sportski cuv

[FOTO/VIDEO] Cupra započela proizvodnju Formentora; ključni model strategije globalizacije marke

Cupra započela proizvodnju Formentora u Seatovom postrojenju Martorell

Cupra započela proizvodnju Formentora u Seatovom postrojenju Martorell

Izvor: Promo fotografije / Autor: Ferran Nadeu

Ovim novim modelom marka se planira učvrstiti na glavnim europskim tržištima i ući u najelektrificiranije zemlje, poput Norveške. Cupra će također proširiti svoj interkontinentalni 'otisak' na nova latinoamerička tržišta, kao i na Tursku i Izrael

Cupra, zasebna sportska marka Seat koncerna i Volkswagen Grupe, započinje proizvodnju svog novog CUV-a Formentora. Prvo vozilo jedinstveno dizajnirano za marku spremno je za izlazak na tržište sljedeći tjedan u svojoj verziji od 310 KS, a imat će široku paletu do sedam motora, uključujući priključne (plug-in) hibridne verzije od sljedeće godine.

Cupra započela proizvodnju Formentora

Cupra započela proizvodnju Formentora

Izvor: Promo fotografije / Autor: Ferran Nadeu

Cupra Formentor postaje tako šesti model koji se proizvodi u Martorellu i predstavljat će više od 10 posto dodatnog volumena proizvodnje za ovaj proizvodni pogon. Sljedeći predsjednik Seata i izvršni direktor Cupre, Wayne Griffiths, želio je poslati poruku povjerenja i obavijestio je javnost da tvornica već radi u punom kapacitetu za proizvodnju ovog automobila i ostalih modela tvrtke.

Ukupno, za proizvodnju prvog ekskluzivnog modela Cupra potreban je angažman 3000 radnika na liniji 2 postrojenja Martorell, podijeljenih u tri smjene. Početna proizvodnja Formentora započet će sa 160 jedinica dnevno.

Sljedeći predsjednik Seata i izvršni direktor Cupre, Wayne Griffiths

Sljedeći predsjednik Seata i izvršni direktor Cupre, Wayne Griffiths

Izvor: Promo fotografije / Autor: Ferran Nadeu

Wayne Griffiths, novi predsjednik SEAT-a

Upravni odbor SEAT-a kojim je predsjedao glavni izvršni direktor Volkswagen Grupe Herbert Diess imenovao je Waynea Griffithsa novim predsjednikom tvrtke SEAT, počevši od 1. listopada. Griffiths će također nastaviti kao izvršni direktor i predsjednik marke CUPRA, a zasad će ostati izvršni potpredsjednik prodaje i marketinga. Carsten Isensee će nastaviti na poziciji izvršnog potpredsjednika za financije i informatiku, položaju koji je imao dok je bio vršitelj dužnosti predsjednika SEAT-a.

Predsjednik upravnog odbora SEAT-a Herbert Diess istaknuo je da je 'Wayne Griffiths jedan od najkvalificiranijih menadžera Grupe. Tijekom posljednje četiri godine povećao je prodaju SEAT-a na rekordne razine i predvodi razvoj nove marke CUPRA. Ima moju punu podršku i uvjeren sam da će nastaviti ovaj put uspjeha u SEAT-u.'

Griffiths se SEAT-u pridružio 2016. godine kao šef prodaje i tvrtku je podigao na sljedeću razinu. U posljednje tri godine i do prvog kvartala 2020. (razdoblje prije COVID-a), SEAT je bio najbrže rastuća marka u Europi. S Griffithsom na čelu prodajnog odjela, zajedno s dosad najvećom ofenzivom na proizvode, SEAT je srušio rekord prodaje svih vremena s porastom od više od 40 posto između 2016. i 2019. Novi predsjednik također je jedan od osnivača marke CUPRA i novostvorenog SEAT MÓ-a.

Zaljubljenik u automobilizam s karijerom u grupi Volkswagen

Sin vlasnika automobila, Griffiths je započeo karijeru radeći u obiteljskoj tvrtki prije studija međunarodnog menadžmenta i njemačkog jezika u Leedsu u Velikoj Britaniji. Griffithsova karijera povezana je s Volkswagen grupom. Započeo je u AUDI AG u Ingolstadtu 1989. Nakon dvije godine rada za SEAT (1991.-1993.) vratio se njemačkoj marki, gdje je bio na različitim odgovornim mjestima u novoj komercijalnoj diviziji na različitim tržištima. 2016. imenovan je potpredsjednikom za prodaju i marketing u SEAT-u, u siječnju 2019. godine preuzeo je mjesto izvršnog direktora CUPRA-e, a početkom ove godine imenovan je predsjednikom Upravnog odbora CUPRE.

Novi predsjednik tvrtke vodit će novo poglavlje u 70-godišnjoj povijesti SEAT-a, tvrtke s dvije dobro definirane marke, SEAT i CUPRA. Njegov glavni cilj bit će potaknuti transformaciju SEAT-a i njegovih marki prema elektrifikaciji i održivoj mobilnosti te razviti marku CUPRA. U tu svrhu, tvrtka je u srpnju najavila plan ulaganja od 5 milijardi eura između 2020. i 2025. godine. U prvoj fazi, SEAT i CUPRA lansirat će 5 novih električnih i plug-in hibridnih automobila do 2021. godine.

