najteži reli

[FOTO/VIDEO] Toyota Gazoo Racing za Dakar 2022. godine najavljuje potpuno novi Toyota GR DKR Hilux T1+

27.09.2021 u 15:17

Bionic
Reading

Automobil je opremljen 3,5-litrenim benzinskim V6 motorom s dvostrukim turbo pogonom, dobivenim iz GR-S verzije potpuno nove Toyote Land Cruiser 300, čiji motor standardno nudi 415 KS (305 kW) snage i 650 Nm okretnog momenta, ali brojke će biti znatno više

Iako još uvijek nije objavljena detaljna ruta najtežeg relija na svijetu, Dakar 2022. će se ponovno u cijelosti voziti kroz pustinju Saudijske Arabije, a zasad je samo poznato da će utrka startati 2. siječnja u saudijskom gradu Ha'ilu te završiti u Jeddahu 14. siječnja.

Ipak, mnoge ekipe, naročito one tvorničke su već krenule s predstavljanjem svojih rally-raid bolida s kojima će se boriti kako bi osvojile ovaj prestižni pustinjski reli. Tako je tvornička momčad Toyota Gazoo Racing objavila kako će na idućem izdanju nastupiti s četiri tvorničke posade, ali i predstavila potpuno novi Toyota GR DKR Hilux T1+.

Četiri tvorničke posade

Kao i 2021., tvorničku momčad predvodi trostruki pobjednik relija Dakar (2011.,2015. i 2019.) Nasser Al-Attiyah iz Katara i navigator Mathieu Baumel. Pobjednik dakarskog reija 2009. Giniel de Villiers iz Južnoafričke Republike će nastupiti s navigatorom Dennisom Murphyjem; Henk Lategan i Brett Cummings vratit će se na svoj drugi Dakar; i Shameer Variawa bit će u partnerstvu s navigatorom Daniem Stassenom.

Potpuno novi Toyota GR DKR Hilux T1+, koji je u skladu s ažuriranim propisima za kategoriju T1. Prototip automobila, s privremenom završnom obradom od ugljičnih vlakana, trenutno je na testiranju u pripremi za službeno otkrivanje kasnije 2021. godine.

Na temelju iskustva s ovogodišnjeg događaja, tim će nastaviti s kombinacijom iskusnih stručnjaka, u obliku Al-Attiyaha i de Villiersa, dok će jačati Lateganov status nadolazećeg talenta iz Južnoafričke Republike u ovom sportu. Južnoafrikanac indijskih korijena Variawa će nastojati poboljšati svoju 21. poziciju na izdanju 2021. godine.

Od završavanja na drugom mjestu u izdanju utrke 2021., Al-Attiyah (Katar) i Baumel (Francuska) pobijedili su na reliju Andaluzija i Baja Spain Aragon. Dvojac koji je tri puta uzastopno osvajao FIA-in svjetski kup u cross-country reliju nastojat će dodati četvrtu pobjedu na Dakaru 2022. De Villiers i Murphy, obojica iz Južne Afrike, uspješno su se natjecali na South African Cross-Country Series (SACCS), koji služi i kao pokusni poligon za razvoj Toyote Dakar Hilux. Vodili su u borbi za naslov nakon tri od sedam rundi koje čine seriju.

Nakon što su bili prisiljeni povući se s Dakra 2021. nakon udesa na 5. etapi, Južnoafrikanci Lategan i Cummings željet će pokazati svoju brzinu i umiješati se među iskusnije ekipe ispred sebe. Lateganov debi u Dakru privukao je svjetsku pozornost, a mladi vozač iz Johannesburga, koji je više puta osvojio krunu SACCS-a, nastojat će značajno nadograditi to iskustvo.

Variawa i Stassen, također iz Južne Afrike, upotpunit će tim s četiri automobila. Variawa, koji je osvojio više prvenstava u Južnoj Africi, završio je svoj prvi Dakar 2021. godine; sljedeća utrka bit će njegov prvi Dakar sa Stassenom kao navigatorom. Ovo će biti prvi Stassenov Dakar, ali on vodi u SACCS-u s Variawom, pa bi se njih dvoje trebali lako funkcionirati u automobilu.

  • +3
Toyota GR DKR Hilux T1+ za Dakar 2022. godine Izvor: Promo fotografije / Autor: Toyota Gazoo Racing

Novi Toyota GR DKR Hilux T1+

Slijedeći filozofiju Toyote Gazoo Racing-a o 'stvaranju sve boljih automobila', tim je nastavio usavršavati Hilux, a najnovija iteracija za 2022. bit će temeljena na najnovijim pravilima. Novi Toyota GR DKR Hilux T1+ dijelit će komponente s natjecateljski dokazanim Hiluxom koji je predstavljen 2018. godine, a osvojio je Dakar 2019., ali će također sadržavati mnoštvo poboljšanja, uključujući veće trkaće gume od 37 inča (vanjski promjer gume 940 mm) sa 32 inča (813 mm), te povećanje gaznog sloja sa 245 mm na 320 mm. Novi automobil također ima veći hod ovjesa s dosadašnjom granicom od 280 mm koja je sada povećana na 350 mm.

Ispod poklopca motora automobil je sada opremljen 3,5-litrenim benzinskim V6 motorom s dvostrukim turbo pogonom, dobivenim iz GR-S verzije potpuno nove Toyote Land Cruiser 300. U standardnom obliku, motor proizvodi 415 KS (305 kW) snage 5200 okr./min. i 650 Nm okretnog momenta pri 2000 okr./min. No treba reći da su utrkama ove brojke znatno više.

Toyota Hilux na Dakru 2021. Izvor: Promo fotografije / Autor: TOYOTA GAZOO Racing

S obzirom da su WEC i WRC timovi Toyote Gazoo Racing postigli značajne pobjede u svojim disciplinama, sve će oči biti uprte u najnoviju Toyotu Hilux koja će biti predstavljena do kraja 2021. S obzirom da se WEC tim natječe na asfaltu, a WRC tim brine o reliju, tim za rally-raid je momčad s kojom treba računati da će dobro proći na najpoznatijoj svjetskoj cross-country utrci, Dakar reliju.

Konačna ruta za Dakar 2022. još nije objavljena, no očekuje se da će teren biti sličan onom 2020. i 2021. godine.