ELEKTRIFIKACIJA

[FOTO/VIDEO] Evoque i Discovery Sport sada i kao plug-in hibridi; domet na struju do 66 km

23.04.2020 u 09:08

Bionic
Reading

PHEV sustav može raditi u režimu samo na električnu energiju, režimu rada samo s benzinskim motorom ili u kombinaciji, koristeći GPS i navigacijske podatke za optimizaciju učinkovitosti

Land Rover je objavio kako su njihovi kompaktni SUV-ovi Range Rover Evoque i Land Rover Discovery Sport sada dostupni i s plug-in (PHEV) tehnologijom, omogućujući im tako raspon vožnje samo na stuju do 66 km i emisije CO₂ niskih 32 g/km.

Označeni kao modeli P300e, plug-in hibridi Range Rover Evoque i Land Rover Discovery Sport, temelje se na Premium Transverse platformi Land Rovera koja je dizajnirana da podrži elektrifikaciju uz održavanje karakteristične sposobnsti vožnje Land Rovera na terenu. Novi plug-in hibridni modeli P300e pridružuju se postojećim 48-voltnim blagim hibridnim SUV-ovima, donoseći novu razinu učinkovitosti u premium kompaktni SUV sektor.

Range Rover Evoque i Discovery Sport dostupni su u S, SE i HSE specifikacijama, svaki kao standardni ili R-Dynamic, s rasponom dizajna kotača od 18 do 20 cola.

Nick Rogers, izvršni direktor inženjeringa proizvoda Jaguar Land Rovera, kaže: 'Modificirana, dizajnirana i proizvedena unutar kuće, modularna, prilagodljiva i fleksibilna arhitektura naše obitelji Ingenium omogućila nam je stvaranje pionirskog, trocilindričnog plug-in hibridnog sustava, pružajući našim kupcima više izbora nego ikad prije. Motor od 200 KS, u kombinaciji s električnim motorom snage 80 kW na stražnjoj osovini, pruža fantastične mogućnosti pogona na sve kotače i savršen spoj performansi, ovisno o vašem načinu vožnje. Učinkovita elektrifikacija, smanjivanje obujma motora (downsizing) i lagana konstrukcija također omogućuje nevjerojatno nisku emisiju CO₂ od samo 32 g/km na Evoqueu i 36 g/km na Discovery Sportu. Uz to, oba vozila imaju nevjerojatno impresivan potpuno električni pogon, nulte emisije ispušnih plinova od 66 km, odnosno 62 km.'

Prema Land Roveru, novi modeli nude održive performanse kombinirajući 1,5-litreni trocilindrični Ingenium benzinski motor snage 200 KS (147 kW) s električnim motorom od 109 KS (80 kW) integriranim u stražnju osovinu, a pokretan je litij-ionskom baterijom od 15 kWh smještenom ispod stražnjih sjedala. Što se tiče performansi i sposobnosti, ostvareno je ubrzanje od 0-100 km/h za samo 6,4 sekundi u Range Rover Evoqueu, a Discovery Sport od 0-100 km/h za 6,6 sekundi. Oba modela mogu postići brzinu do 135 km/h koristeći samo električnu energiju. Po pitanju učinkovitosti, Range Rover Evoque P300e postiže uštedu goriva od 1,4 l/100 km, a Discovery Sport P300e od 1,6 l/100 km.

Tehničke karakteristike

Range Rover Evoque P300e

  • Ukupna snaga / okretni moment: 309 KS (227 kW) / 540 Nm
  • Kombinirana WLTP ušteda goriva: 1,4 l/100 km
  • Kombinirana WLTP emisija CO₂ : 32 g/km
  • Domet samo na struju: 66 km
  • Vrijeme brzog punjenja: 0-80 posto u 30 minuta

Land Rover Discovery Sport P300e

  • Ukupna snaga / okretni moment: 309 KS (227 kW) / 540 Nm
  • Kombinirana WLTP ušteda goriva: 1,6 l/100 km
  • Kombinirana WLTP emisija CO₂: 36 g/km
  • Domet samo na struju: 62 km
  • Vrijeme brzog punjenja: 0-80 posto u 30 minuta

