Cestovna verzija

Aston Martin DBS GT Zagato: Ovo je 770 KS čistog užitka!

07.10.2019 u 08:46

Bionic
Reading

DBZ Centenary Collection koja obilježava stogodišnjicu tvrtke Aston Martin obuhvaća DBS GT Zagato i DB4 GT Zagato Continuation, a samo će 19 sretnika moći kupiti ovaj 'dinamični dvojac' po cijeni od 6 milijuna funti (plus davanja)

Aston Martin je otkrio i drugi dio svoje DBZ Centenary Collection slagalice predstavljanjem cestovne verzije superautomobila pod imenom DBS GT Zagato. Nakon trkaćeg automobila DB4 GT Zagato Continuation, koji smo vam u Autozoni predstavili prije skoro četiri mjeseca, svijet je dobio još jedan izvanredno lijep i sasvim poseban model automobila.

Ultra-ekskluzivna kolekcija britanskog proizvođača sportskih automobila Aston Martina sada je kompletirana, pa će ovaj dvojac koji se nudi samo kao paket biti ponuđen tek devetnaestorici sretnih, ali i poprilično bogatih kupaca. Naime, ova ograničena serija stajati će 6 milijuna funti (plus lokalna davanja).

DBZ Centenary Collection koja obilježava stogodišnjicu tvrtke Aston Martin predstavljena je javnosti na Audrain’s Newport Concours & Motor Weeku u američkoj saveznoj državi Rhode Island, priredbi koja je u nedjelju zatvorila svoja vrata. Zanimljivo je da su DBS GT Zagato i DB4 GT Zagato Continuation najskuplji novoproizvedeni Aston Martin modeli ikada.

DBS GT Zagato, opsežno prerađena verzija superautomobila DBS Superleggera iz 2018., preuzeti će i 5,2-litreni V12 twin-turbo motor spomenutog modela, ali će njegova pogonska jedinica biti dodatno ojačana s početnih 725 ks (533 Kw) na 770 KS (567 kW). Sam proizvođač ne navodi detaljniju specifikaciju, ali ako malo bolje bacimo pogled na ono što nam nudi DBS Superleggera onda ćemo vidjeti da je i njegova nešto 'slabašnija' verzija motora omogućavala nevjerojatne performanse. Najveći okretni moment ovoga 45 KS slabijeg motora iznosi 900 Nm pri 1800 do 5000 o/min, što je cijelom automobilu omogućava ubrzanje od 0 do 100 km/h tek 3,6 sekundi, a krajnja brzina mu je skoro 340 km/h. Za prijenos snage brine se ZF-ov 8-brzinski automatski mjenjač, a pogon je na stražnjim kotačima.

Ne sumnjamo da će DBS GT Zagato imati i osjetno bolje performanse, ukoliko je to uopće i 'zakonski' moguće.

Aston Martin

Aston Martin Lagonda Global Holdings plc je britanski neovisni proizvođač luksuznih sportskih automobila i grand tourera. Osnovali su ga 1913. godine Lionel Martin i Robert Bamford. Legendarni David Brown (otuda i 'DB' skraćenica u nazivu modela) ga je preuzeo 1947. godine, i otada je ovaj proizvođač sinonim za skupe grand touring automobile 1950-ih i 1960-ih; Aston Martin se u javnosti povezuje i s izmišljenim likom - tajnim agentom MI6 Jamesom Bondom ('dozvola za ubijanje' broj 007) nakon korištenja modela DB5 u filmu Goldfinger iz 1964. godine. Njihovi se sportski automobili smatraju britanskom kulturnom ikonom. Aston Martin ima 'kraljevski nalog' kao dobavljač motornih vozila princu Walesu od 1982. Ima preko 150 zastupnika automobila u preko 50 zemalja na šest kontinenata, što ga čini globalnom automobilskom markom.

Ako ste se pitali otkuda Lagonda u imenu, onda treba reći da je Aston Martin kupio 1947. godine britanskog neovisnog proizvođača automobila Lagondu, koju je 1906. godine osnovao u Stainesu u Middlesexu Amerikanac, Wilbur Gunn (1859-1920), bivši operni pjevač. Postao je britanski državljanin 1891. godine i radio je kao inženjer za brze glisere i motocikle u Stainesu. Tvrtku je nazvao po nekadašnjem naselju Lagonda u Springfieldu, Ohio, gradu svog rođenja. A ime Aston se povezuje s Lionelom Martinom, koji su utrkivao na Aston Hill Bike Parku u parohiji Aston Clinton u Buckinghamshireu u Engleskoj. 

Njegova karoserija biti će obojana u ekskluzivnu crvenu Supernova Red boju, a tu su i naglašeni detalji, poput krova i stražnjeg spojlera od karbonskih vlakana. Njegove crno-zlatne felge 'isprintane' su u 3D tehnologiji. Nevjerojatan je i podatak da su prednja i stražnja krilata oznaka Aston Martin izrađene od 18-karatnog zlata, a tu su i crna anodizirana prednja maska hladnjaka (čiji se trokutasti segmenti otvaraju i zatvaraju prema potrebi), kao i zlatno anodizirane crte na bokovima te središnje matice kotača.

Dizajn ovog posebnog modela vodili su dizajnerski timovi Zagata i Aston Martina. Profilirani krov s dvostrukim ispupčenjima oblikovan prema originalu, proteže se od prednjeg vjetrobranskog stakla do repa automobila, zamjenjujući stražnje vjetrobransko staklo.

Prednji dio automobila također je posebno oblikovan, slične forme kao i krova, tu su i nova prednja svjetla i prepravljena Zagato prednja rešetka. Automobil također dobija i jedinstveni dizajn kotača.

  • U unutrašnjosti kabine DBS GT Zagato prikazan prije nekoliko dana obučen je u Caithness Spicy Red crvenu kožu , ima Zagato 'Z' izvezene presvlake sjedala od Satin Twill satenskog materijala, dok su poluge za ručno mijenjanje brzina i dio volana izrađeni od karbonskih vlakana.

Aston Martin tvrdi da su vodeća tvrtka u svijetu u korištenju karbonskih i metalnih 3D printanih unutrašnjih površina, a jednom je premazu potrebno i do 100 sati za ispis i pripremu.

Prvi primjerci ove nevjerojatne DBZ Centenary Collection verzije automobila kupcima će biti isporučeni već krajem ove godine.

  • +16
Aston Martin DBZ Centenary Collection Izvor: Promo fotografije / Autor: Aston Martin