leteće čestice

DHMZ: Visoko zagađenje zraka u Zagrebu se smanjuje

  • Autor: V. B./Hina
  • Zadnja izmjena 27.03.2020 19:54
  • Objavljeno 27.03.2020 u 19:54
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filic/PIXSELL

Smanjuje se zagađenje zraka letećim česticama zabilježeno tijekom dana na mjernim postajama u Osijeku, Sisku i Zagrebu, izvijestili su u petak iz Državnog hidrometeorološkog zavoda nakon što je u Zagrebu izmjereno iznimno visoko zagađenje zraka

Trenutno se bilježi trend pada pa je tako na mjernoj postaji Dugave u 18 sati izmjeren 341 mikrogram letećih čestica po kubnom metru zraka u odnosu na 402 mikrograma izmjerenih u 15 sati, doznaje se u petak u DHMZ-u.

Te su čestice veličine zrna prašine, a njihova koncentracija raste kada se zadržavaju pri tlu zbog kondenziranja određenih onečišćujućih plinova, vodene pare i svega što se izbacuje u atmosferu

Zagađenje zraka letećim česticama najveći problem predstavlja osobama koje inače imaju smetnje dišnog sustava, a ovo današnje nije povezano s posljedicama nedjeljnog potresa u Zagrebu.

Najveće zagađenje zraka u Osijeku i Zagrebu

Najveće zagađenje zraka letećim česticama zabilježeno je jutros u 10 sati u Osijeku i postupno se smanjivalo, ali je došlo i do Zagreba, izjavila je za Hinu načelnica Sektora za kvalitetu zraka Državnog hidrometeorološkog zavoda Cleo Kosanović.

Dodala je kako je na državnoj mjernoj postaji Dugave u 15 sati koncentracija iznosila 402 mikrograma po kubnom metru. To je jako visoko zagađenje i gledano u 24 satnom razdoblju, prosječna koncentracija letećih čestica ne bi smjela dnevno prijeći 50 mikrograma po kubnom metru, pojasnila je.

Godišnja je gornja granica prosječna vrijednost dopuštene koncentracije lebdećih čestica 40 mikrograma po kubnom metru zraka. U slučaju da se ta granica prekorači više od 25 puta godišnje tada je kvaliteta zraka za tu onečišćujuću tvar druge kategorije, rekla je Kosanović. Stoga se čeka do kraja dana, jer se mjerenja provode u više navrata i na kraju izračunava srednja vrijednost.

Zagađenje dolazi iz inozemstva

O mogućem izvoru zagađenja je teško govoriti, jer dolazi iz inozemstva, budući je visoko onečišćenje zabilježeno i u Poljskoj, Srbiji, Sloveniji. Te zemlje je zahvatila fronta onečišćenja i imaju visoku koncentraciju polutanata i nije u pitanju neki lokalni izvor, smatra Kosanović. Onečišćenje je zračnim strujanjem došlo do Hrvatske, razrjeđuje se i nastavlja dalje kretanje na zapad.

  • +3

Zagađeni zrak u Zagrebu

Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

Zagađenje letećim česticama od 250 mikrograma po kubnom metru izmjereno je jutros u 10 sati u Osijeku i nastavilo je kretanje prema zapadu zemlje pa je, među ostalim, zabilježeno i u Sisku.

Toplije vrijeme pogoduje da se onečišćenje ne zadržava i koncentrira pri pri tlu nego da se raspršuje dalje u atmosferu, dodala je Kosanović.   

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!