UOČI PREMIJERE

[FOTO/VIDEO] Hyundai predstavio novi i20; revolucionaran dizajn uz naprednu tehnologiju

19.02.2020 u 08:22

Bionic
Reading

Novi i20 treće generacije je po prvi put dostupan s elektrificiranim 48-voltnim blagim hibridnim pogonom za optimiziranu učinkovitost

Hyundai je objavio detalje modela i20, koji će javnost prvi puta moći uživo vidjeti na salonu automobila u Ženevi početkom ožujka. Potpuno novi i20 treća je generacija Hyundaijevog uspješnog modela, koji je prvi put predstavljen 2008. Ovo je jedan od najuspješnijih Hyundaievih modela, koji označava kvalitetu, pouzdanost i praktičnost. Uz ove temeljne stupove, potpuno novi i20 uvodi posve novi, dinamični stil, a proizvoditi će se u Europi u Hyundaijevoj tvornici u İzmitu u Turskoj.

Prije desetak dana smo vam pokazali prve službene skice potpuno novog i20, a nakon objavljenih prvih službenih slika posve je jasno da sadrži potpuno novi revolucionaran i ambiciozan dizajn inspiriran Hyundaijevim novim dizajnerskim jezikom Sensuous Sportiness ili u slobodnom prijevodu – sportska osjećajnost. I prvi je ovo njihov model u Europi osmišljen na ovim osnovama.

Novi dizajnerski jezik karakterizira sklad između četiri temeljna elementa: proporcije, arhitekture, stila i tehnologije. Svrha ovog dizajnerskog pravca je unijeti instinktivnu ljepotu u Hyundai vozila, što stvara emocionalnu vrijednost i daje im karakterističan izgled.

Vanjski izgled

U odnosu na prethodnika, proporcije novog i20 postale su dinamičnije, istovremeno osiguravajući da je vozilo praktično za kretanje po užurbanim gradskim područjima. Njegov vizualni stav poboljšan je spuštenim krovom (-24 mm), širom karoserijom (+ 30 mm) i povećanom duljinom (+ 5 mm), dok je međuosovinski razmak također povećan za + 10 mm. To je dodatno dopunjeno novo dizajniranim 17-colnim alu-felgama.

Potpuno novi i20 stilski karakter ističe se dinamičnim prednjim i stražnjim odbojnicima, kao i novom rešetkom hladnjaka. Pogled sa strane nudi energične proporcije i klinasti stil, koji su pojačani podebljanom bočnom linijom i jedinstvenim dizajnom C-stupa. Istovremeno, redizajnirani jedinstveni rasvjetni potpis sa strane se besprijekorno povezuje sa stražnjim dijelom, naglašavajući potpuno novu širinu i20 i stav. Ove vanjske značajke zajedno ilustriraju njegovu modernost, a vozačima pružaju vrhunski osjećaj.

Kupci novog i20 mogu birati između 10 vanjskih boja, uključujući četiri nove: Intenzivno plava, Aurora siva, Aqua tirkizna i boja mesinga. Štoviše, krov Phantom Black nudi kupcima još više prostora za personalizaciju uz mogućnost dvobojnog stila.

Unutrašnjost kabine i povezanost

Sam proizvođač kaže da se novi i20 opremljen najcjelovitijom opremom za povezivanje u B-segmentu i najboljim naprednim sigurnosnim paketom u klasi. Uz niz poboljšanja unutrašnjosti, svi kupci novog i20 mogu uživati ​​u kvalitetnom vremenu unutar svog vozila. Hyundaievi dizajneri tražili su inovativna estetska i tehnička rješenja kako bi im prenijeli stilske proporcije, istovremeno stvarajući svjež i privlačan izgled. Nažalost, u trenutku objave ovog teksta proizvođač još nije objavio i službene slike koje te tvrdnje i potvrđuju.

Unutarnji prostor postiže prozračan osjećaj u kabini, a istovremeno izgleda oblikovano i dopadljivo. Jedan od istaknutih dizajnerskih detalja su vodoravni bridovi koji pokrivaju visoku i istaknutu gornju ploču. To mu daje vrlo nekonvencionalan izgled čineći prednju ploču glatkom i širokom.

Prema Hyundaiju, potpuno nova vrata i20 elegantno, senzualno prihvaćaju nadzornu ploču, nadahnuta oblicima koji se nalaze u prirodi. Skulptura vrata savršeno odgovara dijelu instrumentne ploče. Njegovo rafinirano kolo volana opremljeno je modernim prekidačima.

U potpuno novom i20 putnici mogu uživati ​​u ugodnoj unutarnjoj rasvjeti noću zahvaljujući novoj LED tehnologiji ambijentalnog osvjetljenja. Pored toga, kupci mogu birati između tri unutarnje obloge: crne mono (Black Mono), crne i sive (Black & Gray) te crne mono i žuto-zelene ( Black Mono & Yellow Green) boje za još veću individualizaciju.

Potpuno novi i20 nudi mogućnost povezivanja najbolju u klasi s nizom praktičnih značajki visoke tehnologije. Potpuno novi i20 nudi Hyundaievu Bluelink tehnologiju koja nudi širok spektar usluga Povezanog automobila kao što su Hyundai LIVE Services, kao i daljinske funkcije putem Bluelink aplikacije za pametne telefone. Bluelink dolazi s besplatnom petogodišnjom pretplatom.

