final edition

[FOTO/VIDEO] Najavljen novi Aston Martin V12 Vantage: Posljednja generacija legendarnog modela stiže 2022.

14.12.2021 u 11:39

Bionic
Reading

Nagađa se da bi koristiti motor koji razvija 700 KS i 753 Nm najvećeg okretnog momenta, koji modelu Speedster omogućava ubrzanje od 0 do 100 km/h 3,5 s i krajnju brzinu od 300 km/h

Ovo je i dobra, ali i loša vijest za sve one ljubitelje istinskih sportskih automobila. Naročito onih koji vole snažne dvanaesterocilindrične benzinske motore, jer je britanski Aston Martin najavio kako na tržište stiže, nažalost, posljednja generacija legendarnog modela V12 Vantage.

Da bi to dodatno i zvučno potkrijepili britanski je proizvođač supersportskih automobila objavio i video snimku samo sa zvukom njegovog V12 motora, a koja naglašava prilično veliku razliku u jačini agregata u odnosu na standardni V8 motor.

Prikazan pored svojih prethodnika na zatamnjenoj slici, novi Aston Martin V12 Vantage izgleda da ima prednji dio posebno izrađen s puno većom prednjom maskom, sličan onom kod posebnog modela Vantage F1 Edition, i novim vertikalnim usisnicima zraka. Vidljiv je prednji razdjelnik koji poboljšava potisnu silu, a koji će vjerojatno biti izrađen od karbonskih vlakana.

Najavljen novi Aston Martin V12 Vantage Izvor: Promo fotografije / Autor: Aston Martin

Aston je ranije najavio da će novi model stići 2022. godine, ali nije iznio nikakve detalje o dizajnu modela ili tehničkim specifikacijama. Iako zasad nema nikakvih podataka o tehničkim specifikacijama njegovog V12 motora nagađa se da bi se moglo raditi o turbo motoru iz Aston Martin Speedstera koji razvija 700 KS i 753 Nm najvećeg okretnog momenta, koji mu omogućava ubrzanje od 0 do 100 km/h 3,5 s i krajnju brzinu od 300 km/h.

Izvršni direktor Aston Martina Tobias Moers ranije je iznio planove za uvođenje 10 novih derivata postojećih modela u sljedeće dvije godine, a jedan od njih je V12 Vantage. Očekuje se da će ostale promjene za Vantage uključiti nadogradnju šasije i novi infotainment sustav.

Britanski Autocar, nagađa kako bi sadašnji Vantage, predstavljen 2018., 2025. mogao biti zamijenjen potpuno električnim sportskim coupéom, a razmatra se i plug-in hibridni model. To bi koristilo novi elektrificirani mjenjač-diferencijal koji je isporučio Mercedes-AMG i koji se dijeli s njegovom sljedećom generacijom modela AMG C63.