BMW eDrive 5. generacije

[FOTO/VIDEO] Ovo je novi BMW iX; nova zvijer bavarske marke stiže krajem 2021.

12.11.2020 u 15:35

Bionic
Reading

Potpuno iskorištavajući prednosti koje pruža potpuno električni pogonski sustav i posebno sveobuhvatna primjena provjerenih i testiranih mjera, BMW iX ima optimiziranu aerodinamiku koja ima pozitivan učinak i na performanse i na domet

Vizija se pretvara u stvarnost, jer BMW Vision iNEXT postaje stvarni model BMW iX. Godinu dana prije puštanja na tržište krajem 2021. godine, BMW Grupa pruža prvi pogled na budući BMW iX, koji je trenutno još u fazi razvoja serije. BMW iX prvi je model zasnovan na novom, modularnom, skalabilnom alatu za budućnost koji je razvila BMW Grupa i usredotočio se na svježu interpretaciju dizajna, održivosti, užitka u vožnji, svestranosti i luksuza. Zamišljen od samog početka za isključivo električnu mobilnost, iX predstavlja ono kako BMW redefinira uspješni koncept Sports Activity Vehicle (SAV). Sa svojim potpuno novorazvijenim, preciznim i minimalističkim dizajnom, BMW iX prvi je predstavnik generacije automobila spremnih da redefiniraju iskustvo vožnje, osjećaj unutrašnjeg prostora i odnos između vozila i onih koji se nalaze unutar kabine.

BMW iX koristi najnovije inovacije na polju elektrifikacije, automatizirane vožnje i povezivanja kako bi pružio iskustvo mobilnosti koje ljude stavlja više nego ikad u samo središte. U tu svrhu razvijen je njegov dizajn iznutra prema van. BMW iX stvoren je kako bi pružio kvalitetu života i dobrobiti vozačima i putnicima. Jasan i minimalistički dizajn njegove vanjštine prikazuje novi oblik mobilnosti koji je u potpunosti prilagođen potrebama putnika u vozilu. Njegova unutrašnjost nudi onima u kabini inovativne mogućnosti za korištenje vremena tijekom putovanja i uživanje u opuštanju, sigurnosti i novom obliku luksuza.

Nova tehnološka perjanica BMW Grupe

Dizajn i tehnologija BMW-a iX čine sveukupni paket koji postavlja temelje za ono što je u mnogim pogledima nova vrsta iskustva vožnje. Na taj način cjelovito utjelovljuje karakter marke BMW i čija je misija transformirati osobnu mobilnost. BMW i igra središnju ulogu u BMW Grupi kao 'radionica za budućnost' i pokretač inovacija u cijeloj tvrtki.

BMW iX će se proizvoditi u pogonu BMW-a Dingolfing u Bavarskoj od druge polovice 2021. godine kao vodeća nova tehnologija BMW Grupe. Okuplja najnovija dostignuća tvrtke u strateškim inovacijskim područjima dizajna, automatizirane vožnje, povezivanja, elektrifikacije i usluga. Uz to, koncept vozila i dizajn BMW-a iX ukorijenjeni su u primamljivom pristupu održivosti. To se odražava na područjima automobila poput optimizirane aerodinamike, inteligentnog laganog dizajna i opsežne upotrebe prirodnih i recikliranih materijala, koji pomažu stvoriti vrhunski osjećaj luksuza i sveobuhvatan osjećaj dobrobiti unutar kabine.

Tehnologija BMW eDrive pete generacije

Peta generacija tehnologije BMW eDrive - koja obuhvaća dva elektromotora, energetsku elektroniku, tehnologiju punjenja i visokonaponsku bateriju - jamči iznimnu učinkovitost. Pogonska jedinica koju je razvila BMW Grupa proizvedena je na održiv način bez upotrebe kritičnih sirovina poznatih kao rijetke zemaljske sirovine, a prema najnovijim izračunima razvit će maksimalnu snagu veću od 370 kW (500 KS). To će biti dovoljno da BMW iX postigne brzinu od 0 do 100 km/h za manje od 5,0 sekundi.

Istodobno, jasni cilj vozila je imati izuzetno nisku kombiniranu vrijednost potrošnje električne energije za svoj segment manji od 21 kWh na 100 kilometara u testnom ciklusu WLTP-a. Bruto sadržaj energije veći od 100 kWh trebao bi omogućiti najnaprednijoj visokonaponskoj bateriji da ostvari domet od preko 600 kilometara u WLTP ciklusu. To je više od 300 kilometara prema EPA-inom FTP-75 ispitnom postupku. Treba reći i da su sve ove brojke koje se odnose na performanse, potrošnju energije i domet predviđene su vrijednosti na temelju trenutne faze razvoja automobila.

