IAA MOBILITY 2021 MÜNCHEN

[FOTO] Motional i Hyundai Motor Group otkrivaju Ioniq 5 Robotaxi; Autonomni taksi stiže 2023.

Hyundai Ioniq 5 Robotaxi

Hyundai Ioniq 5 Robotaxi

Izvor: Promo fotografije / Autor: Hyundai

Ioniq 5 Robotaxi izgrađen je od temelja kako bi bio potpuno bez vozača, a stvoren je partnerstvom Motionala u tehnologiji bez vozača i Hyundaija u istraživačko-razvojnim mogućnostima i globalnoj proizvodnji vozila

Motional, globalni lider u tehnologiji bez vozača, i Hyundai Motor Group (Grupa) predstavili su robotaksi zasnovan na modelu Ioniq 5, Motional-ovu novu generaciju robotaksija.

Temeljen na potpuno električnom Hyundaiju Ioniq 5, koji je globalno lansiran početkom ove godine, Ioniq 5 Robotaxi je autonomno vozilo SAE razine 4 koje može sigurno upravljati bez vozača. To je robotaksi s nultom emisijom iz ispušne cijevi i predstavlja konvergenciju dviju najtransformativnijih tehnologija u mobilnosti: elektrifikaciju i autonomiju. Spoj ovih tehnologija može učiniti transport pametnijim, sigurnijim i održivijim.

Hyundai Ioniq 5 Robotaxi

Hyundai Ioniq 5 Robotaxi

Izvor: Promo fotografije / Autor: Hyundai

Ioniq 5 Robotaxi također je prvo komercijalno vozilo Motional-a i signalizira ključnu prekretnicu u planu tvrtke. Motional će 2023. početi prevoziti javne putnike u robotskom taksiju Ioniq 5 putem značajnog partnerstva s Lyftom.

Predstavljamo Ioniq 5 Robotaxi

Ioniq 5 Robotaxi ima dizajn zasnovan na tehnologiji koji slavi inovacije iza autonomnog rada. Komplet senzora vozila istaknut je s vanjske strane, lako razlikujući robotaxi od vozila s ljudskim pilotom. Robotaxi ima više od 30 senzora - kombinacija kamera, radara i lidara - koji pružaju robusnu percepciju od 360 stupnjeva, slike visoke razlučivosti i otkrivanje objekata na velikom udaljenosti za siguran autonomni rad u različitim voznim okruženjima. Robotaxi će biti opremljen Motional-ovom provjerenom tehnologijom bez vozača, koja uključuje napredne sustave strojnog učenja - uvježbane na desetljećima podataka iz stvarnog svijeta - koji omogućuju vozilu sigurno kretanje u izazovnim i složenim situacijama u vožnji.

Hyundai Ioniq 5 Robotaxi

Hyundai Ioniq 5 Robotaxi

Izvor: Promo fotografije / Autor: Hyundai

Na temelju Električne globalne modularne platforme (E-GMP), platforme posvećene električnim vozilima (BEV) Hyundai Motor Group, unutrašnjost Ioniq 5 Robotaxi pruža putnicima prostrano, udobno mjesto za rad, opuštanje ili druženje tijekom vožnje bez vozača. Unutrašnjost će također sadržavati paket sučelja usmjerenih na vozača koji će putnicima omogućiti intuitivnu interakciju s vozilom tijekom vožnje, kao što je usmjeravanje robotaksija na dodatno zaustavljanje. Rezultirajuće iskustvo putnika postavit će novi standard za vožnju bez vozača.

Hyundai Ioniq 5

Hyundai Ioniq 5

Izvor: Promo fotografije / Autor: Hyundai

Razvoj vozila

Ioniq 5 Robotaxi je izgrađen od temelja kako bi bio potpuno bez vozača, a stvoren je partnerstvom između Motional-a i Hyundai Motor Group. Dvije su tvrtke tijekom razvoja radile ruku pod ruku, a svaka je pružala kritičku ekspertizu: Motional u tehnologiji bez vozača i Hyundai u istraživačko-razvojnim mogućnostima i globalnoj proizvodnji vozila.

Hyundai Ioniq 5 Robotaxi

Hyundai Ioniq 5 Robotaxi

Izvor: Promo fotografije / Autor: Hyundai

Krajnji rezultat je besprijekorna integracija između mozga i tijela vozila, pri čemu hardver i autonomija rade sinkronizirano za visoko napredan, siguran i sposoban rad bez vozača. Ioniq 5 Robotaxi izgrađen je na grupnom E-GMP-u, za ultra brzo punjenje i vožnju na velike udaljenosti, omogućujući maksimalnu iskoristivost flote robotaxi tvrtke Motional. Ioniq 5 Robotaxi također dolazi s naprednom sigurnošću i pouzdanošću Grupe te je globalno skalabilan, jedinstveno pozicionirajući robotaxi za isplativu komercijalizaciju.

Motional i naglasak Grupe na sigurnosti i udobnosti putnika očit je u cijelom vozilu. U svim funkcijama, poput navigacije, upravljanja, kočenja i snage, postoje sigurnosni redundanti za sigurnu i glatku vožnju svaki put. Motional će također moći pružiti daljinsku pomoć u vozilima (RVA) Ioniq 5 Robotaxi ako naiđu na neobičan scenarij ceste, poput izgradnje cesta ili poplava. U takvom slučaju udaljeni Motional operator mogao bi se odmah povezati s vozilom i usmjeriti ga na novu stazu.

Hyundai Ioniq 5 Robotaxi

Hyundai Ioniq 5 Robotaxi

Izvor: Promo fotografije / Autor: Hyundai

'Hyundai Motor razvio je svoje Ioniq 5, baterijsko električno vozilo izgrađeno na platformi posvećenoj EV-u, u platformu za potpuno autonomna vozila', rekao je Woongjun Jang, voditelj Autonomnog centra za vožnju u Hyundai Motor Group. 'Za robotaxi baziran na Ioniq 5 primijenili smo različite sustave redundancije, uz skup osnovnih tehnologija kako bismo osigurali sigurnost i udobnost putnika. Uspješnom integracijom grupnog Ioniq 5 Robotaxi-ja s Motional-ovom tehnologijom autonomne vožnje, s ponosom objavljujemo da smo postigli još jednu važnu prekretnicu na putu komercijalizacije našeg robotaksija.'

Lider u komercijalnim robotaxi uslugama

Motional formiran u ožujku 2020. je zajednički pothvat autonomne vožnje između Hyundai Motor Grupe, jednog od najvećih svjetskih proizvođača vozila koja nude rješenja za pametnu mobilnost, i Aptiva, svjetskog lidera u industrijskoj tehnologiji u naprednoj sigurnosti, elektrifikaciji i povezivanju vozila. Motional je stvoren kako bi se unaprijedio razvoj i komercijalizacija najsvjetskijih i najsigurnijih autonomnih vozila na svijetu.

Hyundai Ioniq 5 Robotaxi

Hyundai Ioniq 5 Robotaxi

Izvor: Promo fotografije / Autor: Hyundai

Motionalov tim ima desetljeća iskustva u tehnologiji bez vozača i iskustvo bez premca u upravljanju komercijalnim robotaxi uslugama. Tvrtka je preselila stotine tisuća potrošača putem svoje usluge samovozeće na mreži Lyft u Las Vegasu, najpoznatijoj floti javnih robotaksija u svijetu, i jedina je u svojoj industriji koja je partner s dvije velike tvrtke za vožnju: Lyft i Via. S ovim neprocjenjivim iskustvom Motional ulazi u sljedeću fazu svoje komercijalne mape puta kada pokreće uslugu potpuno bez vozača, počevši od 2023. godine, na mreži Lyft. Ioniq 5 Robotaxi će biti postavljen na više američkih tržišta, označavajući prekretnicu u tehnologiji bez vozača i postavljajući temelje za to da robotaksije postanu globalna stvarnost.

Motional i Hyundai Motor Group će po prvi put javno predstaviti Ioniq 5 Robotaxi na sajmu IAA Mobility u Münchenu, od 7. do 12. rujna.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!