prva sjednica nove vlade

Plenković otkrio kako će se financirati obnova zgrada nakon potresa u Zagrebu - 60 posto Vlada, 20 posto lokalna samouprava i 20 posto vlasnici

24.07.2020 u 13:19

Bionic
Reading

Prva sjednica nove Vlade Andreja Plenkovića, koja je jučer potvrđena u Saboru, održala se u Banskim dvorima. Glavna tema sjednice je bio Zakon o obnovi Zagreba, a konačno je otkriveno kako bi se ona trebala financirati

Plenković je na početku čestitao svim ministrima na povjerenju koje su jučer dobili od Sabora. 'Želim još jednom zahvaliti sugrađanima na povjerenju, zahvaliti našim partnerima u većini na izradi programa Vlade i želji da sljedeće 4 godine svi predano radimo na ciljevima', rekao je Plenković.

Odmah se osvrnuo na situaciju s koronavirusom. 'Očekujem da ministri budu u tijesnoj suradnji sljedećih dana kako bi kombinirali ono što radimo u zemlji s tim da održimo turističku sezonu', kazao je.

Uz to, glavna tema, dodao je, Zakon je o obnovi Zagreba. 'Kao što smo obećali na prvoj sjednici vlade taj zakon je na dnevnom redu', poručio je.

Ministar zdravstva Vili Beroš iznio je podatke o koronavirusu i ispravio Krunoslava Capaka, kazavši da je u posljednjih 24 sata zabilježeno 81 novooboljelih.

Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj je 1032, 139 osoba su na bolničkom liječenju, a devet ih je na respiratoru. Od početka epidemije preminulo je 128 osoba, od kojih osam u zadnjih tjedan dana, rekao je Beroš.

'Većina oboljelih ima blažu kliničku sliku, i iako je epidemiološka situacija pod kontrola ne možemo biti zadovoljni jer znamo da možemo bolje', kazao je Beroš i građane ponovno pozvao na odgovornost.

Davor Božinović izvjestio je i aktivnostima Stožera. 'Što se tiče djelovanja Stožera, intenzivirali smo mjeree kontrole nad lokalnim stožerima. Izvršena su 2156 nadzora poslovnih subjekata, noćnih klubova i otvorenih prostora. S privatnim okupljanjima izvršeno je preko 7000 nadzora, a nepravilnosti smo utvrdili u tri posto', rekao je Božinović.

Kazao je da je pojačan interes za ulazak u Hrvatsku i da se uglavnom radi o turistima. 'Vrlo su aktivni kontakti s nizozemskom gdje će naša diplomacija izložiti svu argumentaciju koja je poznata i nizozemskim turistima u hrvatskoj, a to je da borave u sigurnoj turističkoj destinaciji', rekao je Božinović.

Sjednica Vlade Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Vlada RH

Predstavljen Zakon o obnovi Zagreba

Plenković je kazao da Zakon o obnovi Zagreba treba osigurati temeljne principe obnove. 'Konzultirali smo sve zainteresirane dionike - građevinare, arhitekte, povjesničare umjetnosti, konzervatore, komore, udruge. Zakon se odnosi na širok krug ljudi i dugoročan je i zbog toga smo željeli da on prođe javno savjetovanje. Dio sugestija je već unesen u nacrt prijedloga zakona. Naša želja je da postignemo što širi konsenzus. Želimo da zakonski okvir bude jasan, transparentan i provediv. Pitanje koje smatram važnim je konstrukcijska obnova zgrada i financiranje. Financiranje konstrukcijske obnove zgrada bit će 60 posto Vlada, 20 posto lokalne jedinice i 20 posto vlasnici', kazao je Plenković.

'Formirati ćemo Fond za obnovu koji će biti zadužen i za prikupljanje sredstava za obnovu i predstavljat će svojevrstan one stop shop za sve informacije koje su bitne sugrađanima pogođenim potresom. I dalje ćemo tražiti izvore financiranja obnove', dodao je.

Podsjetio da su već tražili neke izvore financiranja i to kroz Fond solidarnosti. U kolovozu, kazao je, moglo bi doći do odluke o akontaciji od 89 milijuna eura, a ukupan bi iznos u Fondu mogao biti do 500 milijuna eura.

'Prema studiji koja je verificirana od Svjetske banke procijenjene štete su 11 i pol milijardi eura, razmjeri potresa su veliki. 10 sekundi potresa imat će 10 godina posla pred svima nama da obnovimo Zagreb po kriterijima koji su suvremeni u pogledu protupotresne zaštite', kazao je Plenković.

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Darko Horvat kazao je da će obnova biti veliki financijski izazov ali će najveći dio troškova podnijeti država. Izradit će se detaljan program mjera koji će detaljno odrediti aktivnosti i dinamiku obnove ovisno o izvorima financiranja.

  • +5
Sjednica Vlade Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Kada je riječ o zgradama javne namjene, Horvat je najavio da će se njihova obnova u potpunosti financirati sredstvima osnivača.

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek dodala je kako će se u obnovi voditi računa da se primjene najsuvremenije tehnologije kako bi se unaprijedila vrijednost fonda Zagreba i očuvale kulturno povijesne vrijednosti.

Ministar financija Zdravko Marić izrazio je nadu da će obnova pridonijeti i gospodarskoj aktivnosti u Hrvatskoj.

Prvo čitanje će se naći u Saboru već sljedeći tjedan, a drugo čitanje nakon kolovoza kada se Sabor vrati sa stanke.

Vlada rezimirala predsjedanje Europskom unijom

Vlada je prihvatila i izvještaj o predsjedanju Vijećem Europske unije. 'Napravili smo sve što smo mogli. Žao mi je što nismo održali sve sastanke kako bi predstavili građanima koliko je EU korisna. Covid-19 je promijenio puno toga. Sadržajno mislim da smo napravili puno', kazao je Plenković.