BERLUSCONIJEVE MJERE

Zarada građana na web stranicama

EURI NOVČANICE EURO

EURI NOVČANICE EURO

Izvor: tportal.hr / Autor: tporta..hr

Prihodi građana će biti objavljivani na web stranicama općina kojih u Italiji ima oko osam tisuća. Oni koji budu utajili više od tri milijuna eura poreza bit će kažnjavani zatvorom do dvije godine

To su najnovije mjere talijanske vlade desnog centra premijera Silvija Berlusconija za borbu protiv utajivača poreza i onih koji ne prijavljuju sve svoje prihode. Bivša vlada lijevog centra premijera Romana Prodija je 2008. dozvolila objavu na internetu prihoda svih građana, ali je tadašnji oporbeni desni centar napao takvu odluku kao kršenje privatnosti.

S internetskih stranica tada su povučeni svi podaci o prihodima, a sada desni centar uvodi mogućnost objavljivanja prijavljenog prihoda na online stranicama općina.

Svaka općina će na internetu objaviti prihod svojih građana po raznim kriterijima. Na primjer, prihodi svih vlasnika kafića ili svih vlasnika trgovina itd. Ili prema visinama prijavljenog prihoda pojedinaca. Sami građani će moći usporediti prijavljeni prihod neke osobe i vidjeti koji standard života uživa ta osoba.

Na primjer, ako je neka osoba prijavila niske prihode, a vozi superluksuzni automobil ili ima i jahtu, onda će se odmah znati da je dio prihoda utajio poreznom uredu.

Na obrascima za prijavu poreza svaki porezni obveznik će morati napisati i svoje račune u bankama kako bi porezni uredi mogli kontrolirati je li ispravno prijavio ulaske i svoje troškove. Porezni uredi će uspoređivati prijavljene prihode sa standardom života poreznog obveznika i odmah će se vidjeti može li ta osoba na osnovi svojih prihoda posjedovati što posjeduje.

U Italiji je samo 75.689, odnosno 0,18 posto od 41,6 milijuna poreznih obveznika prijavilo godišnji prihod veći od 200 tisuća eura. Istodobno svake godine se u Italiji proda više od 200 tisuća automobila jako skupih automobila, a da se o jahtama, vikendicama i ne govori.

Općinama će u njihovim blagajnama ostati sto posto novca, a ne samo 50 posto kao do sada, otkrivenog kao utaju. U Italiji se godišnje utaji oko 120 milijardi eura poreza prema podacima državnog računovodstva. Borba protiv utajivača poreza, kao i onih koji prijavljuju niže od stvarnih prihoda, postala je u Italiji primarnom. U toj zemlji je bilo gotovo obvezno utajiti porez, a one koji to nisu činili smatralo se glupima. Lukavci su bili oni koji su utajivali porez i uživali u novcu koji nisu prijavili društvu. Sada se klima mijenja. Otvara se lov na 'lukavce'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi