NEZADOVOLJNI JAVNOM NABAVOM

Zaštitarima plaća pala na 3.000 kuna

20.09.2013 u 17:55

Bionic
Reading

Hrvatski zaštitari ocijenili su danas da je njihov materijalni položaj potrebno poboljšati budući da su im plaće znatno ispod hrvatskog prosjeka iako rade opasne poslove i izloženi su mnogim opasnostima.

Na obilježavanju Dana zaštitara i blagdana njihova zaštitnika Sv. Mateja - 21. rujna u organizaciji Hrvatskog ceha zaštitara njegov predsjednik Damir Funčić upozorio je kako je prosječna plaća zaštitara s 3200 kuna pala na 3000 kuna, a satnica s 38 kuna ispod 30 kuna, što dovodi u pitanje isplatu i takvih plaća. Ustvrdio je kako bi plaća zaštitara trebala biti bar na razini prosječne plaće u Hrvatskoj i da bi najnižu razinu trebalo osigurati granskim kolektivnim ugovorom.

Funčić je također rekao kako bi u javnoj nabavi, umjesto najniže cijene, kriterij trebala biti ekonomska isplativost jer se u protivnom rušenjem cijene srozava kvaliteta usluge i plaće, ali raste i nezadovoljstvo korisnika.

U ime Ministarstva unutarnjih poslova pomoćnica ministra Ines Krajčak zahvalila je Hrvatskome cehu zaštitara na dosadašnjoj uspješnoj suradnji, ističući da to ministarstvo i njihova cehovska udruga unaprjeđuju zaštitarsku struku. Napomenula je da su u pripremi zakonske izmjene kojima se nastoji poboljšati kvaliteta rada zaštitarskih službi i staviti ih u ravnopravan položaj s onima u Europskoj uniji.

Krajčak je dodala da podupiru izmjene Zakona o javnoj nabavi kako bi se izabrale najpovoljnije ponude, a ne najjeftinije. Najavila je da će MUP i dalje provoditi redoviti i izvanredni nadzor te pooštriti sankcije zaštitarima koji ne rade profesionalno.

Na skupu je pročitano i pismo predsjednika CoESS-a Konfederacije europskih zaštitarskih službi Marca Pissensa u kojemu stoji kako vrlo cijene rad Hrvatskog ceha zaštitara koji promiče zaštitarsku struku. Istaknuo je važnu ulogu zaštitara u suvremenom društvu koji se nose s mnogim opasnostima i prvi su na crti obrane od raznih vrsta napada. Dodao je kako vjeruje da u Hrvatskoj ima mjesta za poboljšanje kvalitete usluge i profesionalnosti, napominjući kako je razumljivo da zaštitarstvo u uvjetima gospodarske krize prolazi teško razdoblje.

Na skupu je najavljeno da će se početkom listopada na Zagrebačkom velesajmu održati Međunarodni sajam zaštite osoba i imovine Interprotex 2013.