s pijeska na snijeg

[FOTO/VIDEO] Zamjena automobila vrlo posebne vrste: Zvijezda 'Gymkhane' Ken Block oduševljen Audijem RS Q e-tronom

15.02.2022 u 11:12

Bionic
Reading

Audi RS Q e-tron, s kojim je Audi u siječnju ostvario četiri etapne pobjede, bio je samo jedna od zvijezda na zaleđenoj stazi u Zell am Seeu, jer je Audi Tradition donio i Audi quattro A2 Group B reli automobil, DKW F 91 i DKW Hartmann Formula V

Ovo je bila zamjena automobila vrlo posebne vrste: s Mattiasom Ekströmom kao instruktorom na suvozačevom sjedalu, Ken Block JE testirao Audi RS Q e-tron sa startnim brojem 224 na snijegu i ledu. Izlazak tijekom GP Ice Race u Zell am Seeu (Austrija) bio je prvo pojavljivanje spektakularnog prototipa nakon njegovog uspješnog debija na poznatom Dakar reliju 2022.

Među legendarnim automobilima

Audi RS Q e-tron, s kojim je Audi u siječnju ostvario četiri etapne pobjede, bio je samo jedna od zvijezda na zaleđenoj stazi u Zell am Seeu. Audi Tradition je sa sobom donio i Audi quattro A2 Group B reli automobil, koji se natjecao na reliju Finska 1983. godine. Osim toga, DKW F 91 i DKW Hartmann Formula V izazvali su poprilično pomutnju.

Audi RS Q e-tron na GP Ice Race Izvor: Promo fotografije / Autor: Audi

Za Kena Blocka, vikend putovanje u Europu bilo je poput posjeta automobilskom raju. 'Krugovi u Audiju RS Q e-tron bili su fenomenalno iskustvo – iako se automobil vjerojatno osjeća ugodnije u pustinji nego na snijegu', rekao je Ken Block.

'Hvala Mattiasu Ekströmu, koji mi je strpljivo objasnio sve posebnosti svog automobila. Nekoliko minuta za volanom bilo je dovoljno da se shvati fascinacija ovog automobila.'

Mattias Ekström je bio impresioniran. 'Kenu su bila potrebna samo tri zavoja da se u potpunosti uhvati u koštac', rekao je Šveđanin, koji je s devetim mjestom bio najuspješniji Audijev vozač na reliju Dakar 2022.

Za Ekströma je događaj u Austriji bio i savršena priprema za sudjelovanje na prestižnoj 'Race of Champions' koja je proteklog vikenda održana na sjeveru Švedske. Ekström je samo morao priznati poraz od konačnog pobjednika Sébastiena Loeba u polufinalu.

  • +28
Audi RS Q e-tron na GP Ice Race Izvor: Promo fotografije / Autor: Audi Communications Motorsport

'Electrikhana'

Osim što je testirao Audi RS Q e-tron, Ken Block je također napravio malo putovanje u povijest i drifttao po krugu u Audiju quattro A2. Za Amerikanca, koji je kao tinejdžer bio inspiriran Audi rally automobilima, ovo je bio osobni vrhunac: 'Ludi trenutak koji neću zaboraviti u žurbi.'

Uskoro će biti još više ovakvih trenutaka: S čisto električnim Audijem S1 e-tron quattro Hoonitron, koji je Audi razvio kao jednokratnu verziju isključivo za Ken Blocka i koji je inspiriran Audi Sport quattro S1, Hoonigan tim proizvodi video pod nazivom 'Electrikhana' koji će biti objavljen u sljedećih nekoliko mjeseci i bit će najnovije poglavlje njihove serije 'Gymkhana'.