samo 12 primjeraka

[FOTO] BMW M760i Final V12: Posljednji V12 motor koji će se ugraditi u neki serijski automobil bavarskog proizvođača

19.01.2022 u 15:36

Bionic
Reading

Temeljena na BMW-u M760i xDrive, ograničena serija će se odlikovati jedinstvenim oznakama, kotačima i izborom iz ogromne kolekcije vanjskih boja i presvlaka koje nudi BMW Individual

BMW će u lipnju ove godine proizvesti posljednji V12 motor koji će ikada biti ugrađen u serijsko cestovno vozilo BMW. Kako bi obilježio tu priliku, BMW će ponuditi The Final V12; ograničenu serija od 12 vozila, nažalost samo za kupce u SAD-u. Temeljeni na BMW-u M760i xDrive, ovo će biti 12 od posljednjih V12 BMW vozila izrađenih za američko tržište i odlikovati će se jedinstvenim oznakama, kotačima i izborom iz ogromne kolekcije vanjskih boja i presvlaka koje nudi BMW Individual.

BMW je 1987. predstavio svoj prvi cestovni V12. Atmosferski, 5,0-litreni M70 V12 motor imao je jednu bregastu osovinu iznad glave, dva ventila po cilindru i inovativnu elektronsku zaklopku za gas. Potisak bez napora koji je proizveo V12 od 295 KS bio je ključan da originalni BMW 750iL postane standard po kojem su se mjerile sve druge luksuzne limuzine tog vremena.

Danas V12 motor u seriji The Final V12 ima zapreminu od 6,6 litara i ima BMW M TwinPower Turbo tehnologiju. Dva mono-scroll turbopunjača kombiniraju se s beskonačno varijabilnom kontrolom ventila (Double VANOS i Valvetronic) i visoko preciznim izravnim ubrizgavanjem za proizvodnju 601 KS između 5500-6500 okr./min. Ovaj motor zajedno sa 8-stupanjskim sportskim automatskim mjenjačem ubrzava Final V12 od 0-96,6 km/h (0-60 milja/h) za nevjerovatnih 3,6 sekundi.

Izvana, Final V12 će se razlikovati od ostalih modela serije 7 po jednostavnoj, podebljanoj ikoni 'V12' na stražnjoj strani. Posebni 20-colni naplatci od lake legure Style 760M s dvostrukim kracima jedinstveno su obojani po izboru kupca ili u Window Grey sivoj ili Jet Black crnoj, a zatim su polirani kako bi se otkrio tamnosrebrna površina. Kotači okružuju ogromne M Sport kočnice s izborom plavih ili crnih čeljusti.

Pomičući se unutra, pločice praga na svakom pragu vrata su ispisane s 'THE FINAL V12', kao i ploča na poklopcu na vrhu svemogućeg 12-cilindričnog motora. BMW Individual Piano crna završna obrada okružuje unutrašnjost i sadrži ploču postavljenu na konzolu koja obilježava vozilo kao '1 OD 12'.

Final V12 će se nuditi samo u potpuno opremljenoj konfiguraciji, uključujući BMW-ov profesionalni paket pomoći u vožnji, paket luksuznih stražnjih sjedala, panoramski LED krov za salon Sky, prilagodljiva LED prednja svjetla s laserskim svjetlom i Bowers & Wilkins Diamond Surround audio sustav. Kako bi svoje vozilo učinili jedinstvenim osobnim izgledom, kupci mogu birati između više od osamdeset boja eksterijera i nekoliko tonova raskošne kože Full Merino iz BMW Individuala.

Ubrzo nakon što kupac preuzme svoj automobil, dobit će po narudžbi izrađeni stolni trofej u znak sjećanja na njihovo specifično vozilo, prepoznajući boju po posebnoj narudžbi, kožu i identifikacijski broj vozila kao jedno od The Final V12 vozila.

S Final V12, BMW na ovaj način prepoznaje i cijeni grupu entuzijasta koji su tijekom godina pokazali svoju trajnu strast prema vrhunskoj luksuznoj sportskoj limuzini. Proizvodnja će započeti u lipnju 2022., a isporuke se očekuju u srpnju. Što se cijene tiče, primjerak BMW-a M760i Final V12 stoji 200.000 dolara (preporučena maloprodajna cijena) plus 995 dolara za isporuku.