urbana mobilnost

[FOTO/VIDEO] Električna trokolica kao alternativa osobnom automobilu; Danska tvrtka predstavila Mate SUV

03.01.2023 u 16:03

Bionic
Reading

Mate SUV je svojevrsna replika nekad popularnih trokolica, ali je ovdje riječ o električnom triciklu koji ima utovarni prostor sprijeda na dva kotača

Neki stariji čitatelji se vjerojatno još uvijek sjećaju tricikala s utovarnim prostorom koji su vrlo spretno manevrirali skučenim gradskim ulicama obavljajući svoju primarnu djelatnost, a to je prijevoz robe. Postojale su čak i verzije u kojima je pogonska snaga čovjeka bila zamijenjena i motorom.

Za one mlađe, evo i jedne svojevrsne replike ovih trokolica, ali je ovdje riječ o električnom triciklu koji ima utovarni prostor sprijeda na dva kotača. Riječ je proizvodu danske tvrtke, koja je svoj model nazvala Mate SUV.

Zanimljivo ime, jer prije svega sugerira na našeg Matu Rimca, a poznato je i da je upravo ovaj hrvatski genijalac u uspješan poduzetnik u globalnim okvirima sinonim za električni pogon. Ipak, čini se da naziv 'Mate' označava 'prijatelja'. Drugi dio naziva modela je svakako još i zanimljiviji, jer 'SUV' u nazivu vjerojatno znači i da se Mate SUV može kretati i izvan asfaltiranih prometnica.

Iako još nije pozanta konačna cijena ovog modela električne trokolice, danski je proizvođač rekao da još rade na tome, no naveli su okvirnu cijenu od 49.000 danskih kruna ili 6585,60 eura. Zanimljivo, kao energetski učinkovito vozilo ono podliježe i subvencijama države od nekih 660 eura (u hrvatskom slučaju). Prve isporuke se očekuju u trećem kvartalu ove godine.

MATE SUV je danski izraz urbane mobilnosti Izvor: Promo fotografije / Autor: MATE.

Tehničke karakterisitike

Mate SUV ima središnje postavljeni motor od 250 W, koji je prema zadanim postavkama ograničen prema EN15194 propisima i imati će najveću brzinu od 25 km/h.

Snažni motor srednjeg pogona s pomoćnom papučicom omogućuje jednostavno i praktično manevriranje. Kišni dani neće vas ostaviti da posežete za ključevima automobila s dodatnom zaštitnom navlakom za kišu koja vam omogućuje sigurnu dostavu robe.

Raspon s punom baterijom je do 100 km, a najveći okretni moment mu je 90 Nm, a ima i hidraulične dvostruke disk kočnice te prednji utovarni prostor od 210 l.

Okvir je izrađen od 90 posto recikliranog aluminija. Dimenzije su mu sljedeće: duljina 2200 mm, a širina 920 mm. Težina vozila je nevjerojatno laganih 49 kg.

Alternativa za osobni automobil

Mate SUV je dizajniran je kao savršena alternativa automobilu, omogućujući vam jednostavnu navigaciju gradom i izbjegavanje prometa. Proizvođač kaže i sljedeće: 'Bilo da putujete sa svojom djecom na svakodnevnom školskom trčanju, svojim partnerom ili prijateljem, na Mate SUV možete se osloniti za svoje svakodnevne potrebe.'

  • +11
Mate SUV Izvor: Promo fotografije / Autor: MATE.

Mate SUV je dizajnirao Zanzotti Design u Münchenu, Njemačka. A zanimljivo, za Mate SUV nije vam potrebna dozvola.

Proizvođač kaže da Mate SUV 'sa svojim modularnim dizajnom i rasponom različitih opcija pruža vam slobodu da istražite svaku verziju sebe. Mogućnost odabira unutrašnjosti kutije, krov otporan na sve vremenske uvjete, terenske gume i ekskluzivna Mate Wing tehnologija čine ga najsvestranijim SUV vozilom na tržištu.'

Drugim riječima, s ovim vozilom s posebnom nadogradnjom možete prevoziti i jedno do dvoje malodobne djece. Dodali bismo, tipično za danski način života.