TUNE IT! SAFE!

[FOTO/VIDEO] Policijski BMW M850i xDrive by AC Schnitzer; Možda nije pravi, ali kad ga vidite u retrovizoru, neće vam biti svejedno!

15.12.2020 u 17:46

Bionic
Reading

Njemački je tuner doradio i BMW-ov S63 twin-turbo 4,4-litreni motor V8, pa je njegova snaga sada 620 KS, što je tek pet konja manje nego u serijskom modelu BMW M8 Competition

Željeli biste tunirati svoj automobil, ali da to vozilo nakon toga bude sigurno? Njemačka tuning tvrtka za doradu BMW-ovih automobila AC Schnitzer ponovno je uključena u kampanji tuniranja vozila pod nazivom TUNE IT! SAFE! Ovaj put je red došao na policijski BMW M850i xDrive tvrtke AC Schnitzer.

Tuniranje je riječ zbog koje srca mnogih muškaraca i žena brže kucaju, ali je i razlog pritužbi tijela za izdavanje dozvola i policijskih službenika, ne samo u Njemačkoj, već diljem svijeta.

Svake godine, još od 2005., inicijativa TUNE IT! SAFE! udruženja njemačkih automobilskih tunera (Verbandes Deutscher Automobil Tuner e.V. - VDAT) dokazuje da ugađanje ili prerada (tuning) može biti sigurno. Po šesti put AC Schnitzer sudjeluje u kampanji opremanjem 'policijskog' vozila za kampanju, što također podržava Njemačko Federalno ministarstvo prometa i digitalne infrastrukture.

Cilj inicijative je koristiti nacionalnu kampanju za skretanje pozornosti na homologirano i sigurno ugađanje i pokazati koja su senzacionalna vozila moguća uz odobrenje za upotrebu na cesti. Ono što je važno istaknuti jest činjenica da su sve instalirane komponente AC Schnitzera dostupne i odobrene za M850i.

BMW M850i xDrive by AC Schnitzer za kampanju TUNE IT! SAFE! Izvor: Promo fotografije / Autor: acschnitzer1987

Izmjene su započele uobičajenom livrejom policijskog automobila zahvaljujući posebnim fluorescentnim folijama oko cijelog tijela nadopunjenom plavim signalnim svjetlima na krovu i prednjem odbojniku, pa čak i policijskom radio sustavu automobila unutra. Nepotrebno je reći da je ovdje radi o stvarnim nadogradnjama serijskog BMW-a serije 8, koje se variraju od kita za tuniranje karoserije do nadograđenog četverostrukog ispušnog sustava sa završecima od ugljičnih vlakana.

AC Schnitzer također je snizio serijski bavarski coupé zahvaljujući zamjenskim oprugama ovjesa (20 - 30 mm sprijeda i 20 - 25 mm straga) te je instalirao nove 21-colne kotače s mat antracit završnom obradom. Dimenzije Schnitzerovih AC3 Flowforming felgi kreću se od 9,0J x 21“ sprijeda i 10,0J x 21“ straga, a sukladno tome su montirane Hankook Ventus S1 evo 3 gume 255/30 R21 sprijeda i 295/25 R 21 straga. Većina novostečenih dijelova tijela samog vozila su od karbonskih vlakana, a unutra su neke nadogradnje od aluminija za pedale, oslonca za noge, lopatica za prebacivanje stupnjeva prijenosa na kolu volana i oko informacijsko-zabavnog sustava.

  • +38
BMW M850i xDrive by AC Schnitzer za kampanju TUNE IT! SAFE! Izvor: Promo fotografije / Autor: AC Schnitzer

Nijedan program ugađanja ne bi bio potpun bez nekih stvarnih poboljšanja performansi, pa je i AC Schnitzer doradio i BMW-ov S63 twin-turbo 4,4-litreni V8 motor. Standardno je njegova snaga 530 konjske snage, ali sad je 'nasviran' da isporučuje 620 KS, što je tek pet konja manje nego u serijskom modelu BMW M8 Competition. Obrtni moment također je znatno porastao, sa 750 Nm na ogromnih 840 Nm. Mjenjač je 8-brzinski 'M-Steptronic' automatski ZF 8HP76, a pogon BMW-ov xDrive na sve kotače.

AC Schnitzer ne kaže koliko je brz njihov 'policijski' M850i s nadograđenim motorom, ali podsjetit ćemo vas da serijski M8 Competition Coupé ubrzava od 0 do 100 km/h za 3,2 sekunde i doseže krajnju brzinu od 305 km/h.

Zajednički 'tuning-projekt', koji se financira isključivo putem sponzora, još jednom pokazuje da podešavanje u Njemačkoj može biti atraktivno ljubiteljima takvih automobila, ali da i dalje budu sigurni.