IMA LI DOVOLJNO NEZADOVOLJNIH?

Zapovjedništvo iz Rijeke regrutira SDP-ovu vojsku protiv Milanovića

27.05.2014 u 15:00

Bionic
Reading

Raskol u SDP-u više se niti ne nastoji prikriti. Dok čekamo da se javnosti obrati bivši ministar financija i riječki veteran Slavko Linić, polako se formiraju tabori. Rijeka je, očekivano, stala uz Linića, većina ministara je uz šefa stranke Zorana Milanovića, a preostala stranačka vojska važe na kojoj strani će za sebe izvući veći interes

Svjedočimo prvoj velikoj i javnoj krizi vodstva Zorana Milanovića. Nakon sukoba s jednim od osnivača SDP-a Slavkom Linićem sve mu je krenulo nizbrdo. Ostao je bez savjetnice za medije i glasnogovornice Vlade i stranke, pao mu je rejting, a onda se dvadesetak dana prije izbora za Europski parlament riješio i ministra financija Linića.

Navukao je bijes najjače organizacije SDP-a u Primorsko-goranskoj županiji predvođene Zlatkom Komadinom i Vojkom Obersnelom. Zbog predizborne kampanje i poplava suzdržali su se komentara, kao i Linić koji je na odlasku najavio da će nakon izborne noći raskrinkati Milanovića.

Nakon solidne reakcije na poplave, Milanović na EU izborima ipak nije doživio potop. Mogla je Kukuriku lista lako dobiti manje od četiri mandata, ali ni ovaj rezultat se ne smatra dovoljnim jer je HDZ-ova dobila čak šest mjesta. Nakon takvih rezultata izbora, jasno, traži se da netko odgovara.

Zoran Milanović u jučerašnjem intervjuu
za Novu TV rekao je da je, naravno, on odgovoran za sve uspjehe i neuspjehe, ali da ne namjerava nikome prepustiti svoj mandat: 'Izabran sam od stranačkog članstva da četiri godine vodim Vladu i stranku i pripremam je za izbore da ih opet dobijemo. To nije način na koji razmišljam jer nemam pravo.'

No što za građane i za članove SDP-a znači deklarativno pozivanje na odgovornost?
Pogotovo kada je premijer u lošim odnosima s čovjekom koji je SDP-u donio najviše glasova – Toninom Piculom. Sjetimo se, Picula je rezultate izbora dočekao i proslavio daleko od Milanovića. Pojavio se u stranačkom stožeru tek reda radi. Na komentar da će javnost to shvatiti kao da je u svađi sa šefom stranke, Picula je rekao: 'Ta tumačenja prepuštam interpretatorima.'

Odgovornost za Zlatka Komadinu očito znači davanje ostavke s mjesta predsjednika stranke, kao što je to učinio Dragutin Lesar nakon poraza Laburista u nedjelju. Dakle, najjači ogranak stranke i najjači kandidat stranke okrenuli su se protiv šefa Milanovića, ali to još uvijek nije rušilačka snaga. Održat će se u lipnju i glavni odbor stranke na kojemu će se od Milanovića tražiti da objasni kako uz ove negativne trendove misli SDP-u za godinu i pol dana osigurati vlast.

Tada će se i jasnije vidjeti snaga pobunjenika koji teren pripremaju već danas. Komadina i Obersnel održali su konferenciju za medije na kojoj su rekli kako suosjećaju s Linićem i najavili su da će u stranačkim prostorijama u Rijeci Linić napokon reći sve što misli. Linić, piše Novi list, vjeruje da će ga Milanović nakon istupa u javnosti izbaciti iz stranke. Picula je također danas jasno rekao da SDP treba promjene i da nema optimizma.

S druge strane, vječno je i nepopravljivo optimističan potpredsjednik Vlade, Milanoviću uvijek vjerni Branko Grčić. On danas kaže da se ništa strašno nije dogodilo: 'Ovu vladu će u drugom dijelu godine dignuti prije svega gospodarska postignuća. Očekujem, naime, pozitivne rezultate i da ih građani prepoznaju, a nakon jako puno teških poteza i teških odluka kojima smo mijenjali stanje u državi, provodili određene reforme i borili se za gospodarski oporavak.'

Najavu Linićeve ispovijedi Grčić nije posebno komentirao, već je samo rekao: 'U SDP-u je uvijek bila visoka razina demokracije. To znači da svatko može izražavati svoje stavove i mišljenja. Tako je sada, tako je bilo u prošlosti, tako će biti i u budućnosti. Bilo kada se može otvoreno razgovarati o svemu.'

Zatupnica SDP-a Gordana Sobol bila je prilično neutralna te je rekla da poštuje svačije mišljenje: 'Očekujem da će se napraviti analiza izbora i da ćemo o tome raspravljati na tijelima stranke, prvenstveno na glavnom odboru. Nakon svih izbora imamo analize, tako ćemo i nakon ovih.'

To što Milanović djeluje kao da ne želi raspravljati o konkretnoj odgovornosti, poput one Lesarove, smeta brojnim članovima koji nisu željeli biti imenovani. Zato čekaju glavni odbor u lipnju na kojemu se neki nadaju čak i preispitivanju Milanovićeve pozicije kao šefa stranke. Ako se 69 članova Glavnog odbora (od ukupno 103) složi, moguće je čak i raspisati izvanredne unutarstranačke izbore.

Koliko god ljudi u SDP-u bili nezadovoljni Milanovićevim vodstvom, i što god Linić izgovorio, čini se da ipak nema dovoljno hrabrih, ili ludih (ovisno kako tko gleda) da se godinu i pol dana prije parlamentarnih izbora pristane na rušenje premijera u vlastitoj stranci.

Kako je jedan od naših sugovornika rekao, najvjerojatnije je da će nakon Glavnog odbora netko uzviknuti: 'Drugovi, rat je, idemo u juriš!', a kad se okrene iza sebe neće vidjeti nikoga tko će poći za njim. Neki zbog nedostatka hrabrosti, neki zbog svojih privatnih ambicija i oportunističkih kalkulacija, a sigurno je i da neki, doduše u manjem broju, ipak vjeruju da je upravo Milanović njihovo jedino rješenje.

Premda se veće šanse daju Milanoviću, iskusnog Linića sa snažnim riječkim ogrankom ne treba samo tako otpisati. Njegova istina ipak bi mogla puno toga promijeniti u vladajućoj stranci.