regija je sigurna

Zapovjednik američkih snaga na Kosovu: Balkanu ne prijeti eskalacija sukoba

25.04.2017 u 16:16

Bionic
Reading

Američki brigadir Corwin Lusk, zapovjednik Multinacionalne brigade Istok u sastavu KFOR-a, ističe kako je zahvaljujući međunarodnim vojnim snagama i Kosovskim sigurnosnim snagama Kosovo u potpunosti sigurno te kako bi KFOR bez ikakvih problema mogao funkcionirati na terenu s budućom Vojskom Kosova

'Mislim da je Kosovo dosta sigurno zahvaljujući velikom radu i trudu, ne samo KFOR-a, već i institucija Kosova, uključujući i Kosovske sigurnosne snage. U usporedbi s drugim zemljama Kosovo je vrlo sigurno', kazao je Lusk, ocjenjujući kako je čitava regija sigurna te kako joj ne prijeti eskalacija sukoba.

Brigadir Lusk, pod čijim zapovjedništvom su američki vojnici u kosovskoj bazi Bondsteel, podsjećajući da na Kosovu trenutno ima nešto više od 500 američkih vojnika.

'U posljednjih nekoliko godina, broj vojnika KFOR-a je bio isti, barem što se tiče američkog kontingenta. Hoće li se broj smanjivati i na koji način treba tek vidjeti, budući da je naš cilj osigurati potpunu sigurnost u ovom području, a kako više ne bismo bili potrebni. Još uvijek nismo došli do tog cilja, ali je u usporedbi s prošlim godinama situacija znatno bolja', kazao je Lusk gostujući u radijskoj emisiji 'Slobodno srpski'.

Govoreći o transformaciji Kosovskih sigurnosnih snaga u vojsku, Lusk navodi da odluku o tome trebaju donijeti građani i institucije Kosova te da o tom pitanju ne odlučuje KFOR ili NATO.

Američki pukovnik stanje na Kosovu ocjenjuje pozitivnim Izvor: Društvene mreže / Autor: Slobodno srpski

'Transformacija Kosovskih sigurnosnih snaga u Vojsku Kosova ne bi utjecala na misiju KFOR-a. Hoće li KFOR ostati na Kosovu ili će se vratiti kući, ovisi od toga je li Kosovo sigurno ili ne, a ne od formiranja kosovske vojske', istaknuo je Lusk, dodajući kako u postojanju dvaju vojnih formacija na tom području, KFOR-a i Oružanih snaga Kosova ne bi bilo ništa čudno.

'Mislim da je to moguće. Dosad je bilo takvih primjera da dvije oružane snage koegzistiraju u istom području. Primjerice, Njemačka i SAD imale su dugoročnu suradnju poslije Drugog svjetskog rata, a ta suradnja postoji i danas. U Njemačkoj se trenutno nalazi 30.000 američkih vojnika, iako njemačka ima svoju vlastitu vojsku', zaključuje američki pukovnik.