EUROATLANTSKE INTEGRACIJE

Kosovski premijer najavio osnivanje vojske, srpski koalicijski partneri protiv

23.05.2016 u 16:00

Bionic
Reading

Kosovo je na putu uspostavljanja oružanih snaga, tvrdi kosovski premijer Isa Mustafa, čemu se oštro protivi Mustafin zamjenik i čelnik Srpske liste Branimir Stojanović koji je poručio kako se takvom idejom ne ispunjavaju koalicijska obećanja

Kako ističe kosovski dnevni list Epoka e Re, Mustafa je kazao kako je Kosovo 'na putu osnivanja oružanih snaga, kao i na putu brzog gospodarskog i društvenog razvoja te euroatlantskih integracija'.

'Sada imamo priliku služiti zemlji putem zajedničkih, dugoročnih i održivih akcija. Uvjeren sam da ćemo kao građanska i demokratska većina biti zajedno u tim procesima', rekao je Mustafa.


S druge strane, Stojanović je istaknuo da se Srpska lista nastavlja protiviti formiranju kosovskih oružanih snaga.

Prema pisanju dnevnika Koha Ditore, povodom poziva predsjednika kosovskog parlamenta Kadrija Veseljija da Srpska lista podrži formiranje kosovskih oružanih snaga, Stojanović je rekao kako su njihovi politički pogledi definirani te kako o tome 'nema ništa novo kazati'.

Srpska lista je, dodao je, dostupna za razgovore na tu temu, ali ne putem medija.

Stojanović, inače, ocjenjuje da vladajuća koalicija ne ispunjava obećanja dana Srbima tijekom koalicijskog sporazuma, kao što su pitanja zaštite imovine, zastupljenosti Srba u javnom sektoru, formiranja novih općina i slično.