UPOZORENJE

'Zakon o psihoterapiji ne smije diskriminirati'

08.05.2018 u 10:00

Bionic
Reading

Nakon višegodišnje analize i usklađivanja s preporukama Europske komisije u saborsku proceduru upućen je nacrt konačnog prijedloga Zakona o psihoterapiji. Savez psihoterapijskih udruga Hrvatske (SPUH) pozdravlja prijedlog tog zakona i drži njegov sadržaj kvalitetnim jer adekvatno regulira djelatnost psihoterapije, no naglašava da je osobito sporan članak 5. pod točkom 2.

Iz Udruge poručuju da je taj članak bio sasvim adekvatan u prvom čitanju, no 'nekim čudom' je izmijenjen na način da u zakon uvodi diskriminaciju onih osoba koje su završile opsežnu i od Europe priznatu edukaciju, a po struci nisu liječnici, psiholozi, socijalni radnici ni edukacijski rehabilitatori.

Članak 5. pod točkom 2. isključuje mogućnost da psihoterapeuti budu osobe koje su završile edukaciju iz psihoterapije i propedeutiku psihoterapije, tj. interdisciplinarni studij u trajanju od 585 sati koji uključuje kolegije iz psihijatrije, psihologije, rehabilitacijskih znanosti i socijalnog rada te kliničku praksu na psihijatriji, a koja služi kao teoretska podloga za trening iz psihoterapije. Time se isključuje mogućnost da psihoterapeut bude netko tko je završio fakultet iz psihoterapije, na primjer, u Beču ili Ljubljani.

'SPUH se godinama zalaže za donošenje zakona koji će regulirati djelatnost psihoterapije u Hrvatskoj. Ovaj prijedlog zakona smatramo iznimno kvalitetnim, izuzev članka 5. pod točkom 2., koji zapravo zabranjuje stjecanje zvanja psihoterapeuta osobama koje imaju završen preddiplomski i diplomski sveučilišni studij ili integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij, osim onim osobama koje su završile medicinu, socijalni rad, psihologiju i edukacijsko-rehabilitacijski fakultet.

Bilo je mišljeno, i u prvom čitanju prihvaćeno, da takvi pojedinci uz završetak višegodišnje edukacije (najčešće četiri godine) iz psihoterapije moraju završiti i studij propedeutike da bi se zvali psihoterapeutima. Na taj bi način bili podjednako osposobljeni za djelatnost psihoterapije kao i njihove kolege psihijatri, socijalni radnici, psiholozi i oni sa završenim studijem edukacijske rehabilitacije.

  • +11
Hrvatski sabor Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Svi oni, psihijatri, socijalni radnici, psiholozi i oni sa završenim studijem edukacijske rehabilitacije, koji bi završili samo tri godine psihoterapijske edukacije, dobili bi naziv savjetodavnog terapeuta, dok bi ostale struke, uz završene tri godine psihoterapijske edukacije, morale završiti i propedeutiku psihoterapije za isti naziv', poručio je predsjednik SPUH-a, dr. med., psihijatar i psihoterapeut, primarijus Jadran Morović.

Morović pojašnjava da sve psihoterapijske škole priznate od Saveza psihoterapijskih udruga Hrvatske zadovoljavaju kriterije Europske asocijacije psihoterapeuta.

Djelatnost psihologije razlikuje se od djelatnosti psihijatrije, a djelatnost psihoterapije razlikuje se i od psihologije i od psihijatrije. Cilj je da se psihoterapija ozakoni kao zasebna djelatnost. U Europi niču i fakulteti iz psihoterapije, a tranzicija u kojoj smo mi sada trebala bi biti fleksibilnija i ne bi se trebala voditi diskriminacijskom politikom.