Istosmjerno brzo punjenje

Nova tehnologija punjenja BMW-a iX omogućuje DC (istosmjerna struja) punjenje do 200 kW. Na taj se način baterija može napuniti od 10 do 80 posto svog punog kapaciteta za manje od 40 minuta. Dodano tome, u roku od deset minuta u bateriju se može unijeti dovoljno energije da se domet automobila poveća za više od 120 kilometara. Potrebno je manje od jedanaest sati da se visokonaponska baterija napuni od 0 do 100 posto pri 11 kW iz zidne kutije (Wallbox).

Baterije ugrađene u BMW iX dizajnirane su kao dio dugotrajnog ciklusa resursa i omogućuju izuzetno visoku stopu recikliranja. Snaga koja se koristi za proizvodnju baterijskih ćelija i visokonaponske baterije u cjelini dolazi isključivo iz obnovljivih izvora.

Komplet alata nove tehnologije podupire daljnji napredak prema automatiziranoj vožnji. Novi tehnološki alat koji je debitirao u BMW-u iX također pruža platformu za značajan napredak u području automatizirane vožnje i digitalnih usluga. Na primjer, razina računalne snage razvijena je za obradu 20 puta veće količine podataka od prethodnih modela. Kao rezultat, može se obraditi otprilike dvostruka količina podataka sa senzora vozila nego što je to prije bilo moguće.

'Postavljamo nove industrijske standarde s tehnologijom u BMW-u iX. IX ima veću računalnu snagu za obradu podataka i snažniju senzorsku tehnologiju od najnovijih vozila u našoj trenutnoj postavi, sposoban je za 5G, dobit će nove i poboljšane funkcije automatizirane vožnje i parkiranja te koristi pogonski sustav pete generacije naših električnih motora s visokim performansama', kaže Frank Weber, član upravnog odbora BMW AG-a za razvoj.

Svjež dizajn za novo iskustvo vožnje

BMW iX predvodi put za buduću generaciju automobila s kojima tvrtka redefinira održivost, užitak u vožnji i što znači biti premium. Ovaj karakter praćenja jasno je izražen u dizajnu automobila. Pruža osnovu za novu vrstu vozačkog iskustva u kojem su dominiranost, opuštenost i samoodređenje teme.

Vanjski izgled BMW iX-a predstavlja osebujno preispitivanje snažnih proporcija velikog BMW SAV-a. Duljina i širina BMW-a iX usporediva je s BMW-om X5 i gotovo je iste visine kao i BMW X6 zbog svoje krovne linije. Veličina njegovih kotača u međuvremenu podsjeća na BMW X7.

Minimalistička upotreba karakternih linija i velikodušno oblikovanih površina dočaravaju auru vrhunske sigurnosti. Jasne linije, jasna struktura i gotovo pravokutne konture oko luka kotača doprinose impozantnom dizajnu karoserije. I reducirani, smanjeni jezik dizajna usmjerava pogled na precizno konstruirane detalje koji ističu sofisticirani karakter, identitet marke i optimiziranu aerodinamiku BMW-a iX.

Prednji kraj

U središtu prednjeg kraja stoji istaknuta, vertikalno naglašena BMW-ova 'bubreg' rešetka. Budući da električni pogonski sustav BMW-a iX zahtijeva samo malu količinu zraka za hlađenje, rešetka bubrega je potpuno zatvorena. Njezina je uloga pravilno postala digitalna i ovdje funkcionira kao obavještajna ploča. Tehnologija kamere, radarske funkcije i drugi senzori integrirani su u rešetku iza prozirne površine.

Razvijena i proizvedena u laganom dizajnerskom i tehnološkom centru BMW-a LuTZ u Landshutu, bubreg rešetka za BMW iX predstavlja tehnološki raskošnu reklamu za inteligentnu mobilnost. Rešetka se preoblikovala kao inovativno i multifunkcionalno visokotehnološko sučelje za napredne sustave pomoći vozaču kojima BMW iX utire put automatiziranoj vožnji.

