CROATIAN SUMMIT U DUBROVNIKU

Zapadni Balkan kreće u smjeru gospodarskog klastera

09.07.2011 u 16:38

Bionic
Reading

Novi okvir za poticanje gospodarskog razvoja nakon globalne gospodarske krize podrazumijeva stvaranje povoljne klime za ulagače kako bi se pojačala konkurentnost na jugoistoku Europe, složili su se u subotu sudionici panel-rasprave o gospodarstvu drugoga dana Croatia Summita u Dubrovniku.

'Unaprijediti gospodarske odnose Hrvatske i SAD-a'

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor sastala se s podtajnikom u State Departmentu Williamom Burnsom, koji joj je čestitao na završetku pregovora s Europskom unijom, što je 'povijesni korak za Hrvatsku'. Zahvalila je Sjedinjenim Američkim Državama na potpori tijekom euroatlantskog puta Hrvatske. Govoreći o kraju pregovora, predsjednica Vlade naglasila je kako je završen važan posao, ali da i dalje treba raditi. Hrvatske su reforme dobra poruka i našim susjedima da se one isplate, rekla je i ponovno istaknula potporu njihovu euroatlantskom putu. Po riječima podtajnika Burnsa, Hrvatska je lider u regiji, a nužno je unaprijediti gospodarske odnose između dviju zemalja.
Kosor se susrela i s premijerima Slovenije i Kosova, Pahorom i Thacijem.

Nužno je prepoznati potencijal za investicije koje će biti glavni pokretač razvoja u jugoistočnoj Europi, a posebno u Hrvatskoj, rekao je hrvatski ministar gospodarstva Đuro Popijač. Po njegovim riječima, hrvatski su prioriteti privlačenje ulaganja u energetiku, prometnu infrastrukturu, poljoprivrednu proizvodnju i turizam.

Članstvo u Uniji važno je, ali treba izbjeći rašireno vjerovanje da će ulaskom u EU strana ulganja poteći. Za to je potrebna povoljna klima koju Hrvatska treba osigurati, rekao je austrijski ministar vanjskih poslova Michael Spindelegger

Po njegovim riječima, nužno je prestati razmišljati u relacijama nacionalnih gospodarstava i orijentirati se na tržište od otprilike 25 milijuna ljudi. 'Ne smijemo razmišljati u nacionalnim relacijama nego u relacijama regionalnih tržišta i subekonomija. Gospodarska regija s 25 milijuna potrošača golema je prednost', rekao je.

'Na temelju zajedničke povijesti, kulture i načina razmišljanja o poslovanju ta će regija automatski krenuti u smjeru gospodarskog klastera. To je komparativna prednost zapadnoga Balkana u odnosu na druga područja. U tome geografija igra važnu ulogu', rekao je austrijski ministar koji i svoju zemlju drži integralnim dijelom regije. 'U kontekstu dunavsko-panonsko-mediteranskog područja i Austrija je integralni dio Balkana'.

Regija se mora profilirati kao trajno stabilna i predvidiva kako bi privukla strana ulaganja, rekao je Hido Biščević, glavni tajnik Vijeća za regionalni razvoj. 'Nužno je profiliranje regije kao trajno stabilne i predvidive. Za to je nužno riješiti otvorena pitanja i uspostaviti vladavinu prava', rekao je. 'Veće međunarodne financijske injekcije neće biti ako intraregionalna suradnja izostane', rekao je Biščević.

O sigurnosnim izazovima na Sredozemlju

Ustanci u arapskome svijetu prilika su za demokratizaciju toga dijela svijeta, ali i izazov za sigurnost, rekao je hrvatski ministar obrane Davor Božinović u  raspravi o izmijenjenoj sigurnosnoj situaciji na jugu Mediterana.

'Suočeni smo sa sigurnosnim izazovima', rekao je o nedavnim ustancima prozvanima Arapskim proljećem. 'Ne smijemo podcijeniti različite marginalne skupine koje bi mogle profitirati od promjena na jugu Sredozemlja', dodao je on.

Po njegovim riječima, 'terorističke bi skupine mogle iskoristiti složenu situaciju', poput one u Jemenu. I Hrvatska bi mogla biti ugrožena zbog svoje dugačke morske granice, dodao je. Europa može pomoći u demokratskoj transformaciji sjevera Afrike, ali uz razumijevanje kulture i politike regije.

Po riječima ciparskoga ministra vanjskih poslova Marcosa Kyprianua, nužno je pomoći stanovništvu sjevera Afrike da demokratizacija ne bude uzrok nestabilnosti. Ne treba dopustiti da proces demokratizacije iskoriste ekstremisti. 'Bilo bi katastrofalno da ljudi ondje počnu misliti da je prije bilo bolje', rekao je.

EU mora narodima sjevera Afrike pomoći da stvore političku i ekonomsku infrastruktru, a za to su ulaganja važna, 'Financijska pomoć dobra je, ali ona ne stvara gospodarstvo. To čine ulaganja', rekao je i dodao kako je gospodarsko jačanje regije nužno da bi se izbjegli rizici prelijevanja radikalnog islamizma, zaoštravanja odnosa prema Izraelu, jačanja terorizma i povećanje broja imigranata, što bi moglo destabilizirati junžoeuropske zemlje Unije.

'Zaoštravanje odnosa prema Izraelu imalo bi negativan utjecaj na mirovni proces na Bliskome istoku', rekao je. Priliv velikoga vala imigranata u južne zemlje EU-a 'može biti razlog destabiliziranja tih zemalja koje su već preopterećene imigrantima, a i ekonomski su ranjive i teško pogođene gospodarskom krizom', rekao je.

Stefanie Babst, zamjenica pomoćnika glavnog tajnika NATO-a za javnu diplomaciju rekla je kako je tzv. Arapsko proljeće došlo 'neočekivano, ali moramo ga pozdraviti jer donosi novi poticaj za promjene na sjeveru Afrike'.

O nastavku proširenja EU

Europska perspektiva zemalja jugoistočne Europe ostaje otvorena, a proširenje Europske unije nastavlja se, zaključili su sudionici Croatia Summita na raspravi o proširenju.

'Hrvatski uspjeh poticaj je zemljama jugoistočne Europe i ohrabruje ih u nastojanju da postignu sljedeći stupanj u svojem približavanju europskim integracijama', rekao je ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković

Da bi se izbjegli problemi u približavanju zemalja regije, kao i 'zamor' zemalja članica, nužno je da se sve zemlje drže svojih obveza 'jer je to jedini način da se ostvari idući krug europskom proširenja, što je naš zajednički interes i zajednički cilj', rekao je Jandrokvić.

Otvorenost Europske unije za primanje novih članica iz zemalja jugoistočne Europe važno je jamstvo pozitivna ishoda tranzicije u toj regiji. Pregovarački proces zahtjevan je i podrazumijeva sveobuhvatne i temeljite prilagodbe i reforme, ali je i najbrži i najučinkovitiji način da se zemlje regije transformiraju u države utemeljene na vladavini prava, poštivanju ljudskih prava slobodnog tržišta i poduzetništva, zaključili su sudionici Trećeg panela Croatia summita u Dubrovniku.

Doris Pack, zastupnica u Europskom parlamentu i izvjestiteljica za Bosnu i Hercegovinu, govorila je o tome kako je Europaka unija doživjela neuspjeh u Bosni i Hercegovini. 'Nismo uspjeli u borbi protiv nekih događaja i političara', rekla je Pack. 'Dayton je bio dobar za završetak rata, ali nije lako živjeti u skladu s njime', dodala je.