JOSIPOVIĆ PORUČIO KOSOR

'Zatražite moj opoziv ili dajte ostavku'

Bionic
Reading

Nakon oštrih reakcija HDZ-a i Vlade na govor predsjednika Josipovića u parlamentu BIH, i sam Josipović je uzvratio žešćim riječima. Premijerku je pozvao da, ako treba, u Saboru pokrene proceduru njegovog opoziva

'Ako premijerka smatra da sam ovim potezom prekršio Ustav, onda neka u skladu s propisima provede proceduru preispitivanja odgovornosti predsjednika Republike, ali ako se pokaže da nisam prekršio Ustav, onda tražim da premijerka podnese ostavku', odlučno je nakon nekoliko dana prepucavanja na relaciji Pantovčak - Banski Dvori poručio šef države Ivo Josipović.

Reakcija HDZ-a Josipovića, kako kaže, nije iznenadila jer je hrvatsku politiku, o kojoj je govorio u parlamentu BiH, kreirao upravo HDZ. 'Da su problemu pristupili odgovorno, bez pokušaja da izmišljanjem i etiketiranjem zamagle bit stvari, vidjeli bi da moja ocjena, ni u govoru u parmentu BiH, a ni prije, nije plošna. Kad već sami nisu mogli i znali učiniti isto, iskoristili bi ono što sam učinio da okrenu politiku i prije svega Hrvatima u BiH otvore perspektivu da konačno postanu pravi jednakopravni subjekt u političkom životu BiH, da ih prestanu tretirati kao prigodnu glasačku mašineriju i vrate im dostojanstvo', oštro je prokomentirao Josipović u intervjuu za SEEbiz.eu.

Upravo je Vlada, mišljenje je Josipovića, mogla biti ta koja je potakla pomirenje. 'Mogla je i premijerka otići u Ahmiće i Križančevo selo, ali nije. Mogao je to učiniti i Vladimir Šeks ili neki od bivših premijera koji su uvrijeđeno dotrčali u Banske dvore da se zgražaju nad riječima pomirenja. Ali nisu. Zašto oni nisu to učinili u društvu katoličkog i muslimanskog vjerskog vođe? Naprosto, nisu za to imali hrabrosti i snage. Pa zato izmišljaju da kršim Ustav, ne osuđujem Miloševića, izjednačavam krivnju... A stvar je beskrajno jednostavna. Treba samo malo iskrenosti i dobre volje, prepoznati da pogreške, pa i zlo, nisu samo kod drugih. A to ne znači ni izjednačiti krivnju za rat ni umanjiti značaj Domovinskog rata', rekao je Josipović.

Svoj govor u parlamentu BiH Josipović ne bi mijenjao. 'Zanimljivo je, odnosno licemjerno, da su na dan mog govora u parlamentu BiH Hebrang i Šeks sjedili na promociji knjige Žarka Domljana, koji, je, kako piše Večernji list, izjavio da je Tuđman zbog Šuška prihvatio podjelu BiH', zaključio je Josipović.

Na Josipovićeve izjave reagirala je i sama premijerka Kosor, prenosi Večernji list. 'Nisam niti razmišljala o njegovoj ostavci i ne znam odakle mu ta ideja. Nikad, nigdje, nikome uopće nisam ni spomenula da ću pokrenuti postupak za opoziv. Predlažem presdjedniku da prestane slati poruke preko medija, da sjednemo za stol, kao što sam to još u petak predložila. Ne pada mi na pamet podnijeti ostavku, niti me predsjednik države na to može pozvati jer nema te ustavne mogućnosti', poručila je, preko glasnogovornice Martine Banić premijerka Jadranka Kosor.