GLOBALNA DINAMIČKA PREMIJERA

[FOTO/VIDEO] Aston Martin Valkyrie AMR Pro: Hiperautomobil bez pravila i bez ograničenja odvozio prve krugove

22.03.2022 u 21:31

Bionic
Reading

Ovo je jedan je od najnevjerojatnijih automobila na svijetu napravljen samo za stazu, konstruiran da istražuje ekstremne performanse, neograničen cestovnim ili trkaćim propisima, a pogoni ga atmosferski V12 motor od 1000 KS, pri 11.000 okr./min.

Velika nagrada Gulf Air Bahreina Formule 1® koja je otvorila sezonu prošlog vikenda pružila je savršenu priliku britanskom proizvođaču ultraluksuznih automobila, Aston Martinu, da pokaže svoj najekstremniji automobil do sada.

Aston Martin Valkyrie AMR Pro jedan je od najnevjerojatnijih automobila na svijetu napravljen samo za stazu, konstruiran da istražuje ekstremne performanse, neograničen cestovnim ili trkaćim propisima. Ova radikalna evolucija Aston Martin Valkyrie vrhunski je izraz performansi, s atmosferskim V12 motorom, koji razvija 1000 KS, koji se vrti do 11.000 okr./min., ovo ekstremno remek-djelo inženjeringa performansi pruža najuzbudljivije iskustvo vožnje na stazi koje se može zamisliti.

Zajedno s aerodinamičkom učinkovitošću koja premašuje propise Le Mans Hypercar, Valkyrie AMR Pro pruža performanse na stazi koje se približavaju onima Formule 1® koji se bore za pobjedu u Bahreinu.

Dirk Müller, vozač razvoja, bio je za volanom dinamičnog debija hiperautomobila bez pravila. Rekao je: 'To je bilo nevjerojatno. Znam da svi to stalno govore o automobilima, ali ozbiljno, ovaj auto je nešto drugo. Bliži je F1 bolidu u smislu performansi nego bilo što drugo što sam ikada vozio. Snaga, upravljanje, prianjanje, sve je savršeno.'

V12 6,5-litreni pogonski agregat

Aston Martin Valkyrie AMR Pro završio je dvije vožnje tijekom Grand Prix vikenda, uoči subotnje kvalifikacijske sesije i u nedjelju ujutro prije velike utrke. Prošlo je mnogo godina otkako su bolide Formule 1® pokretali V12 motori pa je 6,5-litreni pogonski agregat koji je napravio Cosworth u Valkyire AMR Pro pružio posebnu zvučnu poslasticu za obožavatelje.

Glavni izvršni direktor Aston Martina, Tobias Moers, je rekao: 'Ovaj automobil je inženjering performansi u svom najboljem izdanju. Svi naši testni vozači, svi iznimno uspješni vozači utrka, oduševljeni su ovim automobilom i lako je razumjeti zašto. Valkyrie AMR Pro približava se razinama performansi F1, a mi smo vrlo ponosni na najekstremniji Aston Martin do sada.'

  • +25
Aston Martin Valkyrie AMR Pro Izvor: Promo fotografije / Autor: Mark Sutton

Nakon prvih uspješnih isporuka dugo očekivanog hiperautomobila Aston Martina, svi kupci Valkyrie imat će priliku sudjelovati u namjenskom programu Aston Martin iskustva na stazi. Neke od najpoznatijih FIA staza diljem svijeta - od Yas Marine do Silverstonea; Nürburgringa do Fujija i do Circuit of the Americas bit će dio jedinstvenog programa koji će započeti na jesen i uključivat će podršku na stazi od popisa legendarnih vozača iz svijeta F1 i utrka izdržljivosti.

Proizvest će se samo 40 Aston Martin Valkyrie AMR Pro, a počele su i prve isporuke. Valkyrie AMR Pro nema pravila, nema ograničenja.