Apple CarPlay i Android Auto, koji se sada nude bežično, omogućuju kupcima da zrcale funkcionalnost svojih iOS i Android pametnih telefona. Kako bi povećali eleganciju i vizualnu udobnost interijera, novi 10,25-inčni digitalni klaster instrumentne ploče i 10,25-inčni središnji ekran osjetljiv na dodir vizualno su kombinirani. Zaslon osjetljiv na dodir također nudi funkcionalnost s podijeljenim zaslonom za obavljanje više zadataka.

Jastučić za punjenje pametnih telefona na središnjoj konzoli znači da svi kupci i20 više ne moraju koristiti kabel za punjenje. Dodatno je za putnike straga dostupan USB priključak za punjenje. Za još veću zabavu u automobilu, potpuno novi i20 postaje prvi Hyundaijev model u Europi koji ima vrhunski audio sustav Bose. Osam zvučnika, uključujući subwoofer, strateški su razmješteni po čitavom vozilu za kvalitetno iskustvo slušanja.

Sigurnost

Što se sigurnosti tiče, novi i20 nudi Hyundai SmartSense sigurnosni paket uz nekoliko novih značajki, što uključuje i novu generaciju sustava pomoći u slučaju sudara sprijeda (Forward Collision-Avoidance Assist ili FCA) koja sada nudi prepoznavanje pješaka i biciklista za još veću sigurnost na cesti, kao i navigacijski temeljen tempomat Smart Cruise Control (Navigation-based Smart Cruise Control ili NSCC).

Potpuno novi sigurnosni paket i20 štiti vozače pri malim brzinama, a nudi i povećanu udobnost parkiranja. Vodeća dojava o polasku vozila (Leading Vehicle Departure Alert ili LDVA) upozorava vozača kada se vozilo ispred njih kreće naprijed u slučajevima kada dođe do kašnjenja njihove reakcije, na primjer na semaforima. Pomoćnik sudara pri stražnjem križanju (Rear Cross-traffic Collision Assist ili RCCA) zvukom upozorava u slučaju rizika od sudara straga pri prolasku vozila u vožnji unazad. U međuvremenu, pomoć pri izbjegavanju sudara pri parkiranju unazad (Parking Collision-avoidance Assist - Reverse ili PCA-R) automatski koči vozilo u slučaju opasnosti od sudara. Uz to, vozačima i20 stoji na raspolaganju i pomoć pri parkiranju (Assist Parking Assist ili PA). PA omogućava poluautonomno parkiranje, s nizom senzora i softvera koji rade zajedno kako bi pomoglo vozaču da uđe u uske prostore.

Ostale sigurnosne značajke dostupne uz potpuno novi i20 uključuju pomoć pri vožnji u traci (Lane Keep Assist ili LKA), upozorenje na vozačevu pažnju (Driver Attention Warning ili DAW) i pomoć pri dugom svjetlu (High Beam Assist ili HBA).

Potpuno novi i20 također će biti opremljen sustavom eCall, koji omogućuje putnicima u vozilu da se obrate hitnim službama pritiskom na gumb. Pored toga, sustav se automatski aktivira ako su zračni jastuci u vozilu aktivirani.

Motori novog i20

Nudeći dva motora s tri izbora mjenjača, potpuno novi i20 zadovoljava različite potrebe vozača i pruža još učinkovitiju vožnju. Na vrhu raspona, dostupan je trocilindrični turbo-benzinac 1.0 T-GDi sa 100 KS ili 120 KS. Po prvi put se na ovaj motor može primijeniti 48-voltni blagi hibridni pogonski sklop, bilo kao opcija sa 100 KS ili standardno sa 120 KS. 48-voltni sustav doprinosi smanjenju potrošnje goriva i emisije CO2 za 3-4 posto. Što se tiče prijenosa, 48-voltni sustav dostupan je sa 7-brzinskim mjenjačem s dvostrukom spojkom (7DCT) ili novorazvijenim 6-stupanjskim inteligentnim ručnim mjenjačem (iMT). iMT odvaja motor od mjenjača nakon što vozač pusti gas, omogućujući automobilu da uđe u režim 'krstarenja' i uštedi gorivo.

Ako nije spojen s 48-voltnim blagim hibridnim sustavom, 1.0 T-GDi 100 KS dostupan je sa 7-brzinskim mjenjačem s dvostrukom spojkom (7DCT) ili ručnim 6-stupanjskim mjenjačem. 1,2-litreni MPi četverocilindrični motor dostupan je i kao ulazni motor na i20. On nudi snagu od 84 KS i 5-brzinski ručni mjenjač.

Zahvaljujući smanjenju težine od 4 posto u odnosu na svog prethodnika, potpuno novi i20 osigurava vrlo konkurentne vrijednosti CO2. To također znači da vozi ekonomičnije, a da ne utječe na uživanje u vožnji. Dodatno, značajke kao što su standardni Stop&Go sustav ilustriraju njegovu svjesnost prema okolišu.

U ovom trenutku prerano je precizirati kada će i20 stići na tržište, ali prema najavama to bi trebalo biti negdje u listopadu ove godine. Isto tako, cijena novog i20 još uvijek nije poznata, ali ne očekuje se neko znatnije poskupljenje u odnosu na trenutnu drugu generaciju modela i20.

  • +6
Novi Hyundai i20 Izvor: Promo fotografije / Autor: Hyundai