održivi zeleni grad

[FOTO] Hyundai Motor Group predstavlja HMG Smart City Vision: Vizija grada usmjerenog na čovjeka koji će revitalizirati urbane zajednice

01.08.2022 u 12:49

Bionic
Reading

Grupacija Hyundai Motor objavila je svoju viziju budućih gradova i podršku rješenjima za pametnu mobilnost na CES-u 2020. Od tada Grupa ubrzano razvija rješenja za pametnu mobilnost

Hyundai Motor Group je upravo danas predstavio glavni model HMG Smart City na Svjetskom summitu gradova 2022. u Singapuru.

Model predstavlja viziju Grupe za pametne gradove i ilustrira kako će ih osnažiti održivim i pametnim rješenjima mobilnosti. Model će poslužiti kao smjernica za razvoj rješenja pametne mobilnosti koja podržavaju pametne gradove diljem svijeta dok istovremeno revitaliziraju njihove urbane zajednice.

Tijekom razvoja modela, Grupa je također potvrdila svoju filozofiju pametnog grada koji je 'usredotočen na čovjeka, koegzistira s prirodom i prihvaća budućnost.'

Predsjednik Hyundai Motor Grupe i glavni direktor za inovacije, Youngcho Chi, dodatno je razradio viziju Grupe za pametne gradove tijekom svog sudjelovanja u panel raspravi na Svjetskom summitu gradova.

'Master model HMG Smart City naša je vizija grada usmjerenog na čovjeka koji će revitalizirati urbane zajednice. U budućim pametnim gradovima, naša je ambicija da čovječanstvo živi s prirodom dok prihvaća tehnologiju. Naša rješenja za zračnu i zemaljsku mobilnost redefinirat će urbane granice, povezati ljude na smislene načine i revitalizirati gradove,' rekao je predsjednik Chi. 'Nastavit ćemo raditi s vladama diljem svijeta kako bismo našu viziju pametnog grada pretvorili u stvarnost, dok brzo unapređujemo mogućnosti u budućim rješenjima mobilnosti.'

U središtu su čovjek i funkcija

Koncept HMG Smart City, inspiriran uzorkom saća, je grad šesterokutnog oblika s površinskim slojem u čijem je središtu čovjek i podzemnim slojem u čijem je središtu funkcija. Na površinskom sloju, zgrade okružuju prirodu, u obliku parkova i šuma, koji se nalaze u središtu grada, učinkovito smanjujući bruto površinu koju je razvila ljudska vrsta.

Zgrade su podijeljene u tri dijela prema gustoći naseljenosti – visoku, srednju i nisku. Gustoća se smanjuje bliže parkovima i šumama u centru grada, omogućavajući ljudima nesmetan pogled na prirodu iz bilo kojeg dijela grada. Građevine su unutar ovih dionica raspoređene prema namjeni. Na primjer, gradske znamenitosti nalazit će se u području visoke gustoće, dok će sigurnosna infrastruktura biti smještena u području srednje gustoće, omogućujući jednostavan pristup bilo kojem dijelu.

Grad će biti povezan cestovnom infrastrukturom u podzemnom sloju. Sva roba i usluge transportirat će se ispod zemlje putem autonomne mobilnosti do automatiziranog logističkog čvorišta svake regije, gdje će autonomni roboti izvršiti konačnu isporuku.

Građani će između gradova putovati naprednom zračnom mobilnošću (Advanced Air Mobility - AAM). AAM vozila će slijetati i polijetati iz niza Hub 2.0 tornjeva, koji kombiniraju stambena i uredska područja s AAM priključcima na vrhu zgrade.

Održivi zeleni grad

Koncept HMG Smart City također predviđa održivi zeleni grad u kojem su očuvana velika prirodna područja. Središte grada sadržavat će rekreacijske šume, parkove i akumulaciju koja će opskrbljivati ​​grad vodom. Kako bi se osigurala ugljična neutralnost, primarni gradski izvor energije bit će vodik, distribuiran kroz cjevovode pametne mreže do napajanja zgrada putem generatora vodikovih gorivih ćelija.

Grupacija Hyundai Motor objavila je svoju viziju budućih gradova i podršku rješenjima za pametnu mobilnost na CES-u 2020. Od tada Grupa ubrzano razvija rješenja za pametnu mobilnost.

Grupa je predstavila revolucionarna električna vozila kao što su Hyundai IONIQ 5 i Kia EV6 dok je najavljivala planove za proizvodnju namjenskih vozila (PBV) i robotaxis vozila u budućnosti. Motional, zajednički pothvat Grupe za tehnologiju autonomne vožnje, trenutno razvija robotaxis koji će biti komercijaliziran 2023. Grupina podružnica AAM, Supernal, nedavno je otkrila koncept kabine eVTOL vozila, trenutno u razvoju s ciljem komercijalizacije 2028.

Grupa također blisko surađuje s vladama diljem svijeta kako bi gradove učinila pametnijima. Grupa je potpisala Memorandum o razumijevanju sa singapurskom vladinom agencijom JTC o projektu modeliranja transporta koji ima za cilj poboljšati učinkovitost logistike koristeći autonomnu vožnju, EV, AI i velike podatke.