može li više?

[FOTO/VIDEO] Devel Sixteen je pravi vrag: Ovaj hiperautomobil ima nevjerojatnih 5007 KS!

06.08.2021 u 08:49

Bionic
Reading

O kakvom je čudovištu riječ najbolje govore njegove nevjerojatne performanse, jer koristi V16 Quad Turbo motor od 12,3 litre ogromne snage od čak 5007 konjskih snaga i 5094 Nm okretnog momenta, a krajnja brzina mu je 560 km/h

Ovih se dana ponovno piše o hiperautomobilu nazvanim Devel Sixteen, koji je javnost imala priliku prvi puta vidjeti još 2017. godine na Međunarodnom sajmu automobila u Dubaiju. O kakvom je čudovištu riječ najbolje govore njegove nevjerojatne performanse, jer koristi V16 Quad Turbo motor od 12,3 litre promjera cilindara od 81 mm ogromne snage od čak 5007 konjskih snaga i 5094 Nm okretnog momenta.

Potpuno novi proizvodni model Devel Sixteen ima super lagano kućište od karbonskih vlakana velike čvrstoće. Opsežna istraživanja i razvoj aerodinamike automobila doveli su Devel Motors do pomicanja granica autoindustrije, postižući dosad neviđenu i neusporedivu snagu u serijskom hiperautomobilu.

Model ima pogon na stražnje kotače i potrebno mu je manje od dvije sekunde, točnije 1,8 s, da postigne 100 km/h. Maksimalna brzina mu je 560 km/h, što je čak 70 km/h od najbržeg serijskog automobila na svijetu Bugatti Chiron Super Sport 300+.

Sada je dostupna i video snimka na Instagramu njegovog proizvođača u kojoj se vidi kako ovaj hiperautomobil vozi na zatvorenom testnom poligonu. Inače, Devil Motors sa sjedištem u Dubaiju (Ujedinjeni Arapski Emirati) je 2013. godine osnovao Rashid Al-Attari pod tvrtkom Defining Extreme Vehicles Car Industry LLC.

Ipak, proizvođač je rekao da će ova ekstemno snažna verzija Devil Sixteen biti samo za stazu, dok će cestovni automobil biti prigušen na 'samo' 3000 KS. Osnovna verzija modela Sixteen će imati dva LS V8 motora, a svaki od njih stvara još uvijek ogromnih 1500 KS.

  • +5
Devel Sixteen Izvor: Promo fotografije / Autor: Devel Motors

Kad je riječ o modelu za stazu, pogonski sklop temelji se na paru LS V8, ali ih je Steve Morris Engines uvelike preradio. Inženjer Apolla IE i SCG 003 Paolo Garella vodi razvojne poslove, a ranije je otkrio da će cestovni automobili V8 i V16 imati automatski mjenjač s dvostrukom spojkom. Varijanta s 5007 KS dobit će poseban mjenjač koji koriste dragsteri.

Godine 2017. tvrtka je započela s primanjem narudžbi, koje traje i danas. 'Civilni' model V8 košta 1,6 milijuna dolara, slijedi V16 po 1,8 milijuna dolara te automobil za stazu koji stoji više od 2 milijuna dolara.

Međutim, inženjeri su se suočili s brojnim problemima tijekom rada na automobilu, a puno je vremena potrošeno na izmjene i fino podešavanje aerodinamike ovog hiperautomobila.

Bolji poznavatelji Devela će se sjetiti i modela Devel Sixty, terenskog vozila sa šest kotača, koje je isto tako po svim parametrima ekstemno. Ispod haube ovog diva, spremnog pregaziti sve što mu se nađe na putu, nalazi se 6,7-litreni V8 turbo dizelski motor koji razvija 720 KS, a od 0 do 100 km/h mu treba ispod 6 sekundi.

Devel Sixty Izvor: Promo fotografije / Autor: Devel Motors

Zanimljiva je i snimka ubrzanja ovog terenskog monstruma koja se pojavila na youtube kanalu Devel Motors-a.