I SLUŽBENO

[FOTO/VIDEO] Nissan najavio novi Qashqai; premijera treće generacije pionirskog crossovera u proljeće 2021.

16.11.2020 u 09:04

Bionic
Reading

Novi Qashqai temeljit će se na novoj Alijansinoj platformi CMF-C, a bit će dostupan u dvije inačice: S prilagodljivim i učinkovitim 1,3-litrenim benzinskim motorom s blagim hibridnim sustavom ili inovativnim električnim motorom e-POWER

Nissan je objavio kako su u punom jeku završne pripreme za predstavljanje treće generacije Nissana Qashqai. Riječ je o kompaktnom crossoveru koji je promijenio izgled europskog tržišta automobila i privukao brojne imitatore. Prototipovi treće generacije neprestano se testiraju na europskim prometnicima kako bi novi kompaktni crossover, kada bude predstavljen 2021. godine, spremno odgovorio na očekivanja suvremenih kupaca, pa čak ih i nadmašio.

Posve novi Qashqai svoj će uspjeh graditi na statusu pionira i predvodnika u segmentu srednje velikih crossovera koji u Europi uživa još od 2007. Novi Qashqai temeljit će se na novoj Alijansinoj platformi CMF-C, a ona spaja napredni inženjering, inovaciju i naprednu tehnologiju.

Aktualni model Qashqaija predstavljen je na europskom tržištu 2014. godine te je dosad prodan u više od milijun primjeraka.

'Novi Qashqai promijenit će očekivanja koja kupci imaju od obiteljskog automobila. Udobnost, profinjenost i tehnologija bit će preuzeti iz više klase, a vožnja će biti jednako ugodna za putnike i vozače. Zahvaljujući Nissanovoj naprednoj tehnologiji e-POWER, vjerujemo da će kupce osvojiti uglađen rad električnog motora i to što se više ne moraju brinuti o dosegu', rekao je Gianluca de Ficchy, predsjednik za regiju Afrike, Bliskog istoka, Indije, Europe i Oceanije.

Nissan je u novom modelu zadržao ista načela na kojima su utemeljene, dizajnirane i razvijene prethodne dvije generacije Qashqaija: elegantan dizajn, poboljšana platforma i učinkovit motor u kombinaciji s naprednom kvalitetom i voznim osobinama više klase. Novi Qashqai spreman je iznova podići letvicu u segmentu crossovera i priuštiti užitak svojim kupcima.

Kao i kod prethodnih generacija, izgled novog Qashqaija djelo je tima dizajnera pri odjelu za dizajn Nissana Europe, smještenom u središtu Londona, dok je za njegovu konstrukciju zaslužan Nissanov tehnološki centar u Europi, sa sjedištem u Cranfieldu u Bedfordshireu.

Platforma CMF-C

Novi Qashqai prvi je novi model u Europi koji će se temeljiti na platformi CMF-C što spaja najnapredniju automobilsku strukturu i tehnološku arhitekturu.

Cilj je bio zadržati idealne proporcije kojima aktualni Qashqai duguje svoj uspjeh. Naime one omogućuju jednostavno kretanje gradskim cestama i parkiranje te nude sjajnu količinu prostora u unutrašnjosti.

Kada je riječ o konstrukciji, karoserija bijele temeljne boje izrađena je od još lakšeg materijala, a naprednim tehnikama prešanja i zavarivanja povećana je čvrstoća i smanjena masa vozila. Qashqai je prvi put opremljen vratima prtljažnika izrađenima od kompozitnih materijala koji smanjuju masu za 2,6 kg.

Uporaba ultrasnažnog čelika povećala je strukturnu izdržljivost novog Qashqaija za 50 posto. Ultrasnažni čelik ugrađen je u pojedine dijelove karoserije kako bi se postigla najveća vlačna čvrstoća u slučaju sudara, bez značajnog povećanja mase. Obično materijali koji jamče veću vlačnu čvrstoću mogu otežati zavarivanje i sklapanje dijelova karoserije. Međutim dijelovi Qashqaijeve karoserije bijele temeljne boje sklopljeni su tako da povećaju krutost na mjestima na kojima se A, B i C nosač spajaju s krovnom i podnom pločom.

