zahtjev za članstvom

Zelenskij će se videovezom obratiti na izvanrednoj sjednici Europskog parlamenta

01.03.2022 u 11:32

Bionic
Reading

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij, koji poziva da Ukrajina odmah uđe u Europsku uniju nakon ruske invazije, obratit će se videovezom na izvanrednoj sjednici Europskog parlamenta u utorak u 12,30, najavila je predsjednica te institucije Roberta Metsola

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i šef europske diplomacije Josep Borrell također će sudjelovati na izvanrednoj sjednici Europskog parlamenta posvećenoj ruskom napadu na Ukrajinu.

Zelenskij je u ponedjeljak rekao da je potpisao službeni zahtjev za prijem Ukrajine u EU.

Ukrajinski predsjednik je zatražio od Europske unije da dopusti da Ukrajina odmah postane članicom, po posebnoj proceduri, budući da se brani od invazije ruskih snaga.

Predsjednici zemalja EU-a iz srednje i istočne Europe pozvali su u ponedjeljak ostale članice Unije da Ukrajini odmah daju status zemlje kandidata za članstvo u EU-u i otvore pregovore o članstvu, u otvorenom pismu objavljenom u ponedjeljak.

Izvor: Wochit / Autor: AFPTV

Za primanje Ukrajine u Uniju potrebna je suglasnost svih država članica, a neke od njih o tome imaju različita stajališta, izjavio je u ponedjeljak Michel.