OPORBA NA NOGAMA ZBOG BDP-A

Zgrebec HDZ-u: Zabrinuti ste?! Što ste radili zadnjih osam godina?

21.09.2012 u 12:53

Bionic
Reading

Iako se očekivalo da će saborski zastupnici jutros rad započeti raspravom o strategiji zdravstva do 2020., već na samom početku oporba je zatražila stanku kako bi mogla progovoriti o podacima da je BDP u drugom kvartalu pao za 2,2 posto

'Vidjeli smo da je Državni zavod za statistiku objavio jučer opsežnije podatke o kretanju BDP-a u drugom kvartalu i oni su lošiji od onoga što je već bilo najavljivano. U drugom kvartalu BDP je pao za 2,2 posto što znači da je pao životni standard građana, smanjene su poslovne mogućnosti. Tih 2,2 posto najbrži je pad gospodarske aktivnosti od prvog kvartala 2010. Osobna potrošnja, koja sugerira kako građani Hrvatske žive, pala je još više od BDP-a, pala je za 3,4 posto. I to je rekordan pad, još od drugog kvartala 2010. godine', kazala je uvodno HDZ-ova Martina Dalić.

Poručila je kako su ovime izbrisani svi poticaji i gospodarske aktivnosti koje su napravljene, i to sve zbog ekonomske politike koja se zadnjih pola godine temeljila na uvođenju novih poreza.

'S ovoga mjesta želim zatražiti da se promijeni takva ekonomska politika, jer ona vodi u daljnje potonuće. Nikakve bezobraštine, nikakve doskočice u Saboru ovome ne pomažu. Tražim da se prestane s povećanjem poreza, da se odustane od najavljenog uvođenja poreza na imovinu, da se odustane od mjera koje predstavljaju daljnji teret na gospodarstvo', poručila je Dalić.

212492,212070,212060,212045
Kritikama vladajućih pridružio se i HDSSB-ov Dražen Đurović, koji je zastupnike pozvao da se prestanu baviti sami sobom i da počnu govoriti o egzistencijalnim problemima građana.

'Sve veći broj građana približava se granici nesnošljivosti i većina ljudi u ovoj državi u ovom trenutku ne može više preživljavati. Suočeni s poskupljenjem hrane, s rastom PDV-a, s rastom cijene energenata, sa stalnim rastom cijena benzina, većina hrvatskih građana iz mjeseca u mjesec, a pogotovo sada kada dolazi jesen neće moći držati nos iznad površine vode već će početi tonuti ispod vode. Osnovni problem s kojim se suočavaju mlade obitelji je to što nemaju radnih mjesta i to je mlada generacija. Srednja se suočava s time što gubi radna mjesta koja je imala, umirovljenici time što sa svojim mirovinama više ne mogu podmiriti životne troškove i preživjeti. Struja je porasla 20 i nešto posto, plin je porastao za 30 posto, a s novim tarifnim sustavom koji je uveden računi za plin bit će 50 do 70 posto veći', poručio je Đurović.

Poruku za vladajuće imao je i Dragutin Lesar iz Hrvatskih laburista. 'Vlada tvrdi da ne može ništa, ali mora hitno povećati minimalnu plaću na 40 posto prosječne plaće, inače će biti blokirano 300 tisuća računa', rekao je Lesar, upozorivši da bi se uskoro u blokadi mogli naći računi 300 tisuća građana.

Međutim, kritičarima iz oporbe, posebno HDZ-u, odgovorila je SDP-ova Dragica Zgrebec. 'Bili biste uvjerljivi u svojoj zabrinutosti da niste osam godina bili na vlasti, da niste tih osam godina radili tako da nije bilo adekvatnih mjera ni poticaja ni u gospodarskom ni u socijalnom smislu, da se izvlačio novac iz tvrtki, iscrpljivali su se građani, a dobar dio tih sredstava završavao je u privatnim džepovima', kazala je Zgrebec.

Prozvala je HDZ poručivši da ne bi danas bili u ovakvoj situaciji da su se antirecesijske mjere počele provoditi 2008. 'Nije se reagiralo na vrijeme, proračunska politika se vodila kao da smo u procvatu ekonomije, visoki deficiti financirali su se skupim kreditima koji danas dolaze na naplatu, imali smo eksploziju nelikvidnosti, toleriralo se da nitko nikome ne plaća, izgubljeno je 200 tisuća radnih mjesta, a fiktivno se radilo u nekim tvrtkama tako da se po dvije godine nisu isplaćivale plaće, doprinosi', rekla je Zgrebec

Stranu joj je donekle držao i IDS-ov Damir Kajin, koji je kazao da bi Vlada ipak trebala malo popustiti s poreznom presijom. 'Poreznom presijom naš proračun se puni korektno i to je za svaku pohvalu, ali ponekad travu treba pustiti da malo naraste, a ne je stalno šišati, jer onda nećemo imati što ponijeti kući', rekao je Kajin.