do 2024.

[FOTO/VIDEO] Bentley najavio kraj proizvodnje W12 motora: Stiže najjača verzija sa 750 KS

22.02.2023 u 13:38

Bionic
Reading

Proizvodnja Bentleyjevog legendarnog W12 motora bit će završena u travnju 2024. nakon više od 100.000 jedinica proizvedenih u Creweu

Bentley je danas objavio kako će prestati s proizvodnjom svog 12-cilindričnog benzinskog motora u travnju 2024. godine, a do tada će više od 100.000 primjeraka kultnog W12 biti ručno izrađeno u tvrtkinoj tvornici Dream Factory u Creweu, u Engleskoj.

Odluka dolazi kao dio Bentleyeva ubrzanja prema održivoj budućnosti kroz njegovu strategiju Beyond100 prema kojoj će cijela linija modela tvrtke biti potpuno elektrificirana do početka sljedećeg desetljeća, smanjujući prosječne emisije u voznom parku na 0 g/km CO2. Ovo putovanje već je započelo, uvođenjem modela Bentayga i Flying Spur Hybrid za kojima potražnja premašuje očekivanja tvrtke. Kada proizvodnja W12 prestane sljedeće godine, Bentleyeva cijela linija modela bit će dostupna s opcijom hibridnog pogona. U međuvremenu, motor prvi put dostupan u segmentu Continental GT, koji je pokretao Bentley i metaforički i doslovno posljednjih 20 godina, bit će poslan u povijest.

Proizvodna linija Bentley W12 motora Izvor: Promo fotografije / Autor: GommeBlog.it: Car & Performance

Bentley, naravno, ne dopušta da se W12 povuče bez dramatičnog ispraćaja. Nedavno je završen rad na razvoju najsnažnije verzije W12 ikada stvorene. Ultimativna iteracija ovog moćnog motora – namijenjenog za samo 18 primjeraka modela Bentley Batur koji će ručno izraditi Mulliner – sada je potvrđeno da razvija 750 KS i 1000 Nm okretnog momenta. Povećani okretni moment formira tipični Bentleyjev 'plato okretnog momenta', koji se kreće od 1750 do 5000 okr./min. – s najvećom snagom pri 5500 okr./min.

Boreći se kroz izuzetno iscrpljujuću seriju testova izdržljivosti, poboljšani motor se pokazao pouzdanim kao i uvijek i tako će opremiti najsnažniji cestovni Bentley ikada napravljen. Iako su svi Baturi prodani, još uvijek se može naručiti ograničeni broj verzije motora W12 od 659 KS u Speed verzijama Continental GT, Bentayga i Flying Spur, kao i Continental GT Mulliner i Flying Spur Mulliner. Očekuje se da će potražnja za ovim konačnim modelima Speed i Mulliner s W12 pogonom biti velika, pa bi se svi zainteresirani trebali požuriti.

Bentley Mulliner Batur P2000 Izvor: Promo fotografije / Autor: Bentley

Bentleyjev cilj je prekvalificirati i ponovno rasporediti svih 30 vještih majstora koji ručno sastavljaju i testiraju svaki pojedini W12 motor u Bentleyjevoj ugljično neutralnoj tvornici u Creweu. U međuvremenu, pogon za proizvodnju motora W12 napraviti će mjesta za proširenu liniju za dovršetak drugih Bentley motora koji se koriste za plug-in hibridne modele.

U proizvodnji od 2003.

Od prvog predstavljanja 6,0-litrenog W12 s dvostrukim turbopunjačem 2003. godine, inženjerski tim u Creweu kontinuirano je poboljšavao performanse motora u pogledu snage, okretnog momenta, emisija i profinjenosti. U posljednjih 20 godina snaga ovog motora je porasla za 37 posto, a okretni moment za 54 posto, dok su emisije smanjene za 25 posto.

U početku je to bilo kroz evoluciju i optimizaciju kontrolnih sustava, poboljšanja dizajna ulja i hlađenja, tehnologiju turbo punjenja i učinkovitije procese ubrizgavanja i izgaranja. Za lansiranje Bentayge 2015., W12 je potpuno redizajniran od kartera prema gore i to je ta verzija motora koja je i danas u proizvodnji – s deaktivacijom cilindara, izravnim ubrizgavanjem i ubrizgavanjem kroz otvor te twin-scroll turbo motorima.

