gymkhana 2020

[FOTO/VIDEO] Subaru je otišao do krajnjih granica; Travis Pastrana izvodi vratolomije WRX STI-jem od 862 KS

09.12.2020 u 10:31

Bionic
Reading

Ako ste ikada bili ljubitelj vratolomnih vožnji, onda ste svakako gledali seriju Gymkhana, a povratkom Subarua u ovu seriju na YouTubeu malo će biti onih koji će ostati ravnodušni

Američki Subaru je ovaj tjedan lansirao svoj dugo očekivani povratak u videofranšizu Gymkhana u partnerstvu s Hooniganom dok su Subaru Motorsports USA reli i rallycross zvijezda Travis Pastrana preuzeli seriju od tvorca i rivala Kena Blocka.

Smješten u rodnom gradu Pastrane, Annapolisu u saveznoj državi Maryland, Gymkhana 2020 vodi seriju u velikom smjeru i glumi poseban one-off model WRX STI od 862 konjske snage koji je Subaru izgradio ekskluzivno za film. Zajedno s velikim zanošenjima i uništavanjem guma koji su tipični za franšizu Gymkhana, stil potpisa i akcijska sportska pozadina vozača Pastrane znače da ova epizoda ima veće skokove - i veću brzinu - nego bilo koja prije.

'Snimanje mog prvog Gymkhana videa bilo je nevjerojatno iskustvo!' rekao je Pastrana. 'Tako sam oduševljen što sam napokon imao priliku to učiniti, pogotovo u svom rodnom gradu, kako bih mogao oživjeti ove ideje koje imam godinama. Uz to, Subaru mi je stvorio savršeni STI za to. Nevjerojatno je koliko ova stvar ima snage i gripa, a podnio je sve čime sam ga opteretio!'

Gymkhana 2020: Travis Pastrana Takeover Izvor: Ostale fotografije / Autor: Hoonigan

Prije dva mjeseca kada smo pisali uvodni dio o Gymkhani 2020. najavili smo samo naznake Subaru WRX STI modela, ne znajući da će ovaj automobil 'uživo' biti gotovo dva i pol puta snažniji motor od pretpostavljenog.

S misijom izvođenja vratolomija, za razliku od svih viđenih prije u Gymkhani, Pastranin STI namjenski su izgradili Subaru Motorsports USA i tehnički partner Vermont SportsCar oslanjajući se na iskustvo marke u reliju, rallycrossu, usponima na brdo i skokovima na daljinu. Počevši od serijske ljuske Subaru, automobil je u potpunosti stavljen u kavez i olakšan na samo 1190 kilograma - preko 363 kilograma lakši od standardnog modela STI - što mu daje omjer snage i težine od 1,38 kg / KS.

Gymkhana aerodinamika – izrada STI-ja da leti Izvor: Promo fotografije / Autor: Subaru

Ploče karoserije divljeg izgleda od karbonskih vlakana potvrđene su u zračnom tunelu – po prvi puta za Gymkhanu - kako bi se osigurala stabilnost u zraku i stvorila maksimalna potisna sila (downforce) na tlu, posebno za seriju cestovnih dionica pri velikim brzinama videozapisa. Aktivno stražnje krilo u stilu DRS-a omogućilo je Pastrani da prilagodi ponašanje automobila u zraku radi revolucionarnih vratolomija u videu.

  • +12
Subaru WRX STI za Gymkhanu 11 Izvor: Promo fotografije / Autor: Subaru Motorsports USA

Snaga dolazi iz trkaćeg Subaru BOXER motora zapremnine 2,3 litre i korištenjem prilagođenog 'billet' aluminijske gredice bloka i glava motora izvedenih iz timskog programa rallycrossa. Ovjes za dugog hoda, izgrađen sa širokim rasponom prilagodljivosti za uzlijetanje i slijetanje pri velikim brzinama, kao i super precizni drift manevri, oslanja se na desetljeća Subaruova uspjeha u reliju.

Gymkhana STI predstavljen je u najnovijoj epizodi Hoonigan Build Biology, a izrada će biti tema mini-serije od dvije epizode koja završava Subaru Launch Control Season 8, a epizode Gymkhane trebale bi biti predstavljene u veljači 2021. Produženi dio Gymkhane 2020 također će biti objavljeni sljedeće godine.

Dotad nam ostaje ovih 9 i pol minuta čistog uživanja u najavnom video uratku!