elektrificirani SUV portfelj

[FOTO/VIDEO] Jeep Renegade i Compass dobili svoje e-Hybrid verzije: Ovaj tip hibrida je nova alternativa u segmentu pogona na dva kotača

20.01.2022 u 15:48

Bionic
Reading

Novi hibridni pogonski sklop dolazi s 4-cilindričnim 1,5-litrenim turbo benzinskim motorom koji isporučuje 130 KS i 240 Nm najvećeg okretnog momenta, zajedno sa 7-stupanjskim mjenjačem s dvostrukom spojkom

Marka Jeep je objavila kako kreće prema ponudi samo elektrificiranog SUV portfelja zasad samo u nekim europskim zemljama, s novim hibridnim verzijama Compass i Renegade do kraja ove godine. Uvođenje ovih novih hibridnih verzija kupcima nudi novu točku ulaska u elektrificiranu ponudu Jeepova kada stignu na tržište u ožujku. Ovi novi modeli pridružuju se uspješnim plug-in hibridnim verzijama 4xe, koje trenutno čine više od 25 posto ukupne prodaje marke u Europi. Na tržištima kao što je Francuska, modeli Jeep 4xe dosegli su više od 50 posto ukupne prodaje, dok je u Italiji, najvećem tržištu robnih marki Jeep u Europi, Jeep bio vodeća marka na tržištu LEV vozila, uključujući baterijska električna vozila i priključne (plug-in) hibride.

'Današnja najava se nadovezuje na uspjeh našeg trenutnog 4xe plug-in-hibridnog portfelja i još je jedan korak prema sveobuhvatnoj elektrifikaciji naše cijele linije proizvoda u Europi', rekla je Antonella Bruno, voditeljica Jeep Brand Europe. 'Jeep Compass i Renegade e-Hybrid nude novu ulaznu točku u naš elektrificirani portfelj proširujući naš prodajni zamah nudeći više hibridnih opcija za više europskih kupaca. Ova ekspanzija proizvoda nastavit će se u ljeto ove godine uvođenjem 4xe verzije potpuno novog Jeep Grand Cherokeeja.'

Nova hibridna električna opcija

Novi modeli debitiraju s naprednim hibridnim sustavom s novim 4-cilindričnim 1,5-litrenim turbo benzinskim motorom, iz obitelji Global Small Engine, koji isporučuje 130 KS i 240 Nm najvećeg okretnog momenta, zajedno s novom 7-stupanjskim automatskim mjenjačem 7HDT300 s dvostrukom spojkom. Ubrzanje od 0 do 100 km/h modela Renegade e-Hybrid je 9,7 s, a krajnja brzina 191 km/h. Model Compass e-Hybrid omogućuje ubrzanje od 0 do 100 km/h za 10,0 s te krajnju brzinu od 193 km/h.

Jeep Renegade e-Hybrid Izvor: Promo fotografije / Autor: Jeep

Pogonski sustav uključuje ugrađeni 48-voltni elektromotor od 15 kW (20 KS) koji isporučuje 55 Nm okretnog momenta - što je ekvivalentno 135 Nm na ulaznoj razini mjenjača - koji može pokretati kotače čak i kada je motor s unutarnjim izgaranjem isključen. Nove inačice nude do 15 posto manju potrošnju i emisiju CO2 od prethodnih benzinskih modela.

Zahvaljujući novoj hibridnoj tehnologiji, modeli Jeep Renegade i Compass e-Hybrid nude novu alternativu u segmentu pogona na dva kotača. Kupci mogu zadržati svoje vozačke navike netaknutima i uživati ​​u autentičnom iskustvu hibridne vožnje, s potpuno električnim pogonom dostupnim pri pokretanju, kada putuju malim brzinama, krstarenju i pri parkiranju.

Dizajniran za hibridne performanse

Novi 4-cilindrični motor s turbopunjačem dizajniran je kako bi najbolje odgovarao hibridnoj uporabi, optimizirao termodinamiku, a time i uštedio na potrošnji goriva. Radi na Millerovom ciklusu koji poboljšava toplinsku učinkovitost i nudi visok omjer kompresije (12,5:1), novu glavu cilindra s kompaktnom komorom za izgaranje, dvostruko promjenjivo vrijeme ventila i posebne usisne kanale za 'high-tumble'. Novost je i visokotlačni sustav izravnog ubrizgavanja, koji radi do 350 bara. Ovaj benzinski motor isporučuje snagu od 130 KS, dok najveći okretni moment doseže 240 Nm. Generator remenskog pokretača također je ugrađen u benzinski motor, kako bi se jamčio brzi i tihi prijelazi pri ponovnom pokretanju.

Sustav kočenja novog Renegade i Compass e-Hybrid uključuje inteligentni kočioni sustav koji uključuje značajku 'automatskog punjenja' pomoću mješovitog regenerativnog kočenja kako bi se maksimizirao povrat kinetičke energije i poboljšala učinkovitost.