Bentley Continental GT dektivacija cilindara Izvor: Promo fotografije / Autor: Bentley

Svaki W12 motor ručno izrađuje tim majstora tijekom 6,5 sati prije poduzimanja visoko sofisticiranog testnog režima koji traje više od sat vremena putem tri specijalizirana dijagnostička stroja. Svaki tjedan, jedan motor prolazi kroz produženi ispitni ciklus, a zatim se potpuno demontira za pregled.

Bentley Continental GT W12 motor Izvor: Promo fotografije / Autor: Bentley

Tvornica motora W12 isporučit će više od 105.000 motora prije nego što ove godine dostigne 20. obljetnicu.

Batur predstavlja Ultimate W12

Za konačnu i ultimativnu verziju W12, Mullinerov inženjerski tim preradio je usisne, ispušne i rashladne sustave kako bi oslobodio više snage i okretnog momenta nego ikad prije. Pod budnim okom Mullinerovog glavnog tehničkog direktora, Paula Williamsa (koji je prethodno vodio razvoj druge generacije W12), motor sada ima 750 KS i 1000 Nm okretnog momenta – obje rekordne brojke za motor.

Kompresori turbopunjača su novog dizajna kako bi se poboljšala učinkovitost, dok su kanali koji dovode zrak u njih 33 posto veći – pri vršnoj snazi novi motor guta više od tone zraka (1050 kg) na sat. Veći hladnjaci zraka za punjenje, s dubinom povećanom za 10 mm i novom geometrijom jezgre, odbijaju 35 posto više topline iz usisanog zraka pod tlakom, smanjujući temperaturu ulaza u većoj mjeri, što znači gušće punjenje za više snage.

Novi sustav usisa i turbo punjenja usklađen je s temeljito revidiranom kalibracijom motora kako bi se oslobodio dodatni raspoloživi okretni moment, a kompletan sustav motora zatim je uparen s novom kalibracijom prijenosa kako bi se iskoristila dodatna snaga i okretni moment i poboljšalo iskustvo vožnje.

Evolucija ikone

Bentleyjev legendarni 6,0-litreni W12 s dvostrukim turbopunjačem, stvoren 2002., razvio se u najnoviju iteraciju W12 motora koji se koristi u današnjoj aktualnoj paleti modela. Jedinstvena W-konfiguracija znači da je motor 24 posto kraći od ekvivalentnog V12, što pogoduje pakiranju i maksimiziranju iskoristivog prostora u kabini.

Bentley Continental GT Speed s W12 motorom (2021.) Izvor: Promo fotografije / Autor: Bentley

Najnovija generacija W12 lansirana je u Bentaygi 2015. Temeljito prerađeni motor uključivao je kućište radilice 30 posto jače od prethodnika, dok su površine cilindara presvučene kako bi se smanjilo trenje i poboljšala otpornost na koroziju. Prevlaka od niskolegiranog čelika nanosi se na provrte postupkom Atmospheric Plasma Spray (APS).

Poboljšanja su napravljena i na sustavu hlađenja, s motorom koji ima tri odvojena kruga rashladne tekućine. Prvi je dizajniran da dovede glave cilindra na optimalnu radnu temperaturu što je brže moguće za najbolje performanse motora i niske emisije. Drugi hladi blok motora i uljni sustav, dok treći upravlja toplinskim opterećenjem turbopunjača. Svaki sustav ima namjensku pumpu za vodu, što omogućuje optimiziranu individualnu kontrolu.

W12 kombinira visokotlačno izravno ubrizgavanje goriva (tlak ubrizgavanja od 200 bara) s niskotlačnim ubrizgavanjem na otvoru (6 bara). Kombinacija ova dva sustava povećava profinjenost, smanjuje emisiju čestica i optimizira snagu i okretni moment.

Twin-scroll turbopunjači minimiziraju vrijeme odziva turbopunjača i pružaju učinkovitiji ispušni paket. Ispušni sklopovi za tri prednja i tri stražnja cilindra odvojeni su jedan od drugoga koji zatim opskrbljuju rotore s dvostrukim spiralama. Kućište turbopunjača zavareno je izravno na ispušne razvodnike i sadrži integrirane senzore brzine, omogućujući motoru da prati performanse turbopunjača za maksimalnu učinkovitost.

Bentleyjev sustav promjenjivog obujma (Variable Displacement system) gasi polovicu motora pod definiranim uvjetima. Usisni i ispušni ventili, ubrizgavanje goriva i paljenje se zatvaraju na definiranim cilindrima, a motor radi kao šest cilindara radi poboljšane učinkovitosti. Sustav će raditi u ovom načinu rada u stupnjevima prijenosa od tri do osam, ispod 3000 okr./min. i do 300 Nm okretnog momenta.