Izbor načina vožnje

Vozači oba modela mogu odabrati između tri načina vožnje koji će najbolje odgovarali njihovim potrebama, bilo da su u gradu ili na autocesti:

  1. HYBRID način rada (zadani način vožnje) - automatski kombinira snagu elektromotora i benzinskog motora. Radna strategija prilagođava se uvjetima vožnje i preostalom napunjenosti baterije. Unos odredišta u navigacijski sustav omogućuje funkciji prediktivne optimizacije energije (Predictive Energy Optimisation - PEO) na inteligentan način integriranja ruta i GPS podataka kako bi se maksimizirala učinkovitost i udobnost odabranog putovanja.
  2. EV način rada (električni pogon) - omogućuje vozilu da radi samo na elektromotoru koristeći energiju pohranjenu u bateriji, za tiha putovanja, uz nultu emisiju.
  3. SAVE (štedljivi) način - daje prednost motoru sa izgaranjem kao glavnom izvoru napajanja, održavajući stanje napunjenosti baterije na odabranoj razini.

PHEV tehnologija

Novi kompaktni SUV-ovi proizvedeni su korištenjem Premium Transverse platforme Land Rovera, koja je od početka dizajnirana kako bi se prilagodili plug-in i blagim hibridnim tehnologijama. Hardver je pametno upakiran ispod poda kabine bez narušavanja unutarnjeg prostora.

Električni pogon na stražnju osovinu (Electric Rear Axle Drive - ERAD) pokreće kompaktna litij-ionska baterija od 15 kWh smještena ispod stražnjih sjedala. Akumulator se sastoji od 84 prizmatičnih ćelija raspoređenih u sedam 50 Ah modula od 12, sa 6 mm debelom čeličnom zaštitom koja štiti akumulator, bez ugrožavanja karakteristika vozila na svim terenima.

Napredni električni pogon stražnje osovine (ERAD) sadrži lagani, kompaktni i učinkoviti sinkroni motor s trajnim magnetom. Da bi se optimizirao prostor u paketu, pogonske osovine su koncentrične s motorom i jednostupanjskim prijenosom, dok je pretvarač također integriran u ERAD kućište. ERAD modul je integriran u sustav stražnjeg ovjesa Integral Link.

Pri brzinama iznad 135 km/h električni se motor odvaja kako bi se smanjilo povlačenje (drag) i samim tim optimizirao učinkovitost, a zatim se neprimjetno ponovno uključuje kada brzina padne ispod te brzine.

Kompaktna visokonaponska razvodna kutija (High-voltage Junction Box - HVJB) ispod prednjih sjedala još je jedna inženjerska inovacija. To uključuje pretvarač DC/DC (mijenja struju visokog napona iz hibridne baterije u niži napon da podržava 12-voltnu mrežu) i ugrađeni punjač od 7 kW koji se koristi za punjenje hibridne baterije kada je vozilo uključeno u struju.

Remenom pokretani pokretač-generator (Belt-integrated Starter Generator - BiSG) inteligentnim upravljanjem električnom energijom može poslati energiju za oporavak na visokonaponsku bateriju za pohranjivanje za kasniju uporabu ili za trenutno preusmjeravanje kako bi podržao mogućnosti pogona na svim kotačima.

Novi sustav kočenja brake-by-wire zamjenjuje tradicionalne vakuumske servo kočnice i neprimjetno kombinira regenerativno i kočenje trenjem kako bi se osigurao dosljedan i precizan osjećaj na papučici kočnice. Sustav može isporučiti do 0,2 g usporavanja pod regenerativnim kočenjem, maksimizirajući energetsku učinkovitost koristeći kinetičku energiju vozila za ponovno punjenje akumulatora.

Inteligentni smještaj PHEV sustava u cijeloj strukturi poboljšava dinamiku, spuštajući težište za šest posto i dodatno optimizira raspodjelu težine na prednjem i stražnjem dijelu.

Punjenje strujom

Novi PHEV modeli dostupni su s kućnim kablom za punjenje Mode 2 koji kupcima omogućuje potpuno punjenje vozila iz utičnice u 6 sati 42 minute, što je idealno za punjenje preko noći. Za brže punjenje tu je kabel za punjenje Mode 3, koji omogućuje kupcima da se priključe na zidnu kutiju od 7 kW AC (izmjenična struja) ili AC javne punionice: to omogućuje punjenje od 0-80 posto za samo 1 sat 24 minute. Najbrža vremena punjenja postižu se rastućom mrežom mjesta punjenja istosmjernom strujom: na 32 kW DC 0-80 posto traje samo 30 minuta.

Zaklopka otvora za punjenje nalazi se na stražnjem blatobranu - na suprotnoj strani vozila do poklopca goriva.

Korisnici mogu ostati povezani s Evoque i Discovery Sport PHEV putem inteligentne Land Roverove aplikacije InControl Remote na pametnom telefonu. Bez obzira na to jeste li kod kuće ili vani, aplikacija omogućava kupcima da prate stanje punjenja vozila, pripremaju vozilo za put ili čak postavljaju tajmer punjenja kako bi iskoristili prednosti najnižih tarifa energije.

Vlasnici mogu automatski predodrediti temperaturu baterije i kabine prije nego što započnu putovanje: koristeći mrežnu struju za to kada je vozilo uključeno u struju, umjesto da crpe energiju iz akumulatora kada započnete vožnju, maksimalizira domet i povećava udobnost putnika.

Motor s unutarnjim izgaranjem

1,5-litreni trocilindrični benzinski motor nalazi se u srcu novih PHEV-ova: najnoviji član modularne, fleksibilne obitelji motora Ingenium koji sada ima verzije s tri, četiri i šest cilindara. Lagani aluminijski motor je 37 kilograma lakši od četverocilindričnog i pruža snažne performanse i profinjenost uz impresivnu uštedu goriva.

Ovaj motor malog kapaciteta postiže izuzetno nisku razinu trenja, što pridonosi njegovoj izvrsnoj učinkovitosti. Ispušni razvodnik integriran je u aluminijsku glavu cilindra, pridonosi brzom vremenu zagrijavanja i minimiziranju udaljenosti od ispušnih vrata do turbinskog kola turbopunjača radi poboljšane reakcije.

Konfiguracija s tri cilindra osigurava bolji protok ispušnih plinova, osiguravajući da turbinski kotač dovodi tlak povišenja gotovo trenutno. Visoko učinkovit vodomhlađeni hladnjak zraka znači da gustoća zraka koja ulazi u komore za izgaranje ostaje visoka, što dodatno poboljšava performanse i učinkovitost u čitavom rasponu rada motora.

Trocilindrični motor, poput četverocilindričnih blagih hibridnih modela, također sadrži integriranu remenom pokretanu jedinicu pokretača/generatora (BISG). To djeluje zajedno s ERAD-om za regenerativno kočenje, ponovno punjenje baterije na prekoračenju, a omogućuje i glađe, tiše i brže stop-start operacije od tradicionalnih pokretačkih motora.

Novi automatski 8-brzinski mjenjač

Novi, osmerostupanjski automatski mjenjač odabran je tako da odgovara snazi ​​i okretnom momentu trocilindričnog motora i besprijekorno radi s ERAD-om. Osim što je 5 kilograma lakši od 9-stupanjskog mjenjača koji se koristi u ostalim modelima, nova 8-brzinski mjenjač pruža poboljšano dorađivanje i osjećaj mjenjanja brzina, a sastavni je dio hibridnog sustava.

  • +20
Range Rover Evoque i Land Rover Discovery Sport PHEV Izvor: Promo fotografije / Autor: MATTHEW HOWELL