SVJETSKA PREMIJERA

[FOTO/VIDEO] Nissan predstavio novi X-Trail: Obiteljski SUV stiže i na europsko tržište 2022.

20.04.2021 u 13:14

Bionic
Reading

Posve novi X-Trail bit će dostupan s motorom e-POWER, jedinstvenom inovacijom iz Nissana i ključnom komponentom u strategiji inteligentne mobilnosti

Nissan je objavio kako će svoju ponudu upečatljivih crossovera sljedeće ljeto (2022.) zaokružiti posve novi X-Trail koji je svijetu predstavljen na Šangajskom salonu automobila.

Baš kao i novi Qashqai, temeljit će se Alijansinoj platformi CMF-C čija iznimno napredna arhitektura omogućuje ugradnju pogona e-POWER i implementaciju najnaprednijih sustava za pomoć u vožnji, kao i veću uglađenost te dinamične performanse.

Posve novi X-Trail je četvrta generacija uspješnih SUV-ova namijenjenih obiteljima. Budući da počiva na načelima kojima prethodne generacije duguju svoj uspjeh, nudit će fleksibilnu i svestranu unutrašnjost za kupce željne pustolovina te najnovije tehnologije. Nova će inačica zadržati sklopivu treću klupu aktualnog modela, idealnu za dijeljenje dragocjenih trenutaka s obitelji i prijateljima izvan kuće, pri čemu će ostati dovoljno kompaktna kako bi se olakšalo parkiranje.

Nissan X-Trail Izvor: Promo fotografije / Autor: Nissan

e-POWER

Posve novi X-Trail bit će dostupan s motorom e-POWER, jedinstvenom inovacijom iz Nissana i ključnom komponentom u strategiji inteligentne mobilnosti. O ovom sustavu smo govorili kada smo predstavili novi Nissan Qashqai, koji će ujedno biti i prvo vozilo u Europi sa e-POWER sustavom. Iako zasad nemamo detaljnije podatke, znamo da će u modelu e-POWER biti sljedećih specifikacija.

Sustav e-Power čine snažna baterija povezana sa 154 KS snažnim benzinskim motorom najvećeg kompresijskog omjera u klasi, generator energije, inverter i 140 kW snažan električni motor dimenzija i snage kao u ostalim Nissanovim električnim vozilima. To je jedinstveno rješenje koje spaja ugodna, uglađena i linearna ubrzanja karakteristična za električna vozila, ali bez potrebe za punjenjem na utičnici.

Nissan e-POWER Izvor: Promo fotografije / Autor: Nissan

Kako bi se ispunile svakodnevne potrebe europskih kupaca, sustav e-POWER znatno je poboljšan za novi Qashqai. Taj se sustav već upotrebljava u modelu Note – najprodavanijem automobilu na japanskom tržištu u proteklih nekoliko godina – s 1,2-litrenim benzinskim motorom koji puni bateriju i razvija ukupno 106 KS. Za europsko tržište ugrađen je 1,5-litreni benzinski turbomotor, a ukupna snaga sustava e-Power zahvaljujući električnom motoru iznosi 140 kW (188 KS).

Jedinstveno obilježje sustava e-Power je to da se benzinski motor upotrebljava samo za proizvodnju električne energije, a kotače pokreće isključivo električni motor. To znači da motor uvijek radi u optimalnom rasponu okretaja, čime se smanjuje potrošnja i emisije CO₂ u usporedbi s konvencionalnim motorima s unutarnjim izgaranjem.

Inačica X-Traila s pogonom na sve kotače i dalje će biti logičan izbor za pustolovne obitelji koje će uživati u njezinoj robusnoj svestranosti i naprednom pogonu koji se prilagođava svim uvjetima na cesti ili izvan nje (snijeg, makadam, blato).

  • +19
Nissan X-TRAIL Izvor: Promo fotografije / Autor: Nissan

Zaokružena ponuda Nissanovih crossovera

Kada stigne na tržište u ljeto 2022., novi X-Trail zaokružit će potpuno obnovljenu ponudu upečatljivih Nissanovih crossovera.

Nakon predstavljanja upečatljive i odvažne druge generacije Jukea u studenom 2019., svjetske premijere impresivnog i posve električnog crossovera Ariya u srpnju 2020. te predstavljanja treće generacije kultnog, pionirskog Qashqaija u veljači 2021. godine, novi X-Trail još je jednom dokazao Nissanovu hrabrost, inovativnost i predanost elektrifikaciji pod zastavom Nissanova plana za transformaciju poslovanja Nissan NEXT.

'Nastavlja se obnova Nissanove ponude. Novi X-Trail zadržava sve odlike koje ga čine tako uspješnim još otkako je predstavljen 2001. Novi model bit će još učinkovitiji, uglađeniji, svestraniji i bogatiji praktičnom tehnologijom. Novo pojačanje u našoj obitelji crossovera ujedno je izvrsna ponuda za kupce koji traže elektrificirani SUV za svakodnevnu uporabu' rekao je Guillaume Cartier, predsjednik za regiju Afrike, Bliskog istoka, Indije, Europe i Oceanije.

Podsjećamo isto tako da ćemo u četvrtak biti na hrvatskoj premijeri novog Qashqaija i nove Ariye, o čemu ćemo vas detaljno izvijestiti.