reli dakar 2022.

[FOTO/VIDEO] Audi postavlja sigurnosne standarde na reliju Dakar: Audi RS Q e-tron je inovativno siguran

02.11.2021 u 14:04

Bionic
Reading

Od električne sigurnosti visokonaponskog sustava do optimalne zaštite putnika u slučaju nesreće, projektni odjel Audija susreo se s mnogim izazovima, tako da Peterhansel, Sainz i Ekström, kao i njihovi suvozači uživaju u najinovativnijem prototipu za cross-country relije i maksimalnoj sigurnosti

Mnogo prije nego što je Audi predstavio RS Q e-tron javnosti u ljeto 2021., tim trkaćih inženjera već je bio intenzivno uključen u reli Dakar. Rizici u off-road utrkama bili su u središtu razmatranja za sofisticirani sigurnosni koncept. Od električne sigurnosti visokonaponskog sustava do optimalne zaštite putnika u slučaju nesreća, projektni odjel svladao je mnoge izazove.

Zaštitna i nosiva osnovna konstrukcija Audija RS Q e-tron sastoji se od cjevastog okvira. Pravilima je propisano da ova konstrukcija bude izrađena od metalnih materijala. Audi se odlučio za toplinski otporan, legiran kaljeni i kaljeni čelik iz zrakoplovne industrije koji sadrži legirne elemente krom, molibden i vanadij (CrMoV). Okvir od cijevi je u skladu s geometrijom definiranom u propisima i ispunjava potrebna ispitivanja statičkog tlaka. Audi dodatno štiti vozače panelima od kompozitnih materijala u prostorima između okvira. Ove komponente izrađene od plastike ojačane ugljičnim vlaknima (CFRP), u nekim slučajevima nadopunjene Zylonom otpornim na habanje, sprječavaju prodor oštrih i šiljastih predmeta izvana. Isto tako, štite vozače i suvozače od bilo kakvih problema s visokonaponskim sustavom.

Audi RS Q e-tron za reli Dakar 2022. Izvor: Promo fotografije / Autor: Audi Communications Motorsport

'Konstrukcijski dizajn okvira uključivao je metode i nalaze koje smo usavršavali desetljećima u mnogim disciplinama', kaže Axel Löffler, glavni dizajner RS ​​Q e-tron. To uključuje dizajne cjevastih okvira iz DTM-a (2004. do 2011.), kao i šasije od čeličnog lima u rallycrossu (2017. do 2018.) i CFRP monokoku u sportskim automobilima LMP (1999. do 2016.), u DTM touring automobilu (2012. do 2020.) i u utrkama jednosjeda u Formuli E (2017. do 2021.). Teško da je ijedan drugi proizvođač automobila realizirao toliko programa s takvom širinom i uspjehom.

Veliko iskustvo utrkivanja

Ali nije samo u području šasije ono što Audi ima koristi od svog dragocjenog bogatstva znanja. Ovisno o komponenti, tijelo je izrađeno od CFRP-a, Kevlara ili kompozitne konstrukcije, u nekim slučajevima dopunjeno unutarnjom strukturom saća. U interesu visoke otpornosti na ogrebotine koristi se grijano laminirano vjetrobransko staklo iz Audija A4, dok su bočna stakla izrađena od lakšeg polikarbonata.

Audi RS Q e-tron na testiranjima u Maroku Izvor: Promo fotografije / Autor: Audi Communications Motorsport

Smanjenju stresa putnika na najmanju moguću mjeru pomažu maksimalno vidno polje i brtvljenje protiv prašine. U kokpitu, vozač i suvozač sjede u CFRP školjkama. Dizajn im je sličan DTM-u i LMP-u. Propisno zahtijevana deformabilnost u području ramena jedna je od rijetkih razlika. Iako su sve školjke sjedala identične, pjenasti umetci i jastuci sjedala na napuhavanje prilagođeni svakom tijelu pojedinačno savršeno apsorbiraju udarce.

Zaštita baterije u podnici

Visokonaponski sustav elektropogona sa svojim pretvaračem energije zahtijeva višestruku zaštitu. Inkapsulacija centralno smještene i stoga posebno sigurne visokonaponske baterije sastoji se od CFRP strukture, od kojih su neke ojačane Zylonom. Zaštita na dnu je vrlo složena. U off-road sportovima, podvozje je sklop koji je podvrgnut ekstremnim naprezanjima, uključujući skokove od metra, uskovitlano kamenje i velike pegibne kutove.

Njegov najniži sloj sastoji se od aluminijske ploče. Otporan je na habanje tvrdim predmetima i djelomično apsorbira energiju udara. Pjena koja apsorbira energiju iznad apsorbira udarce i raspoređuje ih na sendvič strukturu iznad. Ova treća struktura štiti visokonaponsku bateriju i spremnik za benzin pretvarača energije. CFRP sendvič struktura obavlja dva glavna zadatka: apsorpciju površinskog opterećenja, koje se prenosi s aluminijske ploče preko pjene, i disipaciju energije drobljenjem kada je površinsko opterećenje prekoračeno. Ovo kontrolirano urušavanje tako štiti bateriju iznad. U slučaju prevelikih oštećenja, sklop se lako može zamijeniti tijekom večernjeg servisa u rally bivaku.

Ukupno je ovo podvozje sa svojom trostrukom zaštitom od udaraca i upada debljine 54 milimetra. 'S ovim dizajnom vidimo izravan prijenos našeg znanja s kružnih utrka na cross-country reli,' kaže Axel Löffler. 'I postoje daljnje paralele, na primjer u opterećenjima za šasiju i podvozje. Doduše, energije su veće u offroadu zbog dugog hoda ovjesa, trajanja opterećenja i mase vozila. Ali izmjerene g-sile su slične onima na Le Mans prototipovima.'

  • +14
Audi RS Q e-tron za reli Dakar 2022. Izvor: Promo fotografije / Autor: Audi Communications Motorsport

Visokonaponska zaštita

Daljnje mjere upotpunjuju Audijev koncept visokonaponske zaštite. ISO monitor, poznat iz LMP-a i Formule E, detektira opasne struje kvara. U slučaju maksimalnih kinetičkih opterećenja, kao što je sudar, sustav se automatski isključuje iznad granične vrijednosti. Kontrolne lampice na tijelu i zvučni signal služe kao upozorenja na opasnost za vanjski svijet – na primjer nakon nesreće.

Optimalna izolacija sustava od vode tijekom prijelaza rijeka i električno izolacijsko sredstvo za gašenje požara u sustavu za gašenje požara na brodu štite putnike u ovim ekstremnim fizičkim situacijama. Cijeli tim, uključujući vozače i suvozače, također je unaprijed prošao visokonaponsku obuku, kao i spasilačke ekipe organizatora.

Cjelokupni paket sigurnosti

Ostali propisi i uređaji koje osigurava organizator zaokružuju cjelokupni koncept sigurnosti. Na primjer, putnici mogu uputiti hitni poziv putem sigurnosnog sustava za praćenje uključujući SOS prekidač i brzo ih pronaći. A snimač podataka o nezgodama bilježi najvažnije izmjerene varijable za kasniju analizu. Ugrađena nadzorna kamera pokazuje što se događa u kokpitu. Sustav Sentinel čini pretjecanje sigurnijim u prašini tipičnoj za pustinju. I na kraju, propisi ograničavaju najveću brzinu u kategoriji T1 na 170 km/h.

Ovim holističkim pristupom, Audi sada nastavlja svoju ulogu jednog od glavnih umova sigurnosti u motorsportu u pustinji. Audijevi tvornički vozači Stéphane Peterhansel, Carlos Sainz i Mattias Ekström kao i njihovi suvozači Edouard Boulanger, Lucas Cruz i Emil Bergqvist mogu se radovati ne samo vozilu RS Q e-tron kao najinovativnijem prototipu za cross-country relije, već i maksimalnoj sigurnosti.