Jasno dizajnirane površine, diskretno integrirana tehnologija

Značajke vanjskog dizajna BMW-a iX uključuju i najtanje jedinice prednjih svjetala koje su se ikad pojavile na serijski proizvedenom modelu BMW-a, ugrađene kvake za vrata (koja se otvaraju pritiskom na gumb), bočna stakla bez okvira, stražnja vrata - koji nema razdvajajuće zglobove i proteže se preko cijelog stražnjeg dijela - i isto tako izuzetno tanka stražnja svjetla.

BMW bubrežna rešetka nije jedini primjer kako je princip samozatajne tehnologije integriran u dizajn BMW iX-a: niz drugih kamera i senzora također je diskretno postavljen, otvori za vrata su u istoj razini, otvor za punjenje tekućine za pranje vjetrobranskog stakla skriven je ispod BMW-ovog logotipa na poklopcu motora, a stražnja kamera integrirana je u BMW-ov logotip na vratima prtljažnika. Tehnologija ostaje u pozadini i postaje očita tek kada i kada se relevantne funkcije pokrenu u akciju.

Dizajn interijera

Visoka razina prostranosti, mješavina visokokvalitetnih materijala, novorazvijena sjedala s integriranim naslonima za glavu i izuzetno velik panoramski stakleni krov uranjaju svih pet sjedala u kabini BMW iX u luksuzan ambijent nalik dnevnom boravku. Potpuno nova arhitektura kabine BMW iX podupire savršeno jasnu i izravnu funkcionalnost koja se u potpunosti vrti oko potreba i osjećaja vozača i njihovih suvozača. Koncept pogona znači da nema središnjeg tunela, što pridonosi otvorenom, prozračnom osjećaju, a istovremeno omogućava dodatno mjesto za noge sprijeda i straga, dovoljno prostor za odlaganje, i središnja konzola izrađeni su da izgledaju poput visokokvalitetnog komada namještaja. Minimalistički dizajnerski jezik i jasno strukturirane površine naglašavaju još jasnije osjećaj prostranosti u automobilu.

Zasloni i komande sveli su se na najvažnije, što dodatno pojačava dojam kabine koja nije pretrpana i koja nudi mjesto za opuštanje. Tehnologija BMW-a iX koristi se inteligentno i postaje vidljiva tek kada je potrebna. To ga čini intuitivnim za upotrebu, a ne da djeluje pretjerano složeno. Dizajn interijera prenosi osjećaj sigurnosti i bliskosti te stvara novu vrstu veze između putnika i vozila. Nenametljiv tehnološki pristup unutrašnjosti može se vidjeti u brojnim značajkama, uključujući zvučnike integrirane izvan vidokruga, složeno oblikovane otvore za zrak, grijane površine i diskretno uvlačenje Head-Up zaslona u ploču s instrumentima, tako da je gotovo nevidljiv. Šesterokutni oblik upravljača, preklopni prekidač za odabir stupnja prijenosa i BMW-ov zakrivljeni zaslon - koji je dio sljedeće generacije BMW-ovog operativnog sustava - jasno oglašavaju futuristički oblik užitka u vožnji u ponudi.

Inteligentan lagan dizajn i optimizirana aerodinamika povećavaju domet

Energija i raspon BMW-a iX imaju koristi od inovativnih rješenja na području laganog dizajna i aerodinamike. Njegova struktura tijela, koja sadrži aluminijski svemirski okvir i inovativni Carbon Cage ugljičnim kavezom, omogućuju izuzetno visoku torzijsku krutost, što zauzvrat poboljšava okretnost i maksimalizira zaštitu putnika, a minimalizira težinu. Inteligentna mješavina različitih materijala koji se koriste točno tamo gdje njihova specifična svojstva mogu biti iskorištena s najboljim učinkom, jedinstvena je u ovom segmentu. Zajedno s izvrsnom aerodinamikom, inteligentna mješavina materijala pomaže BMW iX-u da bude izuzetno miran i opušten, a istovremeno spontano i precizno reagira na svaki pokret papučice gasa i upravljača.

Potpuno iskorištavajući prednosti koje pruža potpuno električni pogonski sustav i posebno sveobuhvatna primjena provjerenih i testiranih mjera na prednjem kraju automobila, dijelu donjeg dijela, kotačima i stražnjem dijelu daje BMW iX optimiziranu aerodinamiku koja ima pozitivan učinak i na performanse i na domet SAV-a s električnim pogonom. BMW iX se može pohvaliti izvanrednom aerodinamikom za svoju klasu, s koeficijentom otpora (Cd) od samo 0,25.

  • +72
BMW iX - potpuno električni Sports Activity Vehicle (SAV) Izvor: Promo fotografije / Autor: BMW