Prednja i stražnja vrata, prednji blatobrani i poklopac motora sada su izrađeni od aluminija koji smanjuje masu Qashqaijeve karoserije za 21 kg u odnosu na prethodni model.

Osnovna konstrukcija i 'kralježnica' vozila, platforma CMF-C, ujednačena je kako bi se poboljšala raspodjela sile u slučaju udarca. Zahvaljujući tomu, struktura novog modela učinkovito će apsorbirati energiju u zonama gužvanja, čime će se smanjiti prijenos sile na putnike u slučaju nesreće.

Naprednim tehnikama proizvodnje ukupna masa karoserije bijele temeljne boje smanjena je za 60 kg dok je krutost povećana za 41 posto u odnosu na model u odlasku. Time je osigurana uglađenost, udobnost i odzivnost kakve nalazimo u modelima više klase, kao i iznimna zaštita u slučaju nesreće te veća učinkovitost.

Novi ovjes i konstrukcija upravljača

Novi Qashqai nastavlja pružati užitak u vožnji. Udobnom i uglađenom vožnjom i zabavnim voznim osobinama na zavojitim cestama opravdava ugled svojih prethodnika. Otpornost na uvijanje nove platforme CMF-C preuzeta je iz višeg segmenta. Zahvaljujući tomu, ovjes ostaje u stabilnom položaju te spremno reagira na upute na upravljaču kako biste se osjećali sigurnije na zahtjevnim terenima.

Platforma CMF-C omogućila je i ugradnju poboljšanog Macphersona na prednjem i stražnjem dijelu. U Qashqai s pogonom na dva kotača i 19-colnim naplatcima ugrađena je torzijska stražnja osovina. Inačice s 20-colnim naplatcima i pogonom na sve kotače bit će opremljene naprednim multi-link stražnjim ovjesom.

Torzijska osovina poboljšava apsorpciju udarca i smanjuje buku kotrljanja, čime je omogućena tiha vožnja svim terenima. Qashqai svoju okretnost prvenstveno duguje okomitom rasporedu opruga i amortizera. Time je omogućen optimalan hod opruga i amortizera kako bi se povećala njihova učinkovitost i stabilnost u slučaju udarca ili prelaska preko neravnina te kako bi se ublažilo poskakivanje, a vožnja učinila mirnijom i udobnijom. Pritom je zadržana vrhunska stabilnost vozila prilikom promjene smjera.

Napredni multilink stražnji ovjes nudi najbolji omjer udobnosti i dinamičnosti u klasi. Sada je pričvršćen na podokvir pomoću ležaja koji smanjuju buku kotrljanja i prijenos vibracija u unutrašnjost vozila.

Poboljšan je i servoupravljač pa sad nudi bolji odziv, bolji osjećaj na upravljaču oko središnjeg položaja i smanjeno trenje.

David Moss, viši potpredsjednik odjela za istraživanje i razvoj za regiju Afrike, Bliskog istoka, Indije, Europe i Oceanije: 'Naš tim inženjera usporedio je obilježja kompakata iz C-segmenta i konkurentnih modela te proveo tisuće kilometara testiranja na cesti i u objektima za ispitivanje diljem Europe kako bi proizveo vozilo čije vozne osobine i upravljivost na prvo mjesto stavljaju užitak u vožnji.'

Inovativna učinkovitost

Novi Qashqai dio je šire Nissanove elektrifikacijske strategije. Kupcima će biti dostupan u dvije inačice: s prilagodljivim i učinkovitim 1,3-litrenim benzinskim motorom s blagim hibridnim sustavom ili inovativnim električnim motorom e-POWER, koji jamči uzbudljivo, trenutačno i uglađeno ubrzanje, bez brige o dosegu.

Tijekom razvoja novog modela osnovni je cilj bio osigurati optimalnu učinkovitost. Rezultat je kruća konstrukcija karoserije bijele temeljne boje. Zbog veće učinkovitosti ugrađen je prilagodljivi 1,3-litreni benzinski motor dostupan u dvije razine snage, a spaja odzivnost, štedljivost i niže emisije. Iz Nissana su rekli kako će više specifikacija i tehničkih informacija o motorima biti poznato uoči predstavljanja modela.

O spremnosti Nissanovih inženjera da poboljšaju Qashqaijevu učinkovitost svjedoči i ravna podnica koja savršeno usmjerava zrak ispod automobila, kao i aktivna krilca prednje maske koja ostaju zatvorena kako bi se osigurao neometan protok zraka u prednjem dijelu. Aktivna krilca otvaraju se samo onda kada je to potrebno zbog hlađenja motora.

Prednji kraj vozila usto stvara zračnu zavjesu koja preusmjerava gibanje zraka i tako smanjuje otpor koji stvaraju prednji kotači.

1,3-litreni benzinski motor znatno je poboljšan pa sada uključuje blagi hibridni sustav. 12-voltni hibridni sustav čine zasebna litijska baterija, ugrađena ispod razine podnice, i generator pokretan remenom koji prikuplja energiju kočenja. Rezultat je toga pokretanje motora pomoću prikupljene energije i produljeno djelovanje funkcije Stop&Start, čime se smanjuju ukupne emisije CO₂. Osim toga, time je omogućena vožnja u praznom hodu i dodatna isporuka okretnog momenta tijekom ubrzavanja.

e-POWER

Novi Qashqai utjelovit će duh Nissanove inovativnosti, poznatiji kao Nissanova inteligentna mobilnost. Bit će to prvo vozilo na europskom tržištu koje će sadržavati inovativni Nissanov motor e POWER. Sustav e-POWER uključuje pravi električni motor, što znači da kotače u potpunosti pokreće električna energija. Sastoji se od dvije visokonaponske baterije, pogonskog sklopa s ugrađenim benzinskim motorom, generatora, pretvarača i motora. U klasičnim hibridnim sustavima kotače pokreću električni i benzinski motor. Međutim u sustavu e-POWER benzinski motor nije povezan s kotačima, već služi samo za napajanje baterije. Za razliku od potpuno električnih vozila, energija za pokretanje vozila crpi se iz motora umjesto iz baterije. Nissan je i ovdje napomenuo kako će više specifikacija i tehničkih informacija o ugradnji motora e-POWER biti poznato uoči predstavljanja modela.

Od konvencionalnih se hibrida razlikuje dimenzijama električnog motora, karakterističnima za prava električna vozila. Zbog toga pruža trenutačno ubrzanje koje obožavaju kupci električnih vozila. Generator pokretan motorom puni bateriju, a služi i za opskrbu motora dodatnom snagom. Motor radi na optimalnom broju okretaja te tako maksimalno štedi gorivo. Osim toga je pažljivo ugođen kako bi se smanjila buka, a snažno ubrzanje učinilo uglađenim.

Uz e-POWER kupci će uživati u trenutačnom, uglađenom ubrzanju i zabavnim voznim osobinama bez brige o dosegu. Novi je model savršen odabir za kupce koji traže električni pogon dok će spoj praktičnosti, uglađenosti i štedljivosti posebno cijeniti vozači koji prevaljuju velike udaljenosti.

'Ponuda naprednih i učinkovitih motora odraz je Nissanova inovativnog duha koji u potpunosti utjelovljuje sustav e-POWER. U njemu su sadržane sve prednosti električnog motora, bez kompromisa. Kada govorimo o Nissanovoj inteligentnoj mobilnosti, zapravo govorimo o tehnologiji e POWER', rekao je David Moss.

Poboljšan sustav za pomoć u vožnji ProPILOT

Novi Qashqai bit će opremljen najnovijom generacijom sustava za pomoć u vožnji ProPILOT kako bi pružio još bolju podršku vozačima u svim uvjetima. Sustav ProPILOT s navigacijom Navi-link osmišljen je da smanji umor i stres u vožnji te omogući jednostavnu uporabu.

ProPILOT s navigacijom Navi-link pomaže vam ubrzavati i kočiti tijekom vožnje jednim trakom autoceste. Sustav može ubrzavati vozilo do zadane brzine i potpuno ga zaustaviti u prometnim zastojima. ProPILOT automatski pokreće vozilo nakon tri sekunde kada se promet ponovno pokrene. Upravljač i kamera neprestano ispravljaju putanju vozila kako bi ono ostalo u središtu traka te održalo zadanu brzinu i sigurnosni razmak od vozila ispred.

Poboljšani sustav posve novog Nissana Qashqai samostalno prilagođava brzinu automobila uvjetima na cesti: kada vozilo na autocesti uđe u zonu nižeg ograničenja brzine, sustav automatski očitava ograničenje i analizira podatke iz navigacijskog sustava kako bi prilagodio brzinu, što znači da vozač ne mora ručno podešavati tempomat.

Sustav može upotrebljavati i podatke navigacijskog sustava kako bi prilagodio brzinu prilikom ulaska u zavoje ili na uskom izlazu s autoceste. Nadalje, ProPILOT s navigacijom Navi-link sada je povezan s Qashqaijevim radarima za nadzor mrtvog kuta koji ispravljaju upravljač kako vozač ne bi promijenio trak dok je vozilo u mrtvom kutu.

Ostala poboljšanja uključuju 'bočnu zaštitu', posebno korisnu u gradovima jer upozorava na prisutnost prepreke s bočnih strana vozila, najčešće prilikom ulaska na parkiralište supermarketa. Novi Qashqai pomaže i spriječiti sudar prilikom vožnje unatrag zahvaljujući poboljšanom sustavu za otkrivanje pokretnih objekata: kada prepozna pokretni objekt u svojoj blizini, vozilo automatski koči ili se zaustavlja.

ProPILOT s navigacijom Navi-link bit će dostupan od srednje razine opreme N-Connecta kako bi većina vozača modela Qashqai mogla uživati u toj jedinstvenoj naprednoj tehnologiji koja utjelovljuje Nissanovo obećanje 'inovacije koja uzbuđuje'.

'Sustav ProPILOT jedan je od naših najcjenjenijih sustava u aktualnom Qashqaiju. Kupcima se sviđa način na koji pojednostavnjuje vožnju čineći je uglađenom, preciznom i sigurnom, osobito u velikim prometnim zastojima, noću ili u uvjetima lošeg vremena. Sretni smo što ćemo novim značajkama sustava ProPILOT s navigacijom Navi-link dodatno povećati udobnost i sigurnost u novom Qashqaiju', izjavio je Marco Fioravanti, potpredsjednik odjela za planiranje proizvoda Nissana Europe.

Inteligentna LED prednja svjetla

Otkako je predstavljen 2014. godine, aktualni Qashqai nudi LED svjetla u višim inačicama. Inačica Tekna pritom je opremljena svjetlima koja se okreću u skladu sa zakretanjem upravljača dok snažan i ravnomjeran svjetlosni snop njihovih projektora jamči iznimnu preglednost ceste.

Nissanovi su inženjeri za novi Qashqai razvili napredni sustav prednjih svjetala koji prilagođava svjetlosni snop s obzirom na uvjete na cesti i druge sudionike u prometu. Snop je podijeljen u 12 zasebnih svjetlosnih elemenata koji se pojedinačno isključuju kada se približava drugo vozilo. Zahvaljujući toj inovaciji poboljšani su doseg, širina i jačina svjetlosnog snopa. Istaknimo i to da se svjetlosni snop brzo prilagođava kako ne bi zaslijepio vozače iz suprotnog smjera.

'Polazište za dizajn i razvoj posve novog Qashqaija bila je podrobna analiza odnosa s kupcima tog modela u posljednjih 13 godina. To nam je omogućilo da razumijemo njihove potrebe i saznamo koje značajke crossovera posebno cijene u svakodnevnoj uporabi', rekao je Marco Fioravanti.

Qashqai: Pionir u segmentu crossovera

Kada je 2007. godine predstavljen Nissan Qashqai, na cesti se nije moglo vidjeti ništa slično.

Sjedeći položaj bio je blago povišen, što je omogućilo bolji pregled ceste, a pritom su zadržane dimenzije kompaktnih automobila C-segmenta. Qashqai je isprva bio dostupan sa štedljivim i učinkovitim benzinskim i dizelskim motorima, a kupci su mogli odabrati i inačicu s pogonom na sve kotače za još bolje prianjanje u zahtjevnim situacijama. Ukratko, taj je model bio savršen spoj kompaktnih dimenzija, robusnosti i povišenog položaja koji je omogućio pogon na sve kotače. Dakako, bez kompromisa u pogledu dimenzija, mase i učinkovitosti. Na taj je način ponudio najbolje od oba svijeta i uklonio prepreke koje je nosilo vlasništvo SUV-a.

Predvidjeti uspješnost novog vozila koje ne nasljeđuje neki postojeći model i koje je jedinstveno na tržištu bio je poseban izazov. U Europi se isprva predviđala prodaja od oko 100.000 primjeraka godišnje.

No ta se procjena uskoro pokazala promašenom. Kako bi se udovoljilo rastućoj potražnji, u roku od nekoliko mjeseci uvedena je dodatna smjena na proizvodnoj liniji u Nissanovoj tvornici u Sunderlandu.

Prodaja je rasla iz godine u godinu, a model je postao još popularniji 2008. godine, kada je predstavljen Qashqai+2. Zahvaljujući većem međuosovinskom razmaku, Qashqai+2 imao je preklopiv treći red sjedala koji je bio ugrađen u prošireni prtljažnik.

Vanjski dizajn Qashqaija obnovljen je 2010. godine, pri čemu je posebna pozornost dana prednjem kraju koji je trebao privući kupce vozila iz viših segmenta. Kada je 2014. godine predstavljena druga generacija Qashqaija, na tržištu je već bilo prisutno 17 konkurentnih crossovera.

Unatoč sve brojnijoj europskoj konkurenciji, prva generacija Qashqaija prodavana je u više od 200.000 primjeraka godišnje. Druga generacija Qashqaija puštena je u prodaju 2014. Osim upečatljivijeg dizajna, nudila je učinkovitije motore, veću uglađenost i praktičniju tehnologiju. Druga generacija srušila je rekord u prodaji u Ujedinjenoj Kraljevini te je u kratkom roku proizvedena u 500.000 primjeraka. Do danas je u Europi prodano više od tri milijuna primjeraka, a u svijetu više od pet milijuna.

S aktualnim Qashqaijem trenutačno se nadmeće 26 konkurentnih modela. Segment koji je stvorio Qashqai sada se neovisno razvija i bilježi postojan godišnji rast. Posve novi Qashqai, koji na tržište stiže 2021. godine, svojim će upečatljivim dizajnom, udobnošću, profinjenošću, učinkovitošću i praktičnom tehnologijom ponovno podići letvicu i postaviti nove standarde u segmentu.

'Još od prve generacije Qashqaija stjecali smo neusporedivo iskustvo i stručnost te gradili odnos s kupcima. Upravo je zato posve novi Qashqai spreman učvrstiti status omiljenog europskog crossovera. Nova generacija osmišljena je da poboljša doživljaj vožnje i iskustva vlasništva kroz elegantan i dinamičan dizajn, inovativnu i praktičnu tehnologiju te izvanrednu učinkovitost', rekao je Marco Fioravanti.

  • +13
Novi Nissan Qashqai na posljednjim testiranjima Izvor: Promo fotografije / Autor: Richard Parsons