niska koncentracija čestica

Zavod 'Dr. Andrija Štampar': Danas se očekuje zrak dobre kvalitete

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 30.03.2020 13:23
  • Objavljeno 30.03.2020 u 13:23
Ilustracija

Ilustracija

Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filic/PIXSELL

Na temelju zadnjeg indeksa kvalitete zraka za lebdeće čestice PM10 i PM 2,5, koji se određuje na temelju 24-satnih kliznih prosjeka, stručnjaci iz Zavoda za javno zdravstvo 'Dr. Andrija Štampar' ističu kako tijekom današnjeg dana možemo očekivati zrak dobre kvalitete

Na području Zagreba zrak je umjerene (mjerna postaja Zagreb-3) i prihvatljive kvalitete (mjerne postaje Zagreb-1 i Zagreb-2). Indeks kvalitete zraka za PM10 i PM 2,5 određen je na temelju 24-satnih kliznih prosjeka, a rezultat je pokazao da su satne koncentracije od sinoć niske. Sukladno tome, tijekom dana se očekuje da će zrak biti dobre kvalitete, navodi u priopćenju Zavod.

Mjerenja kvalitete zraka provedena u istočnom dijelu Hrvatske, Istri i Dalmaciji ukazuju na činjenicu da je zrak i dalje loše kvalitete. Međutim, satne koncentracije su od jutra niske pa se i za to područje očekuje umjerena, prihvatljiva i konačno dobra kvaliteta zraka.

Imajući u vidu epidemiološku situaciju, stručnjaci preporučuju, osobito osjetljivim skupinama - djeci, trudnicama, osobama starije životne dobi, oboljelim od kroničnih bolesti dišnog i srčano-krvožilnog sustava, pušačima te osobama oslabljenog imuniteta da još malo pričekaju sa fizičkim aktivnostima na otvorenome.

Povećane koncentracije čestica PM10 i PM2,5 u zraku rezultat su dolaska pustinjskog pijeska iz pustinje Karakum u središnjoj Aziji, podsjeća se u priopćenju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!