upravljača koji ima integrirane pametnim tipkama spremnima za prijem najnovijih osvježenja preko zraka za softver ADAS. Novi Drive Selector zamijenio je zakretnu sklopku mjenjača brzina.

'Range Rover Velar Edition' pruža još veću mogućnost odabira kupcima te se odlikuje kombinacijom vanjskih i unutarnjih unapređenja. Na temelju specifikacije R-Dynamic SE, unapređenja uključuju kontrastni crni krov i odgovarajuće crne lijevane naplatke od 20 cola, za profinjeni izgled. Ovaj iznimni novi specijalni model je dostupan isključivo u metalik brončanoj boji Lantau, te u novoj srebrnoj Hakuba, crnoj Santorini ili sivoj Eiger.

  • +43
Range Rover Velar (MY21) Izvor: Promo fotografije / Autor: Nick Dimbleby