11 OSOBA

Optužena skupina koja je srbijanskim kriminalcima pribavljala hrvatske isprave

25.11.2020 u 20:27

Bionic
Reading

Uskok je podigao optužnicu protiv 11 osoba koje tereti da su u sastavu zločinačke skupine pripadnicima organiziranih kriminalnih grupa iz Srbije i Crne Gore, uz pomoć krivotvorene dokumentacije, ishodovali hrvatske dokumente koje su im plaćali od 7500 do čak 15.000 eura.

Uskok osumnjičene tereti da su omogućili pribavljanje ukupno 75 osobnih iskaznica i 75 putovnica Republike Hrvatske izdanih na tuđe osobne podatke, čime su se okoristili za više od 4,1 milijuna kuna od čega je najveći dio pripao organizatoru skupine.

Glavni osumnjičenik, 47-godišnji N. V. je prema optužnici u Hrvatskoj i Srbiji u zajedničko djelovanje povezao ostale osumnjičenike te je s naručiteljima dogovorio nabavu hrvatskih osobnih isprava i putovnica s tuđim identifikacijskim podacima.

Osumnjičeni je potom u Srbiji za neutvrđeni iznos novca pribavljao osobne podatke državljana Srbije s hrvatskim državljanstvom kojima nisu izdane hrvatske isprave s OIB-om, a sve kako bi se s njihovim podacima mogle za zainteresirane klijente ishoditi hrvatske osobne iskaznice i putovnice.

Vođa skupine je uz to od nepoznatih osoba pribavljao neoriginalne putne isprave Srbije s unesenim podacima hrvatskih državljana na čije identitete će biti podneseni zahtjevi za izdavanjem hrvatskih isprava i s umetnutim fotografijama stvarnih korisnika.

Stvarni korisnici su potom osobno odlazili do policijskih uprava ili postaja u Hrvatskoj te su podnosili zahtjeve za izdavanje isprava u žurnom postupku.

Zahtjevima su uz svoje fotografije prilagali dokumentaciju izdanu na podatke osoba na čiji identitet su ih podnijeli, a koju su im u matičnim uredima ishodili ostali okrivljenici, predočavajući kao dokaz identiteta nevjerodostojne putne isprave Srbije.

Ne sumnjajući u vjerodostojnost predočene im dokumentacije i stvarni identitet podnositelja zahtjeva, ovlašteni djelatnici su na temelju njihovih zahtjeva izdavali hrvatske osobne iskaznice i putovnice s osobnim podacima hrvatskih državljana na čije identitete su zahtjevi podneseni, a s fotografijama stvarnih korisnika.

Dokumente se podizali 47-godišnji N.V. ali i dio ostalih okrivljenika u zamjenu za novčanu nagraduiako su znali da su izdani na tuđe osobne podatke.

Jedan od okrivljenika je nakon što je u matičnom uredu izvadio potrebnu dokumentaciju za dokazivanje hrvatskog državljanstva, za novčanu nagradu došao u požeško-slavonsku policiju kako bi ishodio hrvatsku osobnu iskaznicu i putovnice na tuđe osobne podatke, ali do toga nije došlo jer je djelatnica utvrdila da izgledom ne odgovara osobi čiju fotografiju je priložio zahtjevu.