ZADNJE PROVJERE

[FOTO/VIDEO] Novi BMW serije 4 Coupé ulazi u završnu fazu dinamičkog testiranja; Potvrđene verzije 430i i M440i

04.05.2020 u 15:45

Bionic
Reading

Koncept sportskog užitka u vožnji u premium segmentu srednje veličine preuređuje se i uskoro će biti dostupan u novom BMW-u serije 4 Coupé

BMW je objavio niz službenih fotografija i video materijala koji pokazuju još uvijek zamaskiranu verziju svog novog modela BMW serija 4 Coupéa, kodne oznake G22. Očekuje se da će ovaj model stići u autosalone za šest mjeseci, a BMW je do sada već potvrdio samo inačice: 430i i M440i. Međutim, nagađa se da će se linija proširiti i na verzije 420i, 430d i 435d.

Nakon niza iscrpnih testnih vožnji koje se provode kao dio razvojnog procesa za njegovu pripremu za serijsku proizvodnju, najnovije utjelovljenje modela s dvoja vrata sada ulazi u posljednju fazu dinamičkog testiranja. Nakon što su njegove vozne osobine bile provjerene u zimskom ispitnom centru u Arjeplogu, Švedska, u testnom centru BMW grupe u Miramasu u Francuskoj, na stazi Nürburgring-Nordschleife i na raznim drugim trkaćim stazama, prototipovi se sada vraćaju korijenima: inženjeri će napraviti završne dorade šasije novog BMW-a serije 4 Coupé na autocestama i regionalnim cestama oko istraživačkog i inovacijskog centra BMW Group-a u Münchenu.

Kao i njegov cjelokupni koncept i dizajn vozila, tehnologija šasije serije 4 je individualnija kompozicija nego ikad prije. Omjer, aerodinamička svojstva i raspodjela težine automobila s dvoja vrata, prema proizvođaču, pružaju idealnu osnovu za postavljanje šasije kako bi se postigle besprijekorne dinamičke performanse. Izravna usporedba s novim BMW-om serije 3 posebno posebno ističe jedinstveni profil novog modela. Primjerice, impresivni koeficijent otpora zraka limuzine je smanjen za 0,015. Osim toga, novi BMW serije 4 Coupé je 57 milimetara niži od modela s četvero vrata, a težište mu je 21 milimetar bliže cesti.

Sve se to kombinira s povećanom negativnim nagibom prednjih kotača i 23-milimetarskim širim stražnjim tragom kako bi se oštrije karakteristike upravljanja automobila znatno povećale. Sportska limuzina već se može pohvaliti izuzetnom dinamikom, ali novi BMW serije 4 Coupe ponovno osjetno povećava okretnost i bočno ubrzanje.

Razvojni tim za novi BMW serije 4 Coupé također se odlučio za specifičan pristup integriranju tehnologije šasije i povezivanju ovjesa s karoserijom. Prema BMW-u 'plodovi njihovog rada lansirat će novi model s dvoja vrata ravno na vrh svog segmenta u smislu sportske hrabrosti i vozačkog iskustva'. Istodobno, konfiguracija novog prednjeg i stražnjeg ovjesa znači povećanje dinamičkih performansi neće naštetiti izvrsnoj udobnosti u svakodnevnoj vožnji i dugim putovanjima.

Asortiman modela BMW serije 4 Coupé će sada predvoditi BMW M model u obliku novog BMW M440i xDrive Coupé. Pokreće ga snažni redni šesterocilindrični motor koji pruža maksimalnu snagu od 374 KS (275 kW), a također će imati 48-voltnu blagu hibridnu tehnologiju, sa 48-voltnim starter/generatorom i drugom baterijom koja će olakšati opterećenje motora i djelovati s tim u skladu. Pored poboljšane učinkovitosti, glavna prednost ovdje je napredniji razvoj snage kada vozač snažno pritisne gas pedalu. Dodatnih 11 KS (8 kW) generiranih učinkom električnog boost pojačanja omogućuju naglo ubrzanje. Nevjerojatna snaga motora, samostalni koncept vozila i karakteristična verzija modela prilagođene tehnologije šasije kombinirano omogućuju BMW-u M440i xDrive Coupé izvrsne performanse. Koristeći stečeno iskustvo s trkaćih staza BMW M GmbH, različiti su elementi isprepleteni u sveukupni paket vrhunske upravljivosti, preciznosti i spremnosti.

Snaga koju motor generira u novom BMW-u M440i xDrive Coupé usmjerava se na cestu putem osmerostupanjskog mjenjača Steptronic Sport i inteligentnog sustava pogona na sve kotače. M Sport diferencijal je također na raspolaganju kako bi osigurao da je snaga pogona raspoređena za optimalan učinak u zahtjevnim vozačkim situacijama. Učinak blokiranja diferencijala generiran električnim motorom regulira brzine između unutarnjeg i vanjskog stražnjeg kotača prilikom vožnje u zavojima, čime se pojačava stabilnost prianjanja i upravljanja uz istovremeno omogućavanje vozaču da se izvuče iz zavoja sa znatnim dinamičkim osobinama. Prilagođena elastokinematika šasije, izuzetno snažne M Sport kočnice i 18-colni M kotači od lakih legura s gumama mješovite veličine također su važni faktori u precizno upravljanoj dinamici novog BMW-a M440i xDrive Coupé.

Posljednji krug testiranja na domaćem terenu automobila omogućit će inženjerima da brzo prate najnovije podatke procesa finog prilagođavanja u istraživačko-inovacijskom centru. Fokus je ovdje na osiguravanju da se dinamička svojstva performansi novog BMW-a serije 4 Coupé stvorena na trkaćim stazama mogu iskusiti i u normalnim uvjetima vožnje na javnim cestama. Bez obzira na to vozi li se zavojitim regionalnim prometnicama oko Münchena, kombinirajući uvjete vožnje na autocesti i gradskom prometu.

  • +20
BMW serije 4 Coupé Izvor: Promo fotografije / Autor: BMW