auti snova

[FOTO/VIDEO] Kad se studenti uhvate dizajna automobila dobijemo čuda naziva HYDRONE_01, ASKJA i AVA, Hyundai ih je prepoznao

12.08.2022 u 23:55

Bionic
Reading

Mladi talenti prema prikazanom mogu dati ključni doprinos u procesu razvoja dizajna. Njihovo disruptivno gledište može napraviti razliku, uz podršku Hyundaijevog tehnološkog znanja i iskustva

Istituto Europeo di Design je predstavio projekte diplomskih radova diplomanata dizajna prometa za akademsku godinu 2021./22., koji su rezultat partnerstva s Hyundai Europe Design Centrom. Kompaktna sportska vozila, duljine 4,40 m i pogonjena pogonskim sklopom na vodik, sposobna kombinirati užitak vožnje i visoke performanse s održivom mobilnošću usmjerenom na poboljšanje života ljudi.

Izazov koji je Hyundai postavio studentima bio je protumačiti viziju marke 'Progress for Humanity' tj. poboljšati živote ljudi čineći ih lakšim, sigurnijim i održivijim – kroz razvoj naprednih tehnologija. Stalne inovacije koje se ne odnose samo na proizvod, već na sveobuhvatnu transformaciju koja pomaže Hyundaiju da postane pružatelj rješenja za pametnu mobilnost, koji služi ljudima diljem svijeta i održiv je s ekološke, društvene i ekonomske točke gledišta.

43 studenta organizirana u timove dolaze iz 11 zemalja odgovorili su na Hyundaijev brifing radeći u sinergiji, pod vodstvom predavača IED-a i Centra za dizajn Hyundai Motor Europe, kojeg su predstavljali glavni dizajner Thomas Bürkle, voditelj dizajna eksterijera Eduardo Ramirez, Voditelj dizajna eksterijera i IED Alumnus Nicola Danza i stariji dizajner eksterijera Davide Varenna.

HYDRONE_01: ravno iz metaverzuma i svijeta inspiriranog igranjem Izvor: Promo fotografije / Autor: FEZ Film Studio

Istituto Europeo di Design

Istituto Europeo di Design osnovan je 1966. godine na temelju izvanredne vizije Francesca Morellija. Danas je IED jedina škola visokog obrazovanja u kreativnom području koja je tijekom vremena sačuvala svoje talijanske kulturne reference. Svake godine IED pokreće inovativne obrazovne projekte u područjima studija dizajna, mode, vizualnih umjetnosti i komunikacija, razvijajući oblike učenja i nove modele za tumačenje budućnosti.

Međunarodno priznata, IED je grupa koja obuhvaća tri zemlje: u Italiji, u Milanu, Cagliariju, Firenci, Rimu, Torinu, Veneciji i Comu s Accademia di Belle Arti Aldo Galli; u Španjolskoj u Barceloni, Madridu i Bilbau te u Brazilu u Rio de Janeiru i Sao Paulu.

Obrazovna ponuda IED grupe uključuje dodiplomske tečajeve (Akademske diplome prve razine, Titulo Superior en Diseño, Diploma de Bacharelado, BAH i IED diplome), poslijediplomske tečajeve (Master prve razine i IED Master) i tečajeve kontinuiranog obrazovanja. IED se oslanja na mrežu od više od 1900 predavača, aktivnih u svojim referentnim područjima, s kojima aktivno surađuje kako bi osigurao savršenu izvedbu aktivnosti obuke na svojim lokacijama.

  • +13
HYDRONE_01, ASKJA i AVA Izvor: Promo fotografije / Autor: Hyundai

Prijedlozi su u potpunosti razvijeni za eksterijere i interijere, počevši od početne faze studije, analize marke i tržišta, istraživanja stila i skiciranja, do završne faze 3D modeliranja i video renderiranja. Od jedanaest projekata prijavljenih za diplomske rasprave odabrani su HYDRONE_01, ASKJA i AVA, tri projekta s najvećim utjecajem i najviše u skladu s parametrima dodijeljenog zadatka, pridonoseći proizvodnji prototipova u omjeru 1:4.

HYDRONE_01

Ravno iz metaverzuma i svijeta inspiriranog igranjem dolazi HYDRONE_01, koji su dizajnirali Sara Conte, Emilio Palmieri, Filippo Checcucci i Francesco Pizzitola. Sportski hatchback, posvećen ljubiteljima vožnje u stvarnom životu i video igrama. Oblici i površine s posebno naglašenim rubovima stvaraju efekt niskog poligona koji crpi formalnu inspiraciju iz starinskih videoigara i sve prevodi u vizionarski automobilski stil. Pražnjenje stražnjeg dijela rezultira ne samo vizualnom lakoćom, a dvostruke boje naglašavaju dvije duše vozila.

ASKJA

Dizajniran od strane Adama Mariana Cal, Giorgia Bonettija, Riccarda Sevesa i Arthura Brechta Poppea, ASKJA je crossover hatchback, posvećen novom konceptu sporta, daleko od svijeta trkaćih utrka, ali otvoren za nove terene i istraživanje prirode na najneokrnjeniji, uz poštovanje okoliša, zahvaljujući motoru s nultom emisijom i dvama vanjskim cilindrima koji se mogu integrirati za duga putovanja.

ASKJA: crossover hatchback, posvećen novom konceptu sporta, daleko od svijeta trkaćih utrka, ali i puno više Izvor: Promo fotografije / Autor: FEZ Film Studio

AVA

Naziv konceptnog automobila Pietra Artigianija, Federica Boassa, Luce Orsilla i Nicolòa Aricija je AVA.

Ultrakompaktni coupé koji uspijeva zadovoljiti estetske zahtjeve ljubitelja sportskih automobila, dok tehničke komponente i pogon ostavlja vidljivima, zahvaljujući aerodinamičkoj studiji i zanimljivom asimetričnom izgledu prednjih elemenata, poput prednjih svjetala.

AVA: ultrakompaktni coupé koji uspijeva zadovoljiti estetske zahtjeve ljubitelja sportskih automobila Izvor: Promo fotografije / Autor: FEZ Film Studio

'Auto iz snova'

Partnerstvo između IED-a i Hyundaija koje datira iz 2014. godine, godine u kojoj je rođen PassoCorto, ultralaki sportski koncept stvoren kada su studenti zamoljeni da dizajniraju svoj 'auto iz snova', koji je predstavljen u omjeru 1:1 na na sajmu automobila u Ženevi 2014. te na sajmu Fuorisalone u Milanu tijekom Tjedna dizajna te godine. U 2018., isti događaji ugostili su rezultat drugog partnerstva između IED-a i Hyundai Europe Style Centra: koncept Kite. Rezultat je, u ovom slučaju, bio futuristički, lagani prototip električnog dune buggyja s dva sjedala koji se pretvara u jednosjed jet ski, također na električni pogon.