moćni off-roader

Audi predstavio Q8 e-tron Dakar izdanje: Električni SUV kao posveta legendarnom pustinjskom reliju

04.01.2024 u 11:40

Bionic
Reading

Posebno izdanje temelji se na Q8 naprednom 55 e-tron quattro. Neto veličina baterije je 106 kWh (bruto: 114 kWh), a pogonski sklop quattro, sa svoja dva motora, isporučuje 300 kW (408 KS) i 664 Nm. Najveća brzina ograničena je na 200 km/h

Audi je predstavio Q8 e-tron edition Dakar, posebno izdanje modela Q8 e-tron inspirirano legendarnim pustinjskim relijem Dakar. Izvana, podignuta šasija posebnog modela i opcijske naljepnice podsjećaju na RS Q e-tron dizajniran za reli Dakar i sa sustavom električnog pogona i pretvaračem energije. Terenske sposobnosti ovog ekskluzivnog SUV-a, u kombinaciji s njegovim visokim i trenutačno dostupnim okretnim momentom, savršene su za avanturističke ljude koji također žele voziti izvan utabanih staza električno. Q8 e-tron edition Dakar može se naručiti u prvom kvartalu 2024. U Njemačkoj cijene počinju od oko 120.000 eura.

Audi Q8 e-tron edition Dakar temelji se na Q8 naprednom 55 e-tron quattro. Neto veličina baterije je 106 kWh (bruto: 114 kWh), a pogonski sklop quattro, sa svoja dva motora, isporučuje 300 kW (408 KS) u pojačanom načinu rada s okretnim momentom od 664 Nm. To znači da vozilo sa standardnim gumama ubrzava od 0 do 100 km/h za 5,8 sekundi. S gumama za sve terene General Grabber AT3 automobil postiže 100 km/h za 5,9 sekundi. Domet prema WLTP-u je do 487 kilometara. Najveća brzina ograničena je na 200 km/h.

U usporedbi s osnovnim modelom, električni SUV s gumama za sve terene General Grabber AT3 ima 31 mm veći razmak od tla i dizajniran je za bolju upravljivost na rahlim podlogama poput šljunka ili snijega. U osnovnoj postavci vozilo ima razmak od tla od 206 mm. Pri većim brzinama vozilo se postupno spušta – za 15 mm pri 85 km/h, 17 mm pri 100 km/h i 13 mm pri 120 km/h.

Ovo optimizira stabilnost vožnje pri velikim brzinama za poboljšanu aerodinamiku i domet. U kombinaciji s prednjim pristupnim kutom od 20 stupnjeva i stražnjim pristupnim kutom od 26 stupnjeva, električni SUV dobro je pripremljen za svladavanje lakih terenskih terena. Vozilo ima pregibni kut od 19 stupnjeva.

Audi Q8 e-tron edition Dakar Izvor: Promo fotografije / Autor: Audi

Strategija upravljanja zračnim ovjesom također je revidirana kako bi zadovoljila zahtjeve tipične za terensku vožnju. Dubina gaženja vodene prepreke je 300 mm.

Prepoznatljiv vanjski izgled naglašava sportski terenski izgled

Q8 e-tron izdanje Dakar dostupno je u Siam Beige metalik bež, Mythos Black metalik crnoj i Magnetic Grey sivoj boji. Singleframe uvijek dolazi u boji karoserije. Kao opcija, projekcijsko svjetlo u Singleframeu, sa svojom svjetlosnom trakom, stvara vizualno dosljednu vezu između prednjih svjetala. Bottom Line također dolazi u metalik boji Mythos Black crnoj, dajući vozilu dašak stabilnosti i prianjanja.

Prošireni i kontinuirani ukrasi lukova kotača sprijeda i straga daju Q8 e-tron izdanju Dakar samouvjeren stav na cesti. Kada se otvore vozačeva vrata, LED svjetla projiciraju riječi 'edition Dakar' na tlo. Individualna klasa izdanja Dakar također se odražava u ekskluzivnom poklopcu ključa s posebnim brendiranjem. Kao opcija dostupan je praktični ključ (s protuprovalnim alarmnim sustavom) koji se može koristiti za otvaranje vrata i poklopca prtljažnika putem bežične komunikacije između ključa i vozila. Ključ također može zaključati vozilo putem senzora na kvakama vrata.

Q8 e-tron izdanje Dakar može se opremiti jedinstvenim paketom naljepnica inspiriranim legendarnim RS Q e-tronom. Počevši od metalik boje karoserije Mythos Black crne, automobil je djelomično ukrašen. To znači da folija koristi namjenske prozirne folije i ne maskira cijelu površinu, iako su sve vanjske komponente tretirane. Omotani modeli ograničeni su na 99 primjeraka. Na D-stupu, serijski broj posebnog modela može se vidjeti u matiranim slovima.

Bogata standardna oprema

Posebno izdanje modela silazi s proizvodne trake s Matrix LED prednjim i stražnjim svjetlima kao standardom za precizno osvjetljenje ceste visoke razlučivosti. Standardna oprema također uključuje zatamnjene štitnike za sunce za vrata prtljažnika, stražnja vrata i bočne prozore. Iznutra, unutrašnjost S line sada je standardna: ovaj paket uključuje sportska sjedala dubokih kontura presvučena Dinamica mikrovlaknima i umjetnom kožom.

Vozilo također ima višenamjenski sportski kožni upravljač, elegantnu crnu oblogu krova, papučice od nehrđajućeg čelika i udoban središnji naslon za ruku. Dekorativni umetci dolaze od brušenog mat aluminija, dok pragovi vrata imaju aluminijske umetke. Gornji dio ploče s instrumentima i donji elementi interijera presvučeni su crnom umjetnom kožom. Audi Sport paket šavova u crvenoj boji dostupan je kao opcija.

Dodaje kontrastne naglaske s šavovima u boji na sportskim sjedalima, upravljaču, jastučićima za koljena i naslonima za ruke na vratima. Sigurnosni pojasevi također su obrubljeni crvenom bojom kako bi se savršeno uklopili sa sportskim osjećajem u kabini.

Head-up zaslon nadopunjuje zaslone. Projicira važne informacije ravno na vjetrobransko staklo – čini se da projekcije lebde ispred vozača. Još jedna nova značajka je zaslon u operativnom sustavu MMI koji prikazuje podatke o kutu nagiba vozila. Osim toga, Audi nudi MMI pozadinske slike na MMI zaslonu kreirane posebno za izdanje Dakar.

Na MMI zaslonu, Audi nudi tematske svjetove generirane posebno za Edition s MMI pozadinskim slikama i usklađenim ambijentalnim osvjetljenjem. Duh vozila ovdje je predstavljen u tri scene: od pustinjske oluje i tragova guma do krajolika dina. Audi phone box čini korištenje telefona vrlo praktičnim. Povezuje vozačev pametni telefon, koji induktivno puni, s antenom automobila. Izdanje također standardno dolazi s paketima pomoći City i Tour.

Robusna oprema Q8 e-tron edition Dakar nudi dodatni dokaz njegove praktičnosti. Paket prostora za pohranu i prtljažnik također je standardna značajka. Izdržljiva obloga prtljažnika i čvrste podne prostirke imaju natpis 'edition'. Posebno izdanje standardno dolazi i s krovnim nosačem. Sa svojom nosivošću od 40 kg, krovni nosač se može koristiti za spremanje raznih stvari. Priložena je torba za krovni nosač i trake za pričvršćivanje dodataka.

Druga utičnica za punjenje može se koristiti za punjenje visokonaponske baterije pomoću kombiniranog sustava punjenja tipa 2 (CCS2). Štoviše, e-tron sustav punjenja nudi sve što je potrebno za avanturiste da napune svoje vozilo - bilo kod kuće, s prijateljima ili u kući za odmor.

Q8 e-tron izdanje Dakar isporučuje se s osam guma. Automobil dolazi opremljen gumama za sve terene General Grabber AT3 za izvrsnu otpornost na teren. Gume također osiguravaju poboljšano prianjanje na raznim površinama uključujući šljunak, kamenit teren, planinske i šumske staze te snijeg. Poseban uzorak gaznog sloja optimizira ubrzanje, kao i kočenje i kvalitetu bočne kontrole, a istovremeno omogućuje gumama učinkovito samočišćenje, posebno pri vožnji po blatnim površinama.

Grabber AT3 također ima izvrsne vozne karakteristike i nisku emisiju buke na asfaltnim cestama za značajno povećanu udobnost vožnje. Gume za sve terene imaju oznaku M+S, što znači da su prikladne za korištenje tijekom cijele godine. Komplet ljetnih guma na 20-colnim kotačima (dimenzija guma 265/60R18) u atraktivnom S dizajnu s 5 V krakova također je uključen u Q8 e-tron edition Dakar.

  • +56
Audi Q8 e-tron edition Dakar Izvor: Promo fotografije / Autor: Audi

Više svjetla, vidljivosti i zvuka: posebne značajke

Opcijski paket ambijentalnog svjetla plus sa šest unaprijed definiranih profila boja uljepšava unutrašnjost do sjajnog učinka. S opsežnim konturnim svjetlima u do 30 boja, precizno ocrtava elementarne linije interijera. Kao alternativu standardnom dvozonskom automatskom klima-uređaju, Audi nudi četverozonski automatski klima uređaj.

Audi Q8 e-tron edition Dakar​ Izvor: Promo fotografije / Autor: Audi

Sustav može koristiti opcijski drugi visokonaponski grijač za osjetno povećanje snage grijanja. To znači da se unutrašnjost brže zagrijava u vrlo hladnim uvjetima, dok dodatni grijač baterije osigurava da je baterija spremna za punjenje na vrlo niskim temperaturama. Opcijski Bang & Olufsen Premium zvučni sustav s 3D zvukom čini električni SUV još boljim vrhunskim zvučnim iskustvom. Pokreće 16 zvučnika snage 705 W.

Opcijski dostupni virtualni bočni retrovizori s kamerama smanjuju ukupnu širinu vozila za 15 cm, poboljšavajući koeficijent otpora. Virtualna zrcala pružaju jasniju vidljivost od uobičajenih zrcala u prašnjavim ili mokrim terenskim uvjetima.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'