Jeep Renegade i Compass dobili svoje e-Hybrid verzije Izvor: Promo fotografije / Autor: Mattia Baruffaldi

Evolucija vozačkog iskustva

Zahvaljujući novom propulzivnom sustavu, hibridni modeli pružaju svestrano i opuštajuće iskustvo vožnje, s raznim značajkama koje dopuštaju vozilu da se kreće u električnom načinu rada ('funkcije EV'). To uključuje: tihi start, povrat energije, Boost & Load Point Shift ('e-Boosting' omogućuje povećanje okretnog momenta na kotačima zahvaljujući elektromotoru koji podržava benzinski motor), električni pogon.

Novi Jeep Renegade i Compass e-Hybrid mogu raditi u različitim scenarijima vožnje koristeći samo električni motor (i s isključenim benzinskim motorom). To je omogućeno zahvaljujući nizu električnih načina rada poznatih kao 'mogućnosti EV', koji uključuju: e-Launch, e-Creeping ('e-puzanje'), e-Queueing (' e-čekanje u redu) i e-Parking

EV mogućnosti su dostupne ovisno o statusu napunjenosti baterije i potrebnoj izlaznoj snazi.

Jeep Compass e-Hybrid Izvor: Promo fotografije / Autor: Jeep

'Upland' posebno Launch Edition izdanje

Model 'Upland' posebnog izdanja kreiran je kako bi se naglasila pozornost marke Jeep na okoliš i njezinu predanost održivosti. Uz jedinstvene estetske detalje i korištenje održivih materijala te ekološki prihvatljivih boja i završnih obrada, ovaj novi model posebnog izdanja također će biti dostupan na modelima Renegade i Compass 4xe Plug-in-Hybrid.

Vrhunska povezivost i sigurnosne značajke

Tehnologija Renegade i Compass nudi različite načine rada kako bi vozačima pružila potpuno iskustvo hibridne vožnje. Hibridnim sustavom se također može upravljati sa stranica Hybrid, koje vozaču omogućuju praćenje raspodjele između toplinskog i električnog pogona, kao i povijest vožnje na benzin ili električni pogon. Prilagodbe na ploči s instrumentima omogućuju vozačima praćenje svih parametara hibridnog sustava i potpunu kontrolu nad iskustvom vožnje.

Sustav uključuje do 8,4” i 10,1” (samo za Compass) Uconnect NAV sustav sa zaslonom osjetljivim na dodir, kao i sveobuhvatnu ugrađenu i daljinsku povezanost s integracijom pametnog telefona Apple CarPlay i Android Auto.

Novi hibridni modeli Renegade i Compass dolazit će s povezanim uslugama kao što je unaprijed instalirani Uconnect™ Box koji omogućuje pristup Uconnect™ uslugama i nizom značajki kojima se može pristupiti putem različitih dodirnih točaka kao što su mobilna aplikacija My Uconnect, pametni sat, web stranicu, gumbe na stropnim svjetlima vozila i glasovne asistente (Amazon Alexa i Google Assistant).

Koristeći aplikaciju 'My Uconnect', korisnici mogu pristupiti nizu povezanih usluga za brzo i jednostavno upravljanje statusom vozila i održavanje, za daljinsko upravljanje lokacijom, zaključavanje i otključavanje vrata, paljenje svjetala, primanje podrške ako je potrebno i još puno toga. Dodatna usluga My Alert omogućuje da kupci primaju upozorenja, podršku i neposrednu pomoć u slučaju krađe

Štoviše, čim kupe Jeep vozilo, kupci mogu odmah otvoriti račun preuzimanjem mobilne aplikacije 'My Uconnect' i otkriti mnoge tehnološke i povezane prednosti, čak i prije nego što im novo vozilo bude isporučeno.

Što se tiče sigurnosti, napredna standardna oprema uključuje prepoznavanje prometnih znakova, koji čita i tumači prometne znakove; Inteligentna pomoć za brzinu, koja automatski drži vozilo unutar oglašene brzine; Upozorenje o pospanom vozaču, koje upozorava vozače kada im pažnja padne ako na trenutak odustanu; i automatsko kočenje u nuždi s prepoznavanjem pješaka i biciklista (samo kompas), koje usporava vozilo do potpunog zaustavljanja, kako bi se izbjegle (ili ublažile) nesreće koje bi se mogle dogoditi. Osim toga, nova pomoć na autocesti dostupna je i na Jeep Compassu. Po prvi put u modelu Jeep koji se prodaje u Europi, ovaj sustav pomoći vozaču nudi autonomnu vožnju razine 2 (L2), koja koristi kombinaciju prilagodljivog tempomata i centriranja trake za automatsko podešavanje brzine i putanje tijekom vožnje autocestama.

Četiri razine opreme

Nova hibridna ponuda sastoji se od četiri razine opreme – Longitude, Night Eagle, Limited i S, plus posebno lansirno izdanje. Svi su opremljeni pogonom na prednje kotače, novim 7-stupanjskim automatskim mjenjačem s dvostrukom spojkom i hibridnom tehnologijom 1,5-litrenog turbo benzinskog motora, koji isporučuje 130 KS i 240 Nm najvećeg okretnog momenta. Dostupan je širok raspon mogućnosti prilagodbe, s opcijom kontrastnog crnog krova i do osam različitih boja vanjske boje za Renegade i sedam za Compass, uključujući novi Matter Azur, specifičan za 'Upland'. Dostupan je i širok raspon dizajna aluminijskih kotača specifičnih za Renegade i Compass.