NOVI ADUT

[FOTO/VIDEO] Maserati se vraća utrkama GT prvenstva: Novi trkaći bolid GT2 izlazi na stazu na probne vožnje

13.03.2023 u 13:31

Bionic
Reading

Osmišljen i dizajniran od strane Maserati inženjeringa u tandemu s Centro Stile Maserati, kako bi se osigurali standardi estetske kvalitete tipični za marku, GT2 nasljeđuje unaprijeđeni izvanredni Nettuno V6 motor snage 630 KS (463 kW) iz MC20

Maserati se vratio, a staza Autodromo Varano de’ Melegari bila je poprište za debi na stazi novog trkaćeg bolida GT2. Visokih performansi, automobil GT2 utjelovljuje povratak 'trozupca' utrkivanju. Shakedown na stazi u Parmi prethodnica je niza događaja koji obilježavaju početak službenog predstavljanja automobila krajem lipnja u Belgiji, na utrci '24 sata Spa'.

Maserati je spreman probuditi sjećanja na uzbudljiva GT prvenstva, s novim automobilom dizajniranim da evocira podvige svog prethodnika, slavnog i pobjedničkog modela MC12.

Povijest ove talijanske marke u motorsportu priča je o uspjesima koji se protežu gotovo cijelo stoljeće, o jedinstvenom i osebujnom DNK-u i o strasti koja se ponovno raspiruje vezom marke s moćnim naslijeđem iz prošlosti i njegovim tjeranjem prema budućnosti, u kojoj je utrka bitna komponenta.

Maserati GT2 na probnim vožnjama Izvor: Promo fotografije / Autor: Maserati

Maserati GT2 je, prema proizvođaču, utjelovljenje brzine, elegancije, stila i inovacije. Automobil dizajniran da bude remek-djelo performansi prema slikama djeluje izvanredno te je stvoren da proslavi Maseratijev povratak na staze. Novo poglavlje započelo je krajem 2022. najavom njegova sudjelovanja u Svjetskom prvenstvu ABB FIA Formule E 2023., nadopunjeno njegovim uključivanjem u GT2 europsku seriju, kao dio strategije razvijene da se Maserati vrati na pravi put.

Pogonski sklop Nettuno V6

Osmišljen i dizajniran od strane Maserati inženjeringa u tandemu s Centro Stile Maserati, kako bi se osigurali standardi estetske kvalitete tipični za marku, Maserati GT2 nasljeđuje izvanredni Nettuno V6 motor snage 630 KS (463 kW) iz Maseratija MC20, podižući ga na višu razinu.

Najprivlačnije tehničke specifikacije uključuju potpuno novu patentiranu tehnologiju MTC (Maserati Twin Combustion) temeljenu na F1 motorima, ultra-lagani središnji monokok od ugljičnih vlakana – izvrsno rješenje za dobar omjer težine i snage – i laganu kompletnu kompozitnu karoseriju , gdje se aerodinamičke značajke iskorištavaju do krajnjih granica kako bi se poboljšalo okomito opterećenje, ali u isto vrijeme osigurava najbolja učinkovitost u pogledu otpora.

Mnogo je pažnje posvećeno razvoju točne ravnoteže aerodinamičkog opterećenja, dok je podnica posebno razvijena da najbolje radi u sinergiji s prednjim spliterom i podesivim stražnjim krilom. GT2 ima brzootpuštajuću uklonjivu karoseriju za optimiziranu zamjenu komponenti, a podvozje ima visoku krutost na torziju i savijanje.

Servoupravljač je potpuno električni. Sve komponente ovjesa automobila su specifične trkaće komponente, pa će imati podesive amortizere i podesive stabilizatore i sprijeda i straga. Isto tako i elektronika. 6-stupanjski sekvencijalni trkaći mjenjač i poluge na upravljaču s električnim mjenjačem mjenjača 'izazivaju emocije pune adrenalina'.

Armaturna ploča od ugljičnih vlakana i 10-inčni zaslon integriran u armaturnu ploču rezultiraju futurističkom, intuitivnom kabinom, nadopunjenom u karoseriji specifičnom bojom i bojom Maserati Corse (Blu Infinito).

Dragulj mehanike i inženjerstva, predvodnik inovativnih tehničkih rješenja, s futurističkim, minimalističkim i skulpturalnim interijerima koji upućuju na ekstremne linije karoserije, Maserati GT2 posvećen je trkaćim timovima i 'džentlmenskim vozačima' koji će sudjelovati u GT2 prvenstvu.

Trozubac jednosjed s prekrivenim kotačima rezultat je pobjedničke sinergije između osoblja Maseratija te avangardnog dizajna i stila koji je oduvijek razlikovao kreacije talijanske marke, nadopunjen nepogrešivim štihom luksuza, čak i kada cesta postaje staza. Žestoki GT2 stoga se sprema istražiti nove horizonte, konsolidirati i definirati Maseratijevu trkaću budućnost u svijetu motosporta.

  • +16
Maserati GT2 Izvor: Promo fotografije / Autor: Maserati

Andrea Bertolini, testni vozač Maseratija, je komentirao: 'Prvih nekoliko dana je uvijek prilično jedinstveno, još više za mene kada sam imao dovoljno sreće dovesti Maserati do uspjeha na Svjetskom prvenstvu GT1, gdje sam osvojio četiri naslova. Sada ćemo se vratiti na pravi put s još jednim prekrasnim automobilom. Proveli smo mnogo probnih vožnji i prve povratne informacije su pozitivne.'

'Povratak za volan GT-a bio je stvarno uzbudljiv i vidio sam da su svi uključeni bili vrlo entuzijastični i motivirani. Usredotočili smo se na razvoj proizvoda koji ne samo da se suprotstavlja svojim konkurentima, već je i idealan automobil za naše džentlmen vozače u smislu upravljanja, udobnosti i performansi. Želimo da dožive jedinstven osjećaj u ovom automobilu. Posljednjih nekoliko mjeseci intenzivno smo radili na simulatoru, zahvaljujući angažmanu fantastičnog tima. Htio bih im se zahvaliti, a ono što je najpozitivnije je to što pratimo ovih prvih nekoliko dana da sve to u najvećoj mjeri ostvarujemo. Pred nama je intenzivan niz testnih dana koji će nas pripremiti da se vratimo na pravi put.'