SAMO 8 PRIMJERAKA

[FOTO/VIDEO] Morgan Plus Four CX-T: Avanturistički automobil legendarne britanske marke kakav još niste vidjeli

06.08.2021 u 16:48

Bionic
Reading

Morgan je u partnerstvu s Rally Raid UK, poznatim tvorcem trkaćih automobila za reli Dakar, zajednički dizajnirao i proizveo Plus Four CX-T, a jedan od ciljeva projekta je pokazati sposobnost i trajnost nove Morganove CX-Generation platforme

Morgan je predstavio model Plus Four CX-T, automobil s avanturom u svojoj srži. Vozilo sa sposobnostima koje dosad nikad nije imao neki sportski automobil ove legendarne britanske marke, otvara mogućnost ruta, krajolika i odredišta koji su automobilima Morgan dosad bili nedostupni.

Morgan Plus Four CX-T je inspiriran Morganovom dobro dokumentiranom poviješću natjecanja u off-road izdržljivosti na svim terenima. Već 1911. godine sportski automobili Morgan su se natjecali i pobjeđivali na terenskim 'trials' natjecanjima, a taj je avanturistički duh od tada bio ključan za oblikovanje marke Morgan. Pustolovnija putovanja na koja često putuju korisnici Morgana diljem svijeta dodatno su potaknuli želju da Morgan osmisli Plus Four CX-T. Samo ime je nastalo od CX platforme i slova 'T' od trials natjecanja.

Nakon lansiranja Plus Four 2020., Morgan je u partnerstvu s Rally Raid UK, poznatim tvorcem trkaćih automobila za reli Dakar, zajednički dizajnirao i proizveo Plus Four CX-T. Jedan od ciljeva projekta je pokazati sposobnost i trajnost nove Morganove aluminijske CX-Generation platforme, zajedno s modelom Plus Four na kojem se temelji CX-T.

Morgan Plus Four CX-T Izvor: Promo fotografije / Autor: Morgan Motor Company

Bit će izgrađeno samo osam vozila čija će cijena biti 170.000 funti (200.000 eura) plus lokalni porezi i isporučit će se u cijelosti s 'overland' specifikacijama, pri čemu će svaki kupac imati priliku raditi zajedno s Morganovim dizajnerskim timom kako bi odredio vlastiti CX-T. Svaki Plus Four CX-T izgrađen je u Morganovoj tvornici u Malvern-u, Worcestershire u Engleskoj, prije nego što prođe posljednju pripremu i postavke u vlastitim radionicama Rally Raid UK-a. Morganov tim za dizajn i inženjering radio je uz Rally Raid UK tijekom cijelog programa na definiranju koncepta, specifikacija, tehničkih svojstava i estetike modela.

Tehnički detalji

Vanjski dio Plus Four CX-T dizajniran je kako bi povećao nosivost prtljage i opreme te pružio zaštitu putnika neophodnu za ekstremne uvjete. Istodobno, Morgan je osigurao da njegov vizualni dizajn odražava tu sposobnost i svrhovitost.

Najizraženije, stražnja ploča vozila zamijenjena je nosačem opreme, s jedinstvenim bočnim stranicama karoserije dizajniranim tako da podsjećaju na klasični Morgan s četiri sjedala.

U stalku se nalaze dvije robusne i vodootporne Pelican kutije za prtljagu, Zarges aluminijski sanduk za alat/skladište, dva Rotopax plastična spremnika od 11 litara i dva sklopa rezervnih kotača/guma. Osim toga, za one koji odlaze dalje od utabanih staza, oprema za izvlačenje (lopata i podlošci za kotače za rastresiti teren) montirana je na vanjsku stranu automobila nadohvat ruke kada je to potrebno. Svi vanjski montažni sustavi za svu pohranu i opremu detaljno su projektirani da budu izdržljivi i laki za pristup po potrebi.

Vanjski zaštitni egzoskelet također se može prilagoditi za nošenje opreme za slobodno vrijeme, poput bicikala i dasaka za surfanje, kako bi se upotpunio stil života vlasnika, dok se bočni prozori koji se mogu ukloniti mogu montirati na krov vozila, što im omogućuje nenametljivo nošenje u slučaju promjene vremenskih uvjeta.

Rally Raid UK je napravio potpunu studiju o standardnom vozilu Plus Four kako bi utvrdio mogućnosti pretvorbe. Ovo je istraživanje uključivalo procjene trajnosti platforme, pogonskog sklopa i sustava ovjesa.

Iako sam Morgan to ne navodi pretpostavlja se da Plus Four CX-T koristi pogonski sklop iz modela Plus Four, što uključuje BMW-ov 2,0-litreni TwinPower Turbo četverocilindrični benzinski motor snage 258 KS i najvećeg okretnog momenta od 350 Nm sa 6-brzinskim ručnim mjenjačem. Kod Plus Four modela njegovo je ubrzanje od 0 do 100 km/h samo 5,2 sekundi, a krajnja brzina 240 km/h.

Ovjes je dizajniran da bude spreman za ekspediciju: čvrst i prikladan za svoju namjenu. Trajnost i udaljenost od podloge pri terenskoj vožnji od 230 mm (inače, kod cestovnog modela je standardna udaljenost 120 mm) postignuta je korištenjem modificiranih Plus Six vilica. Oneproširuju trag kotača i omogućuju dodatni luk kretanja potreban za postizanje željenih performansi ovjesa. Promijenjeni su i otvori luka kotača, dopuštajući ovjesu da se duboko stisne u udubljenje kotača, pružajući maksimalnu vuču i stabilnost.

Koriste se sklopovi opruga EXE-TC s unutarnjim graničnicima, koje je EXE-TC razvio posebno za vozilo. Ovi sklopovi nastali su iz off-road natjecanja i kalibrirani su kako bi osigurali idealnu ravnotežu usklađenosti i trajnosti.

Uz glavni ovjesni okov, donji ovjesni krakovi sadrže prilagođene čahure koje dodatno povećavaju izdržljivost. Kombinirani paket ovjesa optimiziran je za putovanja koja nikada prije niste pokušali u sportskom automobilu Morgan, dok osigurava mirnoću i udobnost tijekom bilo kojeg izleta u prirodu.

Peterodjelni sustav zaštite podvozja - koji se sastoji od zaštite motora, štitnika stražnje šasije, štitnika srednjeg presjeka i stražnje podloške - pomaže u zaštiti šasije i važnih komponenti od oštećenja tijekom vožnje u ekstremnim uvjetima. Automobil je također opremljen po mjeri izrađenim ispušnim sustavom sa stražnjim izlazom koji poboljšava kut odlaska i doprinosi 230 mm razmaka od tla.

Plus Four CX-T koristi elektronički diferencijal BMW X-Drive s prilagođenim softverom, kalibriranim i testiranim posebno za primjenu. Prekidači unutar kabine omogućuju odabir tri načina rada ovisno o uvjetima vožnje; svaki način mijenja stupanj blokade diferencijala koji se primjenjuje. Odabirom načina rada ‘Road’ u potpunosti se otvara diferencijal, dok način rada ‘All-Terrain’ primjenjuje približno 45 posto zaključavanja stražnjeg diferencijala, dopuštajući neke varijacije u raspodjeli zakretnog momenta između stražnjih kotača.

Način rada 'All-Terrain-Extreme' potpuno blokira stražnji diferencijal, pružajući jednaki okretni moment na oba stražnja kotača. Dva načina rada za sve terene osmišljeni su za uporabu pri rješavanju grubih površina i uvjeta niskog prianjanja. Konačni omjer pogona također je skraćen kako bi se uzele u obzir gume većeg promjera i odgovarale upotrebi na svim terenima.

Unutar kabine dodane su značajke Plus Four CX-T za poboljšanje udobnosti i upotrebljivosti putnika u udaljenim okruženjima. Poseban RAM držač je ugrađen u nadzornu ploču kako bi se omogućilo sigurno pričvršćivanje različitih uređaja, poput telefona ili kamera. Također su integrirani fleksibilna svjetiljka za čitanje geografskih karata, olovka i držač za bilježnicu, svi dizajnirani da izdrže rad u teškim uvjetima vožnje.

  • +46
Morgan Plus Four CX-T Izvor: Promo fotografije / Autor: Morgan Motor Company

Prostor za odlaganje u kabini također je optimiziran dodavanjem uklonjivog držača za kartu/dokumente i izotermičku rashladnu torbu, oboje smješteno u prostoru za noge suvozača. Prilagođeni pribor za prvu pomoć montiran je na unutarnji zaštitni kavez iza sjedala. Baš kao i vanjska oprema, svaka je značajka interijera osmišljena s obzirom na pristupačnost i praktičnost, bilo da se radi o vožnji terenom ili za slobodno vrijeme vlasnika. Kabina je zatvorena unutar kompozitnog tvrdog krova koji je jedinstven za Plus Four CX-T i složeno je projektiran tako da stane između unutarnjeg i vanjskog zaštitnog roll-bar kaveza.

Morgan Plus Four CX-T je drugi od dva posebna projekta koje je Morgan napravio 2021. godine, a prvi je Plus 8 GTR. Predstavljanje Plus Four CX-T također se podudara s najavom ažuriranja modela modelne godine 2022. za Plus Four i Plus Six, te pomaže u informiranju o tehničkom i estetskom napretku za trenutnu i buduću ponudu Morganovih vozila. Plus Four CX-T u prodaji je odmah, a sva vozila trebala bi biti proizvedena do kraja 2021. godine.

Jonathan Wells, voditelj dizajna, Morgan Motor Company, je rekao: 'Morganov dizajnerski tim već dugi niz godina osmišljava moderna trial vozila. Prije otprilike 18 mjeseci, naši ulagači i izvršni direktor, Steve Morris, bili su u studiju i primijetili kako bi bilo nevjerojatno oživjeti jedan od ovih crteža. Projekt nije bio ograničen i u potpunosti je rođen iz želje za stvaranjem uzbudljivog britanskog avanturističkog vozila. CX-T, poput mnogih novijih vozila Morgan, pokazuje fleksibilnost Morganovog dizajna. Za mene je to potpuni paket: povijesni integritet, legitimne sposobnosti i potpuno nova estetika bazirana na avanturi.'

Mike Jones, Rally Raid UK, je rekao: 'Primjenjujući svoje iskustvo s 13 relija Dakar, 60 Dakar vozila i cijeli život terenskih avantura na nekonvencionalnom sportskom automobilu poput Morgana bio je zanimljiv i zahvalan projekt. Imati priliku dizajnirati automobil za tako prestižnu marku bila je odgovornost za koju nisam ni zamišljao da ću je imati. Rally Raid UK i Morgan surađuju s vodećim dobavljačima u industriji kako bi pronašli najkvalitetnije komponente, kao i dizajnirali niz dijelova po mjeri koji će ostati jedinstveni za model. Morgan Plus Four CX-T pravo je kopneno avanturističko vozilo i radujem se vidjeti nevjerojatna odredišta na kojima će se vlasnici naći.'