SVJETSKA PREMIJERA

[FOTO/VIDEO] Maserati predstavio MC20; superautomobil koji najavljuje novu eru legendarne marke

10.09.2020 u 13:08

Bionic
Reading

Riječ je o automobilu s nevjerojatnom aerodinamičnom učinkovitošću, kao i novim Nettuno (Neptun) V6 motorom snage 630 KS koji ubrzanje od 0-100 km/h postiže za manje od 2,9 sekundi i najveću brzinu iznad 325 km/h

Maserati je sinoć predstavio svoj dugonajavljivani supersportski model MC20. Samo događanje pod nazivom 'MMXX: Time to be audacious' (u prijevodu: 2020. Vrijeme je da budete odvažni) održalo se u njihovom sjedištu u talijanskom gradu Modeni, a Maserati kaže da s ovim modelom 'ulazi u novu eru'. Inače, o ovom modelu se već i prije same premijere znalo puno, ali sam izgled karoserije držan je daleko od očiju javnosti.

Novi MC20, prema proizvođaču, kombinira performanse, sportskost i luksuz u jedinstvenom Maserati stilu. A samo ime modela MC20 sastavljeno je od pojmova 'MC' za Maserati Corse i '20' za 2020. godinu, godinu njegove svjetske premijere i početak nove ere Maseratija. . Motor koji signalizira Maseratijev povratak u proizvodnju vlastitih agregata nakon stanke duže od 20 godina.

MC20 izuzetno je lagan automobil ispod 1500 kg (masa praznog vozila), a zahvaljujući svojoj snazi ​​od 630 KS najbolji je u klasi prema omjeru masa/snaga, sa samo 2,33 kg/KS. Ovaj rekord postiže se korištenjem odabranih kvalitetnih materijala, iskorištavanjem svih potencijala ugljičnih vlakana bez ikakvih odricanja s obzirom na udobnost.

Nettuno, prvi motor u ovom novom poglavlju povijesti marke s oznakom troupca, je twin turbo V6 i mnogi kažu da se radi o tehnološkom dragulju, koji je već nagrađen međunarodnim patentom, a koji stavlja tehnologiju MTC (Maserati Twin Combustion), revolucionarni sustav izgaranja razvijen od strane ovog talijanskog proizvođača, na svjetske ceste.

Sveukupno, ovaj revolucionarni projekt rezultirao je automobilom koji odražava talijansku izvrsnost. Zapravo je MC20 dizajniran u Modeni, a proizvoditi će se u pogonu Viale Ciro Menotti, gdje se modeli Trozupca grade više od 80 godina. Nova proizvodna linija, stvorena u prostorima u kojima su se modeli GranTurismo i GranCabrio sastavljali do studenog 2019. godine, sada je spremna za akciju u povijesnom pogonu. Na istom mjestu se nalazi i nova lakirnica koja uključuje inovativne, ekološke tehnologije. Motor Nettuno će se također proizvoditi u Modeni, u novoosnovanom Maseratijevom motornom laboratoriju.

Dizajn MC20 proizveden je za otprilike 24 mjeseca, uz sudjelovanje od početka, u inovativnom pristupu, tima inženjera Maserati Innovation Lab, tehničkih stručnjaka iz Maserati Engine Lab-a i dizajnera iz Maserati Style Centra.

Sustav za razvoj dinamike virtualnih vozila, koji uključuje upotrebu jednog od najnaprednijih svjetskih dinamičkih simulatora, razvio je interno Maserati Innovation Lab, a temelji se na složenom matematičkom modelu nazvanom Virtual Car. Ova metoda omogućila je izvedbu 97 posto dinamičkih testova, optimizirajući razvojna vremena. Automobil je tada fino podešen u najboljoj Maseratijevoj tradiciji s iscrpnim testnim vožnjama na stazi i cesti u najrazličitijim uvjetima korištenja.

Tema vodilja dizajna MC20 je bio povijesni identitet legendarne talijanske marke, sa svom elegancijom, izvedbom i udobnošću koji su sastavni dio njihovog genetskog sastava. Fokus na performansama doveo je do koncepta automobila izrazite osobnosti, s nepogrešivim oblicima koji ga čine jedinstvenim.

Leptir vrata nisu samo zapanjujuće lijepa, već i funkcionalna, jer poboljšavaju ergonomiju automobila i omogućuju optimalan pristup u kabinu i iz nje.

Aerodinamika je dizajnirana kroz više od dvije tisuće radnih sati u zračnom tunelu Dallare i više od tisuću CFD (Computational Fluid Dynamics) simulacija, što je omogućilo stvaranje istinskog umjetničkog djela. A sve to rezultira time da automobil ima elegantnu liniju, bez mobilnih dodataka, već samo diskretni stražnji spojler koji poboljšava potisnu snagu (downforce) bez umanjivanja ljepote MC20. Koeficijent otpora zraka je ispod 0,38.

MC20 dizajniran je da omogući coupé i kabriolet verzije te za potpunu električnu snagu.

Kad uđe u kabinu, vozač je uvijek u središtu i ništa ga ne smije odvratiti od sportskog iskustva vožnje. Svaka komponenta ima svrhu i potpuno je orijentirana na vozača. Jednostavni oblici, vrlo malo oštrih rubova i minimalno ometanje. Tu su i dva zaslona od 10 inča: jedan za kokpit, a drugi za Maserati Touch Control Plus (MTC Plus MIA). Jednostavnost je također glavna karakteristika središnje konzole presvučene karbonskim vlaknima, sa samo nekoliko značajki: bežični punjač za pametni telefon, birač načina vožnje (GT, Wet, Sport, Corsa i peti, ESC Off, koji deaktivira upravljačke funkcije) , dvije tipke za odabir brzine, kontrole električnog podizača prozora, kontrole multimedijskog sustava i prikladan pretinac za odlaganje ispod naslona za ruke. Sve ostale kontrole nalaze se na upravljaču, s gumbom za paljenje s lijeve strane i tipka 'launch control'-e s desne strane.

Novi MC20 bit će stalno povezan s programom Maserati Connect. Cjelokupni spektar usluga uključuje povezanu navigaciju, Alexa i Wifi Hotspot, a njima se također može upravljati putem pametnog telefona ili aplikacije Smartwatch Maserati Connect.

Za lansiranje na tržište, Maserati je također razvio šest novih boja koje karakteriziraju MC20: Bianco Audace bijela, Giallo Genio žuta, Rosso Vincente crvena, Blu Infinito plava, Nero Enigma crna i Grigio Mis tero siva. Svaka od njih osmišljena je, dizajnirana i razvijena isključivo za ovaj automobil i sve prenose važne teme: snažno pozivanje na 'Made in Italy', talijanski identitet i zemlju, kao i ona povezana s Maseratijevom tradicijom.

I vizualno i konceptualno postoje snažne reference na MC12, automobil koji je obilježio Maseratijev povratak na utrke 2004. Na isti način kao i njegov prethodnik, MC20, sa svojom eksplicitno trkaćom dušom jasnom samo iz njegovog imena, najavljuje namjeru da se vrati u svijet utrkivanja.

Pokretanje proizvodnje zakazano je za kraj ove godine, a narudžbe će početi od 9. rujna nakon svjetske premijere.

  • +57
Maserati MC20 Izvor: Promo fotografije / Autor: Maserati