Početak proizvodnje Cupre Formentora

Izvor: Promo fotografije / Autor: CUPRA Official

Formentor je ključni stup Cuprine strategije globalizacije. Ovim novim modelom marka se planira učvrstiti na glavnim europskim tržištima i ući u najelektrificiranije zemlje, poput Norveške. Cupra će također proširiti svoj interkontinentalni 'otisak' na nova latinoamerička tržišta, kao i na Tursku i Izrael, kako je izjavio Griffiths.

Prvi model koji je homologiran pod markom Cupra pridružuje se Cupra Ateci i Cupra Leonu, čije nove verzije također izlaze na tržište u posljednjem tromjesečju 2020. Marka tako započinje svoju ofenzivu proizvoda nakon prodaje 55.000 primjeraka od svog stvaranja 2018. godine do kraja rujna, nadmašujući sva početna očekivanja.

Cupra započela proizvodnju Formentora

Cupra započela proizvodnju Formentora

Izvor: Promo fotografije / Autor: Ferran Nadeu

Uz to, Cupra započinje put ka elektrifikaciji dolaskom prvih plug-in hibridnih inačica Cupra Leona, prije kraja godine, i Cupra Formentor, početkom 2021. Njima će se pridružiti i Cupra el-Born, prvi potpuno električni model, koji će također biti predstavljen na tržištu sljedeće godine. Očekuje se da će marka doseći milijardu eura ukupnog prometa Seata kada bude dostupan cijeli njegov asortiman.

Nakon svečanog otvaranja prve Cupra Garaže u Europi u gradu Hamburgu, Griffiths je također najavio da za lansiranje Formentora marka stvara namjensku mrežu Cupre s novim i fleksibilnim formatima koji nadilaze tradicionalne distributere. Marka proširuje svoju mrežu kako bi do kraja godine dosegla blizu 520 specijalista Cupre ('CUPRA Specialists') širom svijeta, a trenutno je u procesu zapošljavanja još Cupra majstora ('CUPRA Masters') kako bi do kraja 2020. dosegla ukupan broj od njih 600 širom svijeta.

Marc ter Stegen, golman FC Barcelone i Wayne Griffiths

Marc ter Stegen, golman FC Barcelone i Wayne Griffiths

Izvor: Promo fotografije / Autor: Ferran Nadeu

Novi model marke, koji je nedavno označen kao službeni automobil nogometnog kluba FC Barcelone, isporučen je vrataru kluba i globalnom veleposlaniku Cupre Marcu ter Stegenu. Njemački igrač dobio je ključeve svog Formentora u sklopu digitalnog događaja za proslavu početka proizvodnje ovog novog modela, koji je održan u Cupra Garaži u Martorellu.

Ter Stegen, koji je bio jedan od prvih ljudi koji je sjeo za volan Formentora kada je sudjelovao u kampanji za predbilježbe za novi model, je naglasio: 'Budući da sam Formentor vidio prvi put, bio sam uvjeren da sam započeo suradnju s Cuprom, jer se snažno poistovjećujem s njenim sportskim duhom i sofisticiranim dizajnom. Cijenim pažnju prema detaljima, a Formentor kombinira sve elemente koje tražim u vozilu. Radujem se što ću ga voziti ulicama Barcelone.'

Cupra Formentor - Petrol plava mat

Cupra Formentor - Petrol plava mat

Izvor: Promo fotografije / Autor: Cupra

Ulazak u novi segment

Cupra Formentor označava ulazak marke u CUV (crossover utility vehicle) segment, za koji se očekuje da će udvostručiti svoj tržišni udio u Europi tijekom sljedećih pet godina. Ovaj crossover visokih performansi, koji je ime dobio po kultnom rtu španjolkskog otoka Mallorca, prema proizvođaču 'kombinira vlastiti DNK marke s najmodernijom tehnologijom, blistavim i zadivljujućim vanjskim dizajnom, prilagođenom detaljnom unutrašnjosti i vrhunskim, visokoperformantnim opcijama motora'.

Formentor će biti dostupan u širokom rasponu od sedam motora, uključujući benzinsku varijantu s 310 konjskih snaga, a od 2021. će biti dostupan i plug-in hibrid (PHEV) kombinirane ukupne snage 245 KS i dometa od približno 50 kilometara u samo električnom načinu rada. Ekskluzivna boja lansiranog izdanja je Petrol Blue Matt, a početna cijena mu je 43.953 eura.

Dobra vijest za sve ljubitelje marke Cupra u Hrvatskoj je svakako i potvrđena informacija da se uskoro očekuje i službeni ulazak ove marke sportskih automobila i kod nas, a naravno sve započinje upravo CUV modelom Cupra Formentor. Više informacija znati ćemo vrlo skoro.

  • +3

Cupra započela proizvodnju Formentora

Izvor: Promo fotografije / Autor: Ferran Nadeu

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!