čak 117.090 opomena

Zagrepčani zasuti čudnim opomenama: Dug fantomski, Grad zakopčan

16.01.2020 u 11:45

Bionic
Reading

Stanovnici Zagreba zasuti su čudnim opomenama, iz kojih se ne vidi za što su dužni i što se plaća. Jedan od njih je Damir Bednjanac, koji je dobio račun s opomenom da 2013. nije platio naknadu za uređenje voda i komunalnu naknadu. Dug je od pedesetak kuna s kamatama narastao dvostruko

'Nisu to tako veliki iznosi, ali ako je to dobilo puno ljudi, onda je to za grad Zagreb značajan iznos sredstva', rekao je Bednjanac za HRT-ovu emisiju Labirint te dodao da je platio račun.

'Pa da, prvo sam se naljutio, pa si mislim kako je to moglo nastati. A onda si mislim pa platit ću, neću se s tim zezati. To ostavim iza sebe', objasnio je.

Predsjednik udruge Potrošač Igor Vujović ističe kako sukaldno o Zakonu o zaštiti potrošača oni koji šalju račun moraju točno objasniti i specificirati isti.

Cilj: Ljudima uzeti novac

'Pa ne mogu vam ja reći kad vam ja nisam poslao račun. To vam mora ona druga strana reći. Neka specificiraju kada je i koji dug nastao, to je njihova obaveza', naglašava Vujović.

Smatra da Bednjanec nije trebao platiti račun jer druga strana računa na to, kako navodi, da ljudi nemaju račune i da ne mogu dokazati i da se ne žele s time baviti.

'Ovaj čovjek ne mora platiti račun, ali mora uložiti pisani prigovor. Kad se radi o ovakvom slučaju protivno je zakonu i osoba koja šalje te račune. Sektor naplate zna da su računi zastarjeli. Zastara za komunalnu naknadu je tri godine, a za naknadu za uređenje voda šest godina. Cilj je da se ljudima uzmu novci, nema tu puno filozofije'.

Kako nastaje dug od 33 lipe?

Iz Gradskog ureda za prostorno uređenje izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet Grada Zagreba nisu objasnili o čemu je riječ, samo su rekli da je početkom studenoga poslano 117.090 opomena na ukupan iznos glavnog duga od 41,6 milijuna kuna. Nisu odgovorili ni na pitanja kako nastaje dug od 33 lipe te kako račun naraste na 134 kune.

'Prema dogovoru nadležnog gradskog ureda i Hrvatskih voda, formirane su opomene za manju granicu duga nego do sada, a kako bi se što veći broj građana koji ima nepodmirene obveze podsjetio na plaćanje zaostataka', odgovor je Gradskog ureda za prostorno uređenje izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet Grada Zagreba.

Predsjednik udruge Potrošač Vujović rekao je kako građani nisu ni informirani ili ni educirani oko starih dugovanja. Posebno ih se ne savjetuje po pitanju potrošačkih prava. Naime Udruga Potrošač savjetovanje je morala ugasiti 1.1.2019. zbog nefinanciranja od Ministarstva gospodarstva.

'Dakle, građani Republike Hrvatske imali su centar gdje su se mogu obratiti po pomoć, a danas ga više nemaju', objasnio je.