2022 Pikes Peak International Hill Climb

[FOTO/VIDEO] Ken Block predstavio novog monstruma: Ludi trkaći Porsche od 1400 KS za legendarnu brdsku utrku

18.05.2022 u 10:31

Bionic
Reading

Zamišljen kao vrhunski trkaći automobil Porsche, 'Hoonipigasus' ima potpuno novu livreju koju je kreirao poznati umjetnik Trouble Andrew, poznatiji kao Guccighost, odajući počast slavnom Porscheu 917/20 'Pink Pig' iz 1971. s '24 sata Le Mansa'

Ken Block i Hoonigan Racing Division su predstavili svoj sljedeći 'Hoonicorn': jedinstveni Porsche SVRSR, nazvan 'Hoonipigasus'. Ovo čudovište sa središnje postavljenim motorom (konfiguracija u kojoj je motor postavljen između prednje i stražnje osovine, iza vozača) snage 1400 KS su izradili Pikes Peak pobjednički Porsche stručnjaci, BBi Autosport u suradnji s Mobil 1. Hoonipigasus je izgrađen s jedinom svrhom da bude najbrži ukupno na najpoznatijem i najlegendarnijem usponu na brdo na svijetu, Međunarodnom usponu na brdo The Broadmoor Pikes Peak (ovogodišnje izdanje se održava 26. lipnja), koji organizira Gran Turismo.

Osim toga, Mobil 1 je najavljen kao službeno motorno ulje za vozilo i pružat će inženjersku i tehnološku podršku za goriva i maziva, oslanjajući se na stručnost Mobil 1 tima i osoblja koje podupire njihove napore za osvajanje prvenstva u Formuli 1. Kao dio službenog partnerstva, zaštitni znak Mobila visokoleteći Pegasus bit će predstavljen na 'Hoonipigasusu' – obilježavajući naslijeđe brenda kao marke motornih ulja koja je najviše puta pobijedila na američkoj planini od 1934. godine.

Ovo nije prvi Blockov uspon uz Pikes Peak. Block se ovdje utrkivao u reli automobilu niže klase Grupe N još 2005. godine, u svojoj prvoj godini u utrkama. Iako je tada bilo ostvarenje snova juriti po planini, bilo je to u sporom reli automobilu (otprilike slabih 200 KS na vrhuncu) što je za njega bilo veliko razočaranje.

Nakon toga, Ken je 2017. pilotirao svojim 1400 KS snažnim, twin-turbo, Ford Mustangom Hoonicorn RTR V2 iz 1965. godine u filmu 'Climbkhana: Pikes Peak', koji je za njega bio hommage tome kako se nekada na ovoj utrci utrkivalo (bočno) kad je cesta bila sva makadamska.

Tko je Ken Block?

Reli karijera Kena Blocka započela je 2005. Njegova vještina i kontrola automobila brzo su postali prepoznatljivi i Block je te sezone u Rally America Championshipu prigodno osvojio nagradu Rookie of the Year. Od tada, Block je također osvojio više od 25 reli utrka na nacionalnoj razini diljem svijeta, osvojio je bodove u WRC-u i skupio pet X Games medalja... uključujući osvajanje srebra na tri kotača na X Games u LA-u 2012. (iza deveterostrukog WRC prvaka Sebastiena Loeba).

Osim svoje izvedbe u automobilu, Block je bio pokretačka snaga u popularzaciji reli sporta u Sjedinjenim Državama. Njegova oštra markantna i marketinška oštroumnost, u kombinaciji s njegovim talentima i vještinama za volanom, također je omogućila Blocku da postigne globalnu slavu kao vozač relija kroz svoju iznimno uspješnu seriju videa Gymkhana. Franšiza koja je prikupila preko 600 milijuna pregleda samo na Youtubeu. Dodavanjem Climbkhane i Terrakhane u franšize videozapisa posljednjih godina, Blockovi medijski uratci nastavljaju dovoditi nove obožavatelje.

Iako je taj film bio iznimno uspješan (39 milijuna pregleda i nekoliko nagrada), to nije bilo ono što je on zapravo želio učiniti: utrkivati ​​se na planinu u vrhunskoj klasi. Dakle, ovo će mu biti prvi pravi pokušaj u ovoj legendarnoj utrci uspona.

'Climbkhana: Pikes Peak' Izvor: Promo fotografije / Autor: Toyo Tires

U međuvremenu, za 2022. godinu, Block, Hoonigan i BBi Autosport su napravili stroj za pokretanje Head Hoonigan in Charge (H.H.I.C.) u pokušaju ukupne pobjede, stvarajući prvi ikad središnje postavljen motor, s AWD pogonom na sva četiri kotača, twin-turbo vintage Porsche 911. Hoonipigasus je bio posebno izrađen da odgovara Blockovom stilu vožnje i ima tunel za prijenos, poznat kao 'Chorizo ​​Tunnel', koji ide od visine ramena do prednje osovine, što rezultira nižim težištem.

Težak samo 1000 kg, stroj ima GPS ovjes s podešavanjem visine na temelju prošlogodišnje telemetrije. Ove godine, automobil će se natjecati u klasi PPO (Pikes Peak Open) s nadom da će dodati ukupnu pobjedu na BBi-jevih 8 postolja uz 5 pobjeda u klasi na PPIHC-u.

'Pikes Peak Hill Climb je jedan od velikih razloga zašto sam vozač relija', rekao je Block, suosnivač Hoonigana. 'Popis vozača koji su se utrkivali i pobijedili na ovom brdskom usponu uključuje mnoge od mojih heroja: Waltera Rohrla, Ari Vatanena, Michelle Mouton, Sebastiena Loeba i Roda Millena da spomenemo samo neke.'

  • +10
Porsche SVRSR 'Hoonipigasus' Izvor: Promo fotografije / Autor: Hoonigan Racing Division

'Oduvijek sam želio priliku utrkivati ​​se na Pikes Peaku na najvišoj razini i natjecati se za ukupnu pobjedu - a s našim timom i BBi Autosportom koji stvaraju ovaj nevjerojatni Porsche, imamo 'dobar pogodak!' A, s Troubleovom divljom livrejom, inspiriranom jednim od najpoznatijih Porschea u povijesti, biti ćemo zapamćeni. Oduševljen sam što ću biti dio ove kultne utrke i potpuno sam spreman za izazov da svoje ime dodam onima koji su prošli najbrže u ukupnom portku u tehnički najzahtjevnijem usponu na brdo na planetu.'

Hoonigan je poznat po nekim od najunikatnijih livreja u svim motorsportovima, a Hoonipigasus ne razočarava, zahvaljujući suradnji između Blocka i bivšeg olimpijskog snowboardera, glazbenika i međunarodno priznatog uličnog umjetnika Troublea (Trevor) Andrewa, a.k.a. Guccighost. Livreja odaje počast jednom od najpoznatijih trkaćih Porschea u povijesti, Porscheu 917/20 'Pink Pig' koji se utrkivao samo jednom u toj shemi boja, ali je od tada omiljen kod publike.

Porsche 917/20 'Pink Pig' iz 1971.

Fantastična boja omogućila je da trkaći model Porsche 917/20 uđe u povijest Porschea kao 'Pink Pig', 'Big Berta' ili čak ' Truffle Hunter' ('Lovac na tartufe'). Dizajner Porschea Anatole Lapine odlučio se za ružičastu boju karoserije i označio svaki od dijelova karoserije prema 'krojevima' u stilu mesara.

Porsche je napravio senzaciju u Le Mansu 1971. s 'ružičastom svinjom'. Bio je to najbrži automobil tijekom kvalifikacija prije utrke, iako je bio potpuno neispitan na testovima. No, tijekom glavne utrke, 917/20 koji je bio na petoj poziciji ispao je nedugo prije kraja zbog nesreće.

'24 sata Le Mansa' (1971.) i Porsche 917/20 'Pink Pig' Izvor: Promo fotografije / Autor: 1971 24 Hours of Le Mans / Rocco Cars

Block, Hoonigan i Andrew započeli su jednogodišnje partnerstvo, koje će uključivati ​​livreju inspiriranu Guccighostom na svim Blockovim trkaćim automobilima 2022., uključujući njegov trenutni reli automobil, Hyundai i20 WRC.

Pikes Peak International Hill Climb, također poznat kao The Race to the Clouds (utrka do oblaka), je automobilski uspon na brdo na vrh Pikes Peak u Coloradu samo uz pozivnicu.

Ovogodišnji događaj, koji je na rasporedu u nedjelju, 26. lipnja, obilježit će 100. vožnju PPIHC-a (Pikes Peak International Hill Climb), koja uključuje stazu od 12,42 milje ( 19, 988 km) sa 156 zavoja i porastom visine od 1440 m, uzdizanjem do cilja na 4302 m (14,115 stopa) iznad razine mora.