PUNO SUMNJIVIH POSLOVA

Zašto je uhićen kralj zaštitara Josip Klemm

Bionic
Reading

Predsjednik Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata Orao te direktor i vlasnik tvrtke Klemm security Josip Klemm uhićen je poslijepodne u Zagrebu zbog sumnje da se zlouporabom položaja i ovlasti, služeći se fiktivnim fakturama, okoristio za najmanje 3,2 milijuna kuna. Jutarnji doznaje da je s Klemmom osumnjičen i Radovan Štetić, poznat iz postupka tzv. zločinačkoj organizaciji

Suosumnjičeni Radovan Štetić je nedavno osuđen na tri godine zatvora na osnovi nagodbe s Uskokom zbog sumnji da je preko niza tvrtki prijevarama stekao nekoliko milijuna kuna, piše Jutarnji list. Zajedno sa Štetićem u tome postupku je osumnjičen i sin aktualnoga načelnika zagrebačke policije Saša Burušić. Štetić je priznao krivnju te se odrekao prava žalbe, a do početka izdržavanja kazne pušten je da se brani sa slobode. Za razliku od Klemma, Štetić je, po svemu sudeći, naslutio policiju te dao petama vjetra i za njime se trenutno traga.

Podsjetimo, ne navodeći ime uhićenika Ravnateljstvo policije u srijedu kasno poslijepodne je objavilo da je Klemm uhićen nakon dovršenih višemjesečnih izvida u suradnji s Poreznom upravom i Županijskim državnim odvjetništvom u Zagrebu te da će nakon 'provedenih dokaznih radnji uz kaznenu prijavu biti doveden pritvorskom nadzorniku'.

Na službenoj internetskoj stranici Ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je da je zbog pomaganja u tom nedjelu osumnjičena još jedna osoba, 55-godišnji hrvatski državljanin, a to je, kako doznaje Jutarnji, Radovan Štetić.

Policija sumnja da je Klemm od početka 2005. do sredine 2007. u Zagrebu, kao direktor trgovačkog društva, nalagao neosnovana plaćanja sa žiro-računa svoje tvrtke na račune više drugih trgovačkih društava koja su mu izdavala račune za neobavljene usluge.

'Ujedno, postoje osnove sumnje da je uhićeniku u tome pomagao drugoprijavljeni, na način da je pronalazio odgovorne osobe raznih trgovačkih društava i s njima dogovarao da trgovačkom društvu uhićenika izdaju račune za neobavljene usluge. Nakon što bi plaćanje bilo izvršeno, po nalogu drugoprijavljenog, odgovorne osobe tih društava podizale bi novčana sredstva i predavali mu ih, a drugoprijavljeni ih je predavao uhićeniku', navodi MUP u službenom priopćenju.

Klemm je navodno na taj način, na štetu tvrtke u kojoj je odgovorna osoba, zaradio najmanje 3,2 milijuna kuna.


Klemm security je tvrtka koja u zaštitarskoj branši bilježi nevjerojatan rast od oko 30 posto godišnje. Tvrtka je pri osnivanju imala desetak zaposlenika, a sada ih ima oko 800, piše Jutarnji list.

Godine 2008. prijavila je ukupne prihode od 22,5 milijuna kuna, 249 zaposlenih i dobit nakon oporezivanja od 3,9 milijuna kuna, a 2012. u financijskim su izvješćima prijavili prihod od 80,4 milijuna kuna, 796 zaposlenika te ostvarenu dobit nakon oporezivanja od 17,3 milijuna kuna. Usporedbe radi, Zlatko Marić prijavio je te iste godine prihod od 329,8 milijuna kuna i ostvarenu dobit nakon oporezivanja od 37,3 milijuna kuna.

Tvrtka Klemm security dosad se nekoliko puta našla pod lupom istražitelja zbog nekih financijskih nejasnoća.

Posljednju od tih financijskih istraga u kojoj se spominje Klemm nedavno je pokrenuo Pnuskok, a radi se o slučaju transfera hrvatskoga košarkaša Darija Šarića u Cibonu u studenome 2012. godine.