PROBLEMI S LOGOM

[FOTO/VIDEO] Logotip Polestara previše je sličan Citroënovom; sud u Francuskoj privremeno ga zabranio

Polestarov logotip nastao još 2017. godine čini se da je previše sličan onom Citroëna

Polestarov logotip nastao još 2017. godine čini se da je previše sličan onom Citroëna

Izvor: Promo fotografije / Autor: Polestar

Službeni sudski dokumenti iz 2017. pokazuju da je Citroënova matična tvrtka, PSA Group, zatražila od Volva da prestane koristiti Polestarov logotip, koji sadrži par 'ševrona' poredanih u križni motiv

Polestar, marka u zajedničkom vlasništvu Volvo Car Group-a i matične tvrtke Geely, je švedska tvrtka koja se specijalizirala za elektrificrane modele automobila. Iako još postoje neke veze s matičnom tvrtkom Volvo Cars u obliku plug-in hibridnog Volva S60 Polestar Engineered, kao i modela Volvo XC40 Recharge s kojim dijeli tehničku osnovu, marka Polestar je otprije tri godine zasebna marka. Trenutno imaju svoja dva modela; Polestar 1 plug-in hibrid i Polestar 2 potpuno električni model. U pripremi je i treći model, zasad samo kao koncept pod nazivom Polestar Precept.

Polestar Precept concept

Polestar Precept concept

Izvor: Promo fotografije / Autor: Polestar

Specifičan je tako i njihov trenutni logotip predstavljen još od 2017. godine. No, čini se da Polestar ima u posljednje vrijeme ponešto problema. Prvi od njih su tehnički problemi s modelom Polestar 2, koji je trebao stići krajem 2020. Drugi problem tiče se njihovog trenutnog izgleda logotipa, zaštitnog znaka marke Polestar, koji se baš i ne sviđa francuskom proizvođaču automobila Citroënu, u sklopu PSA Grupe.

Logo Citroëna i DS Automobiles-a

Logo Citroëna i DS Automobiles-a

Izvor: Promo fotografije / Autor: PSA Grupa

Naime, francuski sud privremeno je zabranio Polestaru upotrebu njegovog logotipa u Francuskoj, nakon što su trogodišnje pravne rasprave oko navodne sličnosti logotipa s Citroënom završile u korist francuske marke. Službeni sudski dokumenti iz 2017. pokazuju da je Citroënova matična tvrtka, PSA Group, zatražila od Volva da prestane koristiti Polestarov logotip, koji sadrži par 'ševrona' (oznaka vojnog čina na rukavu) poredanih u križni motiv. Tvrdilo se da logotip nalikuje Citroënovom 121-godišnjem amblemu dvostrukog ševrona i, sukladno tome, slično oblikovanom logotipu Citroënove premium marke DS Automobiles. Tim se logotipom Polestara, prema rješenju francuskog suda, zbunjivalo kupce na tržištu.

Problemi sa zaštitnim oznakama marki i modela automobila

Polestar i Citroën nisu jedini koji su se sporili oko upotrebu logotipa. Prije njih je to bio slučaj s BMW-om i kineskim proizvođačem tvrtkom BYD, JAC Motorsa i Mercedes-Benza ili čak Mazde i Renaulta, kada je japanska tvrtka promijenila svoj logotip prije više od trideset godina, za kojeg je Renault smatrao da je presličan njihovom.

Bilo je sporova i oko imena modela automobila, a vjerojatno najpoznatiji je onaj u kojem su se sporili Peugeot i Porsche oko imena modela legendarnog 911. Naime, početkom 1960-ih, Porscheovi brojevi dizajna projekata dosezali su do 800-ih. Tako je na primjer, Porscheov model F1 iz 1962. nazvan je Porsche 804.

Na sajmu automobila u Frankfurtu u rujnu 1963. godine, Porsche je svog nasljednika Porschea 356 predstavio kao 901. Trebalo je proći još nekoliko mjeseci dok automobili nisu proizvedeni za prodaju kupcima. Između 14. rujna i 16. studenog 1964. izrađena su 82 automobila, a 901 je predstavljen u listopadu na pariškom salonu automobila 1964. godine. Tamo se francuski proizvođač automobila Peugeot usprotivio Porscheu zbog korištenja bilo kojeg troznamenkastog broja gdje je srednji broj 0, potvrđujući vlasništvo nad pravima imena na ključnim tržištima i već prodavši mnoge modele s tom shemom.

Dakle, Porsche je srednju brojku 0 jednostavno zamijenio s 1, a automobil nazvao Porsche 911. Službeno su već izgrađeni modeli s oznakom 901 te su korišteni za testiranje i izložbe, a Porsche nije bio još prodao nijedan privatnim kupcima. Ipak, čini se da je nekoliko automobila koje je Porsche zadržao u to vrijeme naknadno završilo u privatnom vlasništvu.

Nešto manje poznata priča je bila ona s modelom Mercedes-Benz M-klasom, koji se nakon prigovora BMW-a na kraju ipak preimanovao u ML.

DS 7 CROSSBACK

DS 7 CROSSBACK

Izvor: Promo fotografije / Autor: DS

Volvo je odbio udovoljiti, tvrdeći da logotipi nisu slični, prije nego što je Citroën podnio zahtjev Europskom uredu za intelektualno vlasništvo (European Intellectual Property Office), ali nije uspio u pokušaju da dokaže sličnost dva logotipa.

Sada je francuski sud stao na stranu Citroëna, naloživši Polestaru da francuskoj marki plati 150.000 eura, što odgovara 0,05 posto od onoga što tvrtka godišnje potroši na oglašavanje u Francuskoj, uz još 70.000 eura pravne naknade. Polestar je također bio spriječen da koristi svoj logotip u Francuskoj šest mjeseci od izdavanja sudskog naloga u srpnju 2020. godine.

DS AERO SPORT LOUNGE

DS AERO SPORT LOUNGE

Izvor: Promo fotografije / Autor: DS

Nejasno je što to znači za potencijalno uvođenje marke električnih performansi u Francuskoj, ali glasnogovornik Polestara rekao je britanskom Autocaru: 'Polestar ne posluje u Francuskoj i trenutno ne planiramo raditi u Francuskoj. U tijeku je zakonska regulativa slučaja u Francuskoj u vezi s upotrebom logotipa Polestar, koji je pokrenuo Citroën.'

Ova trenutna zabrana se odnosi samo na Francusku i ne odnosi se niti na jednu drugu zemlju.

  • +9
  • +6

Spor oko logotipa Polestara i Citroëna

Izvor: Promo fotografije / Autor: Stefan Isaksson

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!