DETALJI OPTUŽNICE

Zaposlenici MUP-a među optuženima zbog krivotvorenih hrvatskih dokumenata za strane mafijaše

26.11.2020 u 16:28

Bionic
Reading

Uskok je nakon povedene istrage podigao optužnicu protiv 18 osoba, među kojima je i nekoliko zaposlenika MUP-a, koje sumnjiče da su zaradili najmanje milijun i pol kuna pribavljajući informacije i hrvatske dokumente za mafijaške skupine uglavnom s područja Srbije i Crne Gore.

Riječ je o skupini koju je navodno okupio Nusret Seferović koji je s dijelom svojih suradnika pritvoren krajem studenoga prošle godine.

Uskok je, otkrivajući tek inicijale optuženih, objavio da članove skupine tereti za zločinačko udruženje, krivotvorenje isprave, zlouporabe položaja i ovlasti, trgovanje utjecajem te poticanje na ta nedjela.

Istražitelji sumnjaju da su članovi skupine svojim klijentima nezakonito pribavljali podatke iz informacijskog sustava MUP-a za najmanje 500 kuna, a prelazak preko granice bez kontrole osiguravali za najmanje 1300 eura.

Za ishođenje hrvatskih osobnih isprava s njihovom fotografijom te identifikacijskim podacima drugih osoba tražili su najmanje 3500 eura i to za komplet osobne iskaznice i putovnicu, dok su za "neosnovano stjecanje vozačkih dozvola", odnosno zamjenu neoriginalne britanske vozačke dozvole navodno uzimali najmanje 2500 eura.

Uskok tvrdi da su svojim klijentima iz Srbije, Crne Gore, ali i Slovenije osigurali najmanje 41 osobnu iskaznicu i 41 putovnicu te zamijenili najmanje 15 neoriginalnih vozačkih dozvola.

"Jednako tako je omogućen prelazak državne granice Hrvatske i Slovenije bez provođenja granične kontrole za najmanje šest osoba i to u 21 navrat te je izvršen za sada neutvrđen broj provjera u Informacijskom sustavu MUP-a", izvijestio je Uskok koji je u optužnici u optužnici predložio oduzimanje protupravno stečene imovinske koristi te određivanje istražnog zatvora protiv dvoje